Brede steun schoolbesturen voor onderwijsacties

FLEVOLAND • Vr 8 december 2017 | 15:39 • Vrijdag 8 december 2017 | 15:39
Negen schoolbesturen in Flevoland steunen de actie in het basisonderwijs op 27 juni. De actie wordt gehouden om de werkdruk te verlagen, de salarissen te verhogen en het oplopende tekort aan docenten tegen te gaan. 

'Werkonderbreking terecht'
De schoolbesturen hebben officieel aan het comité PO In Actie laten weten achter het uur werkonderbreking te staan. Het gaat om:
- Almere Speciaal
- De Almeerse Scholengroep
- Stichting Prima Almere
- de SCPO Lelystad en Noordoostpolder
- Stichting Katholiek Onderwijs Flevoland en Veluwe
- Spil Basisscholen Dronten
- Stichting Aves Noordoostpolder
- Stichting SchOOL in Lelystad.

Ouders gevraagd oplossing te vinden voor werkonderbreking
De schoolbesturen hebben de ouders laten weten dat het eerste uur op 27 juni uitvalt en er geen les wordt gegeven. Ouders zullen zelf iets moeten regelen voor de opvang van de kinderen. Veel onderwijzers komen die ochtend bij elkaar om te bespreken wat zij kunnen doen om de werkdruk te verlichten. De overige zaken zal politiek Den Haag moeten regelen. 

Het PO-Front organiseert daarom op 27 juni een manifestatie in Den Haag. De acties krijgen veel steun. Een online petitie is inmiddels ruim 200.000 keer ondertekend

Uit onderzoek van Omroep Flevoland, de Regionale Omroepen en de NOS in april bleek dat leerkrachten een hoge werkdruk ervaren. Vooral de administratieve werkzaamheden gaan ten koste van het onderwijs.

reacties (9)

 • Ed Molenaar

    Ma 19 juni 2017 Maandag 19 juni 2017

  Dank, Anne, voor de toevoeging. Gelukkig 1 meer, dus 25 dagen. Geen atv. Naar tandarts e.d. in eigen tijd. Ik lees een hoop, maar er staat nog niets concreets over de salarissen. Wat zijn de loonschalen em wat zijn de extras? Hier wordt door leraren altiij zo schimmig over gedaan dat ik denk dat het zeer veel is.

  reageer
 • Lelystedeling

    Wo 21 juni 2017 Woensdag 21 juni 2017

  Hallo Ed, Google even op loonschalen (of salarisschalen) onderwijs en dan is het laatste tabel: leerkrachten juli 2016. Een leerkracht in het P.O. werkt in schaal LA. Dus die rij kan je aanhouden. Dan is na 15 jaar het eindsalaris; 3482. Dit is ook het salaris wat je behoudt tot pensioen (mits je een mogelijkheid geboden krijgt door te groeien naar LB) Wat overigens niet vaak voorkomt, omdat er geen geld voor is. Daarbij hebben leerkrachten een 13e maand. Verder is overwerk niet betaald of kun je moeilijk terug halen. in de nieuwe CAO zou je dit kunnen opnemen, maar in praktijk blijkt dit eigenlijk bijna nergens haalbaar. Verder wordt aangegeven dat wij kunnen werken van 8 tot 17. Dit is een prachtig voorstel. Ik probeer mij hier ook ECHT aan te houden, maar kan je vertellen dat dit eigenlijk niet haalbaar is. je bent vaak eerder op school en later weg. Daarbij de vele vergaderingen en avonden (verschillende redenen) Persoonlijk vind ik het salaris een klein dingetje. Ik zou liever zien dat de werkdruk minder word en dat de kinderen het onderwijs krijgen waar ze recht op hebben. Door de enorme werkdruk en leraren tekort worden groepen steeds vaker naar huis gestuurd en hebben wij te maken met meerdere invallers (als die er al zijn) Dit komt ook niet goed aan de basis voor een groep kinderen om tot leren te komen. Ik ben zelf aan het overwegen een switch te maken. Niet omdat ik het niet leuk vind, want ik hou van het werk als leerkracht (lees: het lesgeven en de kinderen nieuwe dingen leren en in hun kracht zetten) maar loop gewoon stuk om ALLES wat er om heen is gekomen. Het toekomstig beeld van het onderwijs maakt mij erg verdrietig. Ik hoop dat je hier wat mee kan. Succes!

 • Ed Molenaar

    Zo 18 juni 2017 Zondag 18 juni 2017

  Dank, leerkracht, voor je voorbeeld. Helaas nog niet met salaris, wil je die er nog bij zetten? Ander beroepsvoorbeeld, machine-installateur, hts gediplomeerd met aanvullende vereiste certificaten. Niet om 8 uur maar om 8:30 beginnen. Wel iedere keer op andere locatie in Nederland, dus ruim uur gemiddelde enkele reistijd. Om 17:00 naar huis zonder echte pauze, want de klanten vragen (terecht) door. Ruim uur weer terug. Dus gem. 11 uur werkdag, dan nog teammeeting, scholing methodieken, scholing nieuwe machines, scholing aangepaste europese regels, etc. Natuurlijk ook nog de kwartaallijkse bilatorale gesprekken met management. Natuurlijk wil je bijblijven op andere gebieden (om baan te behouden) of zelfs kans hebben om omhoog te groeien, dus zelf nog extra cursussen en opleidingen regelen. Vanzelfspreken alles in eigen tijd, overigens heel normaal. Niemand klaagt in deze branche, iedereen is trots, iedereen weet ook dat je zelf dingen in eigen tijd moet doen om nodig te blijven in de maatschappij. Salaris 3250, geen 13e maand, geen bonus, wel klap op schouders na goede actie. En een seat leon. Oh ja, en laptop waar je prive niets mee kan, maar wel in prive tijd je klantpresentatie kan voorbereiden. U zult begrijpen dat ik leerkracht net zo'n zwaar/normaal beroep vindt, maar zijn de klachten wel 100% terecht?

  reageer
 • Anne

    Zo 18 juni 2017 Zondag 18 juni 2017

  Ik kom uit het onderwijs en heb ruime ervaring in het bedrijfsleven. En ik moet zeggen: het onderwijs is een feest! Dusdanig dat ik en velen met mij er niet weg gaan, ondanks de werkdruk. En Ed, je bent nog wat cruciaals vergeten: van de bij jullie doodnormale 24 vakantiedagen schrikken wij ons suf. Naast alle vakanties, waarin we heel soms ook werken, zijn voor ons bijvoorbeeld goede vrijdag en bevrijdingsdag gewoon standaard vrij. Daarnaast mogen we onder andere eerder naar huis met sinterklaas en de laatste dag voor de kerstvakantie. Als bonussen kennen we naast een 13e maand ook schaaluitloopbedragen, bindingstoelages, Dag van de Leraar en voor de geluksvogels vrije bapo-dagen. De CAO is van haver tot gort dichtgetimmerd, dus tja… Moet wel eerlijk zeggen dat ik niet ga demonstreren en ook mijn hand niet ophouden: ik zou me suf schamen.

 • MV

    Zo 18 juni 2017 Zondag 18 juni 2017

  Weten jullie wat al die negatievelingen eens zouden moeten doen: Ga zelf eens een maand voor de klas staan en dan mogen jullie meepraten. Echt wat een zielig gedoe zeg. Jullie weten half niet wat leerkrachten allemaal doen. Dus ga eerst maar eens ervaring opdoen voordat je een mening geeft.

  reageer
 • Ed Molenaar

    Zo 18 juni 2017 Zondag 18 juni 2017

  Dat vakt mij ook altijd op, Arnold. Daarbij verkrijg je denk ik niet het juiste respect en doel met staken. Of zijn ze net zo solidair als een salarisadministrateur een week staakt?

  reageer
 • Ton Uiterwijk

    Zo 18 juni 2017 Zondag 18 juni 2017

  Een aantal reacties zegt iets over degene die reageert. Tekort en slecht onderwijs gehad. Te weinig kennis over de feiten en kennelijk laag intelligentieniveau. Hoop dat hun kinderen beter onderwijs krijgen. Werk zelf niet in het onderwijs maar steun de onderwijzers volledig. En natuurlijk zijn er minder goede onderwijzers pfffff. Opa Ton

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • sonja

    Zo 18 juni 2017 Zondag 18 juni 2017

  Laat ze eerst die kinderen eens wat gaan leren. Als ik zie wat ze maar uitvoeren op school is dat bar weinig is het nog overbetaald. Op school leerde ze niet lezen dat hebben we ze zelf geleerd omdat ze het te druk heeft met andere dingen. (lees op haar telefoontje rommelen) Nee geen salaris verhoging. Het vervolg onderwijs mag ze eerst van alles nog leren wat ze al hadden moeten weten op de lagere school. Nee dat er verschil in salaris daar is, is hun eigen schuld moeten ze maar eens gaan werken voor hun geld en de telefoon uit de klas.

  reageer
 • Gert

    Zo 18 juni 2017 Zondag 18 juni 2017

  Jemig, hoe dom kun je zijn zeg!

 • Flevoburger

    Zo 18 juni 2017 Zondag 18 juni 2017

  Ik sta sinds 14 jaar voor de klas. Ik geef les in het speciaal onderwijs ( zeer moeilijk opvoedbare kinderen) Mijn leerlingen bungelen aan de onderkant van de maatschappij. Ikzelf en mijn collegae zetten ons echt hard in om het beste uit onze leerlingen te halen. Sonja , ik heb je nog nooit bij ons op school gezien? Hoe weet jij wat er dan bij ons op school gebeurd?

 • Emma

    Zo 18 juni 2017 Zondag 18 juni 2017

  In het onderwijsveld lopen de grootste zeurpieterige slappelingen rond die Nederland heeft. Ik pleit voor 10% salarisverlaging voor deze beroepsgroep. En dan krijgen ze nog steeds teveel betaald voor wat ze zouden moeten presteren.

  reageer
 • Michael

    Zo 18 juni 2017 Zondag 18 juni 2017

  Kevin, verdiep je eerst eens in de zaak voor je gaat roeptoeteren. Onderwijs is (naast de zorg) DE pijler van de toekomst en daar wordt (evenals de zorg) enorm op bezuinigd. Daarnaast moet echt alles vastgelegd worden en daar gaat veel tijd inzitten - en dat is nu precies het punt want die tijd kan een docent niet besteden aan echt les geven.. Heeft niets met vakantie te maken. Zo denk ik dat jij dus ook te weinig aandacht krijgt door dit probleem...

  reageer
 • Arnold

    Zo 18 juni 2017 Zondag 18 juni 2017

  Waarom zien we nooit een vergelijkend overzicht van hoeveel ze in het onderwijs verdienen ten opzichte van andere beroepen ? Zou dat zijn omdat het allemaal wel meevalt ? Veel vrij, veel korte dagen. En nu weet ik dat vergelijken gevaarlijk is maar toch. Wat verdient een agent?

  reageer
 • Ina

    Zo 18 juni 2017 Zondag 18 juni 2017

  Precies....Of wat verdient iemand in de ouderenzorg? En ondanks alle negatieve verhalen over deze groep zullen die nooit staken!!

 • Leerkracht

    Zo 18 juni 2017 Zondag 18 juni 2017

  Arnold, normaal reageer ik niet op reacties. Maar er moet mij toch wat van het hart. Dat veel vrij en korte dagen is dus een fabeltje. Als leerkracht start je tussen half 8 en 8 uur. Als ik een vroege dag heb, ga ik rond 17uur naar huis. Meestal 17.45 (alleen omdat ik dan echt weg MOET om op tijd te zijn voor mijn eigen kinderen) maar Ben Dan nog niet klaar. Tja.. we hebben vakanties. Vaak Ben je Dan op school aan het werk. Sterker nog, met de nieuwe cao vallen er al weer dat vakanties weg want Dan zijn de leerkrachten aan het werk alleen de kids zijn vrij. Dit alles is nog prima. Waar ik zat van Ben zijn de hele momenten van terug komen... gemiddeld bijna een avond per week. (Denk aan mr, oudergesprekken, vergaderingen, op niet werkdagen: schoolreisje, fotograaf, zorggesprek) en dit alles wordt niet als overwerk gezien maar gewoon als 'taak'. Want ja.. Dat hoort er nu eenmaal bij. Begrijp mij niet verkeerd... een politieagent heb ik veel respect voor en ook zij hebben hard werk voor weinig geld (Of respect). Maar genoeg is genoeg. We staan voor een chronisch lerarentekort. Klassen worden onnodig vaak naar huis gestuurd. Werkdruk is hoog, veel leerkrachten vallen uit dus veel wissels voor kinderen (=ook niet fijn of goed). En dekkers heeft het over groepen van 23 tot 25 kinderen. Maar daar maar 30 tot 35 van!!! En DAT is ook waarom leerkrachten gaan staken....

 • Emma

    Zo 18 juni 2017 Zondag 18 juni 2017

  Verdiep je eerst eens in het aantal uren die een leerkracht in het basisonderwijs ( want daar gaat het in dit artikel over) maakt. Het is wel heel simpel en naief gedacht als je alleen naar het aantal lesuren kijkt... Het gaat juist om alles wat er tegenwoordig naast het lesgeven gedaan moet worden. En de salarisvergelijking met andere beroepen waarvoor HBO een minimumeis is valt inderdaad negatief uit. ( Voor alle duidelijkheid: ik werk zelf niet op een basisschool..)

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert