Floriade op zoek naar ‘unieke iconen’

ALMERE
Het toekomstige Floriadeterrein in Almere moet zo’n twintig unieke bouwwerken krijgen die na het evenement onderdeel gaan uitmaken van de stadswijk die er komt. Tijdens de wereldtuinbouwtentoonstelling worden de gebouwen gebruikt als expo-paviljoen voor verschillende landen en steden.

Iconen
Hoe de gebouwen er precies uit komen te zien is nog niet bekend, maar de organisatie heeft er al wel bepaalde ideeën bij. Zo wordt gedacht aan een restaurant op grote hoogte met uitzicht over de stad, drijvende huizen, een glijbaan zo hoog als de grootste boom en een gestapelde kas. Ook een openluchtzwembad in het Weerwater behoort tot de mogelijkheden.

Om landen en steden te interesseren zijn een aantal schetsen gemaakt van deze voorbeelden. Na de zomer gaat de organisatie de markt op en wordt aan steden gevraagd met uitgewerkte plannen te komen. De beste ideeën zullen uiteindelijk worden gerealiseerd. 

China
Aangezien er in 2019 in Beijing ook een wereldtuinbouwtentoonstelling wordt gehouden duurt het nog wel enige tijd voordat er ook echt handtekeningen worden gezet. De regels schrijven voor dat dit pas na afloop van het evenement in China mag gebeuren. Maar op de achtergrond wordt al met geïnteresseerden steden gesproken, zo benadrukt de organisatie.

Open dag
Zaterdag is er op het toekomstige Floriade-terrein aan het Weerwater een open dag waar Almeerders terecht kunnen voor meer info over de plannen. Het zes maanden durende evenement in 2022 zal vooral in het teken staan van innovatieve manieren om het leven in grote steden duurzamer te maken.

Dit zijn voorbeelden van ideeën waar de organisatie op hoopt: 

reacties (19)

 • Leo

   

  Floriade 1x in de 10 jaar in Nederland. Hoezo wachten op China 2019.

  reageer
 • Claartje

   

  Wie zit er na China nog op Nederland te wachten. De zo geroemde "innovatie' in Almere is dan al achterhaald en oud nieuws. Daar zijn de Chinezen dan al mee aan de haal gegaan. Hoezo Almere wereldwijd op de kaart zetten!

 • Maartje

   

  Uiteindelijk zal het tekort meer dan iconisch zijn. Ik voorspel een tekort van tenminste € 35 miljoen. De burgers in Almere mogen hiervoor opdraaien.

  reageer
 • Ed Molenaar

   

  Wellicht kan een gesubsideerde kunstenaar voor een berg extra geld een onduidelijk kunstwerk maken op een onhandige plek om dit tekort te vieren.

 • Gert

   

  Komen ze wel laat mee als je de floriade in korte tijd tot een succes wil brengen moeten deze plannen al klaar hebben liggen dan kun je de totale begroting ook beter inschatten.

  reageer
 • Karel

   

  Deze Flopriade is in alle opzichten onderschat. Almere heeft voor de zoveelste keer een te grote broek aangetrokken. Het erge is dat de verantwoordelijken ermee wegkomen en de inwoners kunnen blijven dokken voor de financiële schade, maar ondertussen wordt ook hun woonplezier continu aangetast door allerlei obstakels en tegenwerking van de gemeente. MEn moet zich diep schamen.

 • Het is niet verwonderlijk!

   

  Almere doet zijn naam eer aan op deze wijze, het paling meer. De bestuurders die dit plan willen verwezenlijken zijn zo glad als paling snot.Ter eer van eigen glorie om geschiedenis te maken,dat lukt ze prima.Het vroegere palingmeer hete namelijk Aelmere.

  reageer
 • Flevoburger

   

  Ach het mag wat kosten hè.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Hendriksen

   

  Een hele mooie balk. Voor al het geld wat er overheen wordt gesmeten.

  reageer
 • grondstof

   

  Op 21-3-2018 zijn er gemeenteraadverkiezingen. Laat als bevolking die dag duidelijk merken hoe u over de Floriade en de partijen die uw geld verkwansellen denkt.

  reageer
 • Hannes

   

  Als men de animatie zo onscherp, met alle nieuwe technologieën het zo realisaties wil laten overkomen!! Mag men best denken; in welke droomscenario men terecht is gekomen!!....Zoals de politieke partijen zo zwalkend met elkaar omgaan; kan men niet verwachten, dat er nog weldenkende investeerders op af zullen komen: "Alles wat men in 2022 (niet locatie gebonden) met een zelfvoorzienende woonwijk is al op internet wereldwijd in alle toonaarde te bewonderen; waar men vijfjaar geleden in Almere een flinke impuls mee had kunnen geven!! Wat China in 2019 laat zien; dat zal Almere op deze kwetsbare locatie in schaal nooit kunnen evenaren!!...De enige icoon wat men kan bedenken; dat is het afbouwen van het Kasteel met alle mogelijkheden wat men maar kan bedenken, om Almere decennialang een ware culturele, imago, en karakter mee zal geven!!... Een zwembad, een restaurant is met het Rondje Weerwater best wel een waardige plek te bedenken!!

  reageer
 • Eddie

   

  Hier! Hier ben ik dan ;-)

  reageer
 • .\/\/. de échte

   

  Ik verwacht ook een bronzen standbeeld van Jorritsma. Zij heeft mede dit plan naar Almere getrokken. Ze is ook nog niet geëerd voor haar aandeel in de icedome. Ze zette Almere echt op de kaart.

  reageer
 • hmmmm

   

  Heeft Jorritsma niet connecties met een bouwbedrijf..... moet er voor de Flopriade niet veel gebouwd worden? Dit samen met herrema die al zijn vriendjes laat onderzoeken en adviseren..... NoordZuidlijn scenario herhaalt zich weer... maar nu in Almere.

 • Henk

   

  Mee eens. Als initiatiefneemster van geldverbrasser nummer 1 moet ze een standbeeld krijgen. In de ene hand een zak geld en ervoor een balk waarover ze het jarenlang gegooid heeft

 • Sjaak

   

  Het lid van Herrema in brons gegoten, uitkijkend over het Weerwater. Symboliseert de middelvinger die hij wekelijks naar de inwoners van Almere opsteekt.

  reageer
 • Almeerder

   

  Haha, goeie!

 • Peter

   

  Ook dit gaat weer extra geld kosten. Het zal ontkent worden, maar het kost weer geld.

  reageer
 • HH

   

  Zulke gebouwen zijn bij andere Floriades na afloop ook alleen maar een kast gebleven. En een openluchtzwembad en glijbaan, toe maar, trekt de gemeente alvast meerjarig subsidie uit voor de exploitatie? (Overigens vind ik een openluchtzwembad wel een goed idee, maar ik vraag me af wat dat met een landenpaviljoen van doen heeft. Of komen er tijdens de Floriade waterlelies in?) Pas handtekeningen zetten na 2019, pffff, dan is de strop echt onomkeerbaar geworden.

  reageer
 • Uhh

   

  Was dit niet een idee van Bun?

 • Karel

   

  Meerjarige kosten onderhoud? Vast niet, want deze gemeente denkt niet verder dan hun Pinokkio neus lang is. Het mogelijke zwembad zal net zo verloederen als nu al het groen en de straten. Op het normale onderhoud wordt als een gek bezuinigd, maar goedkoop zal straks duurkoop blijken en iedereen weet wie daar de rekening voor betalen. Deze gemeente kan niet meer helder denken, misschien zou wat psychische hulp helpen om ze weer met de beide voeten op de grond te zetten. Ze kunnen hoogstens over wat losliggende stoeptegels struikelen, maar dat is hun eigen schuld. Waanzinnige ideeën, hoe gekker hoe beter, want in Almere kán het allemaal. Maar wat gebeurt er als een project is afgerond? Dan kijkt er geen hond meer naar om en verpaupert het. Voorbeelden te over in Almere. Arm, arm, Almere. Het was ooit zo mooi!

 • Kees

   

  Misschien een euroteken dat steeds groter wordt, net als de kosten van deze kansloze oefening

  reageer
 • Mirjam

   

  Wordt er aan de omwonenden ook nog wat gevraagd? We hebben het hier wel over geluidsexplosies en grote overlast op en over het water heen.

  reageer
 • Karel

   

  Ach, houd toch op met deze volksverlakkerij, een geheel misplaatst charme offensief nadat iedereen weet dat de Flopriade nu het dubbele gaat kosten? Althans nu, want dat wordt geheid nog vele miljoenen meer. Zijn deze unieke iconen vast een voorzichtige voorbereiding op de volgende 11 miljoen die nodig is? En wat een circusshow op en rond het Weerwater. Gemeente en gemeenteraad: hoogmoed komt voor de val. Houd toch op!

  reageer
 • Hansje

   

  Een mooi groot luchtkasteel?

  reageer
 • Merreha

   

  Ik zeg "HERREMA". Deze icoon bezorgt menigeen Almeerder ergernis. En de stad Almere een financieel debacle.

  reageer
 • Danny

   

  En weer 20 mlj extra nodig. Waar zaten we ondertussen al op? 21,6 mlj meen ik?

  reageer
 • Karel

   

  Nee, al dik over de 30 miljoen, heb ik ergens gelezen. En daar blijft het niet bij, want Herrema's beloftes zijn nog minder waard dan nul! En de gemeenteraad danst met grote naïviteit naar zijn pijpen, want die geloven in sprookjes. Ga maar vast sparen voor de belastingverhogingen die we straks voor onze kiezen krijgen. Maar Herrema is Almere dan allang ontvlucht.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert