Vuurwerkbranche: "Politie niet deskundig"

DRONTEN
De Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) uit Dronten heeft geen goed woord over voor het idee van de politie om knalvuurwerk te verbieden. "De politie is niet deskundig op dit gebied en dat blijkt ook nu weer. Bovendien knalt siervuurwerk ook, want je hebt die knal nodig om de sterren te verspreiden", aldus woordvoerder Leo Groeneveld.

Tijdens een bijeenkomst over veilig werken tijdens de jaarwisseling werd een rapport gepresenteerd waaruit blijkt dat de explosiviteit van illegaal vuurwerk flink is toegenomen. De politie wil daarom al het knalvuurwerk en vuurpijlen verbieden. De explosies zijn zo hevig dat ze door ME-schilden, veiligheidsvesten en -schoenen gaan. 

Volgens de BPN gaat het alleen om illegaal vuurwerk dat zwaarder wordt. Woordvoerder Leo Groeneveld: "Een cobra is te vergelijken met een struisvogel. En de gewone rotjes zijn een soort musjes. En als je last hebt van struisvogels ga je toch niet ook de mussen verbieden?"

Beter zou het volgens BPN zijn om harder in te zetten op het controleren van zwaar vuurwerk en betere handhaving. "De branche werkt zelf ook mee aan de veiligheid. Zo ligt er nu een voorstel bij het ministerie om single shots voortaan te verbieden. Dat is een enkele lichtkogel die ontploft in de lucht. Eerder hebben we samen al besloten tot een verbod op Romeinse kaarsen en babypijltjes."

reacties (13)

 • Den

   

  Verbieden van (knal) vuurwerk is helemaal geen oplossing. Wat u bedoelt is illegaal vuurwerk. Allang verboden. Heet niet voor niets illegaal. Het is een beetje ala: last van illegaal opgevoerde brommers: alle voertuigen verbieden en niet willen snappen dat de oogevoerde brommers gewoon uit het buitenland komen en al jaren verboden zijn. Immers illegaal. De opsporing / handhaving is gewoon beroerd. Iets van budget en prioriteit.

  reageer
 • Karel

   

  U loopt achter. Schade aan ogen en ander lichamelijk letsel, inclusief te betreuren doden, wordt OOK door legaal vuurwerk veroorzaakt. Zowel bij de afstekers zelf als bij mensen die toekijken of in de maand december per ongeluk op de verkeerde plek lopen. Dat dit slechts door illegaal vuurwerk zou komen, is allang achterhaald. Praat maar met de artsen en verpleegkundigen die elk jaar met een beklemmend gevoel op de binnenstromende gewonden met afschuwelijke verminkingen zitten te wachten en die zien hoe legaal vuurwerk schade kan aanrichten. Artsen die al jarenlang pleiten voor een totaal vuurwerkverbod. En het ambulancepersoneel dat onder steeds moeilijker omstandigheden zijn werk moet doen. En dan heb ik het niet eens over de miljoenen verliezen door vandalisme, brandstichting, vuurwerkschades, dierenleed, enzovoorts. Oudejaar is allang geen gezellig vuurwerkfeestje meer. Het is een avond gelijk een oorlog, en dat begint al ver voor het oudejaarsdag.

 • Rob

   

  Inderdaad Belangenvereniging . Dat zegt het al

  reageer
 • pieter

   

  Politiemensen geconfronteerd, met de zwaarste verwondingen, !! politiemensen die gehoorbeschadigingen oplopen, enz enz. Oogartsen die ieder jaar maar weer waarschuwen en bezig zijn met "ONNODIG" medisch oplapwerk.

 • Jaap

   

  Nog effe en vuurwerk verkoop mag niet meer. Zelfs nu in Belgie zijn de regels bijna net zo streng als in Nederland. Het zware knalvuurwerk is al verboden daar. De bekende matten zijn er niet meer.

  reageer
 • Polderboer

   

  Zolang de overheid er elk jaar een flinke duit aan over houd aan belastingen en de gemeente de rekening krijgt van de schade zal de overheid er niets aan veranderen. Ben zelf voorstanders van 1 groot vuurwerk show op een door de gemeente aangewezen plaats op kosten van de overheid. Als Rutte die 1000 euro per werkende Nederlander uit gaat keren is er genoeg voor de komende jaren

  reageer
 • Deetje

   

  Zo snel mogelijk alle vuurwerk verbieden. Op een centraal punt 1 groot vuurwerk. Ieder jaar voor tonnen schade en nog wordt er niks aan gedaan raar

  reageer
 • eddy

   

  Goed plan. In veel steden is t al zo georganiseerd.

 • laat alle reacties zien
 • Ton

   

  Het betreft niet alleen de veiligheid die in het geding maar ook de trauma die dieren er aan overhouden . Het gelazer begint al weken van tevoren . Stoppen met die troep .

  reageer
 • pieter

   

  Helemaal NIET mee eens! Knalvuurwerk is NIET gevaarlijk als je er normaal mee omgaat.

  reageer
 • pieter

   

  Niet deskundig misschien. ? Maar wel de ellende ervan op hun bordje, terwijl de branche de winst opstrijkt.

  reageer
 • Karel

   

  Weg met dat geknal en alle levensgevaarlijke omstandigheden. Jaarlijks vele gewonden, soms voor het leven verminkt, of er valt wel weer een dode te betreuren. Kost de maatschappij waanzinnig veel geld vanwege alle vernielingen en onrust en veiligheidskosten vanwege politie en ME die moeten optreden. Wijken en steden veranderen in een oorlogsgebied, in een smogstad, en niet die ene avond, maar al vanaf november tot en met de nasleep in januari. @ meneer Groeneveld. De politie niet deskundig, zegt u? De massa die elk jaar weer levensgevaarlijke toeren met vuurwerk mag uithalen van deze overheid, die is niet deskundig!

  reageer
 • Roel

   

  Niet echt toevallig dat de heer Groeneveld ook de grootste Nederlandse importeur van vuurwerk is. Ik begrijp niet waarom de overheid na de ramp in Enschede niet is overgegaan tot een totaalverbod. We rommelen elk jaar maar door met doden, gewonden, dierenleed en overlast voor carapatiënten. Weg met die zooi!

  reageer
 • Sonja

   

  Helemaal met je eens! Na veel gewonden en doden door auto-ongelukken, hebben we gordels in auto's verplicht gesteld. Om Amerikaanse praktijken te voorkomen, is het verboden voor mensen (met beperkte uitzonderingen) om vuurwapens in huis te hebben. Waarom we van vuurwerk de gewonden, doden en getraumatiseerde mensen en dieren elk jaar maar weer accepteren, tegen het advies van bijvoorbeeld oogartsen in is me een raadsel. Ik ben ook voor een algeheel verbod met hoge boetes en strengere controle door meer BOA's. Tijd om eens te handelen in plaats van gedogen en pappen en nathouden.

 • Danny

   

  Dus eigenlijk willen ze iets verbieden wat al verboden is. Het heet niet voor niets illegaal. Omdat de politie het probleem van illegaal vuurwerk niet aan kan moeten wel dan ook maar het legaal vuurwerk verbieden. Legaal vuurwerk verbieden zorgt er alleen maar voor dat er een nog grotere vaag komt naar illegaal vuurwerk.

  reageer
 • lelystadse

   

  helemaal mee eens dus waarom verbieden we vuurwerk niet gewoon helemaal!

  reageer
 • Gert

   

  Ik ben ook niet deskundig, maar zie liever zsm het geknal ook beeindigd. De politie heeft er overigens prima verstand van!

  reageer
 • Dick

   

  De Politie is juist in het geheel niet kundig als het om vuurwerk gaat. Alleen al het feit wat de BPN aanhaalt dat politie knal vuurwerk in een andere categorie schaalt dan siervuurwerk. Ophouden met dit sentiment wat alleen door Illegaal vuurwerk wordt gevoed.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert