Flevoziekenhuis krijgt niet alles vergoed

ALMERE
Het Flevoziekenhuis in Almere moet dit jaar mogelijk opnieuw behandelingen uit eigen zak betalen, omdat zorgverzekeraars ze niet vergoeden. Patiënten merken hier niets van, maar het ziekenhuis riskeert een tegenvaller.

In 2015 moest het ziekenhuis ook al anderhalf miljoen euro zelf ophoesten, omdat het meer behandelingen uitvoerde dan met verzekeraars was afgesproken. Vorig jaar werden alle behandelingen wel vergoed, maar bestuursvoorzitter Anita Arts ziet dat het 'plafond' dit jaar opnieuw in zicht komt. Verzekeraars zijn kritisch op de kosten, nadat ze vorig jaar verlies hebben geleden. 
Zodra het Flevoziekenhuis merkt dat de grens in zicht komt, zal het met de verzekeraars om tafel gaan over de vergoedingen. In geen geval worden patiënten onbehandeld naar huis gestuurd, zo verzekert Arts.

Concurrentie
Een andere probleem waar het ziekenhuis tegenaan loopt is de toenemende concurrentie in de regio Almere-Amsterdam om gespecialiseerde verpleegkundigen. Door de vergrijzing van eigen personeel en de overstap van mensen naar wijkteams en verpleeghuizen dreigt een tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen bij onder meer de intensive care, spoedeisende hulp en operatie-assistenten. 
Het Almeerse ziekenhuis probeert dit tekort op te lossen door op korte termijn nieuw personeel te werven. Op middellange termijn moet het probleem worden opgelost door eigen personeel intern hoger op te leiden. Hierbij wordt samengewerkt met de Hogeschool Windesheim.

Operatiekamers
Over vorig jaar heeft het Flevoziekenhuis een positief resultaat geboekt van 2,9 miljoen euro. Door het gebruik van duurdere medicijnen en hogere personeelskosten lagen de bedrijfslasten 7 miljoen euro hoger dan het jaar daarvoor.
De komende vijf jaar investeert het ziekenhuis 50 miljoen euro in onder meer een nieuw complex van operatiekamers. Dat wordt voor eind 2018 gebouwd op het binnenterrein van het ziekenhuis en is nodig om aan de nieuwste eisen in inzichten te voldoen.
 

reacties (12)

 • .\/\/.

   

  Verzekeraars hebben de laatste twee jaar ingeteerd op hun reserves, en zijn dus zeker niet stinkend rijk geworden. Bovendien zijn een aantal van deze clubs zonder winstoogmerk. Hoogstens zou je kunnen melden dat die verzekeraars wel erg goed voor het eigen personeel zorgen. Kostenbeheersing in de zorg is nog geen enkele minister gelukt. Burgerlijke ongehoorzaamheid, hoe stel je je dat voor?

  reageer
 • Astrid

   

  Het gaat niet om niet verzekerde patiënten, maar het bereiken van het aantal behandelingen dat van tevoren met verzekeraars is afgesproken. Bijvoorbeeld het aantal heupoperaties. Dat aantal afspreken doet ieder ziekenhuis. Is er vanuit patiënten meer behoefte aan een bepaald type behandeling (dus in het voorbeeld meer mensen hebben een heupoperatie nodig) dan komt het ziekenhuis uit boven het aantal afgesproken behandelingen. Vervolgens is ieder ziekenhuis afhankelijk van verzekeraars of die extra behandelingen vergoed worden.

  reageer
 • De accountant

   

  De kosten zijn bij verstrekking weldegelijk leidend. Het is een waanidee dat alles maar betaald zal worden omdat het kan. Behandelingen van 100.000 per jaar zonder herstel in zicht moeten maar gewoon gestopt worden.

  reageer
 • grondstof

   

  Te belachelijk voor woorden zoals de zorg tegenwoordig in elkaar steekt. Verzekeraars worden stinkend rijk, de pharmaceutische industrie nog rijker en de burger evenredig armer in geld en zorg. Burgerlijke ongehoorzaamheid moet er komen om Den Haag en de fabrikanten tot matiging te roepen.

  reageer
 • Johan

   

  Misschien beter te investeren in preventie, dus een pro actieve instelling t.a.v. gezondheidszorg?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Faerie

   

  Zorgverzekeraars die bepalen of mensen behandeld mogen worden! Te zot voor woorden! En we zitten op de helft van het jaar en het plafond is bijna bereikt?! Waar zijn we toch allemaal in hemelsnaam mee bezig met zijn allen? Basisbehoeften: onderdak, zorg, voedsel, water, horen niet thuis in het markteconomisch stelsel! Op deze onderdelen van onze samenleving hoort 'winst' geen ding te zijn! En ook elektra, openbaar vervoer, communicatie en onderwijs zijn ondertussen te belangrijke onderdelen binnen onze samenleving om mee te komen, dus zouden ook weer zoals vanouds vanuit de overheid geregeld moeten worden. En dus niet op de manier: basis voor iedereen en alleen als je geld hebt mag je meer. Dat betekent gewoon ongelijke kansen.

  reageer
 • De accountant

   

  Het gaat om ongedekte claims van patiënten. Dwz men had geen verzekering. Ook zijn er behandelingen verstrekt die niet declarabel zijn maar die de patiënt wel nodig had.

  reageer
 • marieke van den haak

   

  Ik denk dat zorgverzekeraars vergeten te kijken naar de groei van een stad als Almere. Dat nemen ze niet mee in het gesprek. Ook de vergrijzing en mensen die langer thuis moeten wonen daardoor en kwaaltjes krijgen daar wordt niet over nagedacht. Er is al vaker aan de bel getrokken. Dit heeft ook met het afgelopen kabinet te maken die de regels bedacht. Het zou ook fijn zijn als artsen en verpleegkundigen het Flevoziekenhuis niet als een opstap gebruiken naar een ander ziekenhuis dat beter betaalt. Mensen die vanuit een bezieling werken is zo belangrijk! En idd, tot slot: wat leveren de zorgverzekeraars zelf in?

  reageer
 • Leo barend

   

  Ik ervaar het flevo ziekenhuis als kundig en het personeel zeer vriendelijk. Iedere 3 maanden kom ik daar om een na behandeling te onder gaan ( ik ben kanker patient) en heb totaal geen klachten over dit ziekenhuis.Ik snap niet waarom er mensen zijn die hier klagen.Overigens worden er hier denk ik ook wel eens fouten gemaakt, maar het blijft mensen werk.Voor mij niets dan lof voor dit ziekenhuis

  reageer
 • kees d.

   

  Het gaat hier niet om de kwaliteit van het ziekenhuis maar om het niet vergoeden van zorg dus het stelen van de zorgverzekeraars. De kwaliteit van zorg moet worden bepaald door de zorgverlener en niet door afspraken met zorgverzekeraars. Wanneer je een patiënt als een commercieel object ziet ben je erg fout bezig.

  reageer
 • kees d.

   

  Alle geld verslindende en niets uitkerende zorgverzekeraars opdoeken en hun reserve geld gebruiken voor een Nationaal Zorgfonds. Van ons zorggeld wonen en rijden die zorgverzekeraars riant.

  reageer
 • Piet

   

  Een ongelofelijk slecht ziekenhuis geworden de laatste 2 jaar ik ga liever naar Adam

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert