IJsselmeervissers krijgen kans om zelf visstand te verbeteren

URK
Beroepsvissers op het IJsselmeer mogen aan de slag met een eigen plan om de visstand in het gebied te verbeteren. De vissers gaan andere netten gebruiken. Hierdoor verwachten ze ruim een derde minder brasem en blankvoorn te vangen. Ook gaan ze nauwkeurig bijhouden of ze in een seizoen niet te veel vis binnenhalen.

Staatssecretaris Martijn van Dam heeft de Tweede Kamer laten weten dat hij de vissers de kans wil geven om alles zelf te regelen. Hij stelt wel als harde voorwaarde dat alle IJsselmeervissers zich achter het plan scharen. Ook moeten ze zelf een systeem van controle en handhaving opzetten dat de overheid geen geld mag kosten.

Duidelijkheid over vergunningen
De productorganisatie PO IJsselmeer en de Stichting Transitie IJsselmeer gaan de plannen de komende tijd verder uitwerken. Omdat de staatssecretaris vertrouwen in de plannen heeft, wil hij volgende maand hetzelfde aantal vergunningen en visdagen toestaan als de afgelopen dagen. Voor IJsselmeervissers is dat goed nieuws. 

Populaties onder druk
De IJsselmeervisserij staat al jaren onder druk, omdat de populaties schubvis teruglopen. Vooral de aantallen brasem en blankvoorn zijn sterk gedaald. Het Ministerie van Economische Zaken is daarom al sinds 2014 bezig om het aantal vergunningen en visdagen te beperken. 

Vissers vinden dat een slecht idee. Dit omdat het met de voor hen belangrijkere soorten als baars en snoekbaars juist weer een stuk beter gaat. Dit blijkt overigens ook uit recent onderzoek van de Wageningen Universiteit. 

Geen vergoeding voor vissers die stoppen
Het Rijk stuurde de afgelopen jaren aan op een verkleining van de IJsselmeervloot. Daar is weinig van terechtgekomen, omdat de vissers alleen willen stoppen met hun bedrijf als ze daarvoor een vergoeding krijgen. Het ministerie heeft eerder laten weten dat daar geen geld voor is.

reacties (3)

 • Realist

   

  Gelukkig weten ze buiten Urk alles beter

  reageer
 • Jan

   

  ja ja... die ken ik. Zelf-regulering? laat me niet lachen! Tot nu toe heb ik alleen maar geluiden gehoord dat er mééér dan genoeg vis zit. zelfs de stelling: hoe meer we vangen, des te meer vis zou er komen! is genoemd. hou toch op, desnoods elektrocuteren ze de hele visstand om alles leeg te schrapen en om daarna te gaan huilen. Is de vis op, vervoeren sommige nog andere zaken.. ook lucratief!

  reageer
 • HH

   

  Yep, rijk zal dan constateren dat zelfregulatie niet werkt, maar de winst in Urk is alweer gemaakt. En zo om de paar jaar weer andere smoezen om niets te hoeven doen, zowel in Den Haag als Urk (als de andere vissersplaatsen rondom IJsselmeer).

 • Teun

   

  Mogen ze ook weer geen kuilen op het IJsselmeer? Misschien weleens goed om de bodem weer eens goed om te ploegen, zodat de fosfaten weer boven komen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert