Ombudsman: "Cultuurverandering nog niet helemaal van de grond"

ALMERE
De cultuurverandering bij de gemeente Almere komt nog niet helemaal van de grond. Dat constateert de gemeentelijke Ombudsman in de eerste kwartaalrapportage 2017. Ombudsman Arre Zuurmond stelt dat hij wel de wil tot verandering merkt. Zo zijn klagers in een aantal zaken uitgenodigd voor een gesprek om te kijken wat de gemeente wel kan betekenen, in plaats van formeel en juridisch te reageren.

Verder merkt Zuurmond in zijn rapportage op dat de algehele communicatie van de gemeente met burgers nog verbetering behoeft. Meerdere Almeerders klagen over het uitblijven van een reactie op een vraag of een verzoek, en over onduidelijke communicatie.

In het eerste kwartaal van dit jaar zijn er 40 klachten bij de Ombudsman binnengekomen. Dat is iets minder dan in het laatste kwartaal van vorig jaar. Toen waren het er 49. De meeste klachten gaan over het Sociaal Domein. Die zijn ten opzichte van het vorige kwartaal ook iets gestegen. Over de afdeling Stadsbeheer zijn een stuk minder klachten binnengekomen. Die zijn van 16 stuks naar 8 stuks gedaald.

reacties (6)

 • Karel

   

  Mensen moeten wel weg kúnnen, hun huis zien te verkopen. Dat is in veel buurten nog niet zo gemakkelijk. Zelf woon ik in een zeg maar steeds verder verloederende wijk (met dank aan de gemeente), dus ik kan het wel schudden. Het verlies van een veel te lage verkoopprijs kan ik me niet veroorloven. Met "proberen er iets van te maken" neem ik geen genoegen. Het bestuur van deze stad zou capabel genoeg moeten zijn. Punt!

  reageer
 • marc van rooij

   

  Gemeente wil helemaal niet meewerken in het tot een oplossing komen van de disputen m.b.t. de openstaande rekeningen, sinds de directeur van DSO de zaak uithanden heeft gegeven aan een externe advocaat in juli 2015 is er geen enkele mogelijkheid meer geweest om tot een oplossing te komen.

  reageer
 • Willem

   

  Iedereen kan contact zoeken met de ombudsman. Zo bijzonder is het dus niet

  reageer
 • Just me

   

  Ik vind het zo jammer altijd die negatieve reacties hier van mensen over Almere. Waarom woon je nog hier als toch niks goed is? Ik woon met veel plezier in Almere, maar de negativiteit van sommige mensen staat mij soms echt in de weg ­čśö. Almere is nog steeds een stad in opbouw. Nog niet helemaal gevormt dus ze maken er iets van. Tenminste ze proberen er iets van te maken. Draag bij met positieve wijsheden daar komen we verder mee.

  reageer
 • Karel

   

  Ik geloof dat wel bij deze gemeente! De Ombudsman komt er niet zomaar aan te pas en een cultuurverandering en reorganisatie gebeurt ook niet voor niets. Ik vraag wel af in hoeverre de Ombudsman dwang kan opleggen en in hoeverre een gemeente zich er iets van hoeft aan te trekken. Wat is de invloed? Laten we hopen veel, want alleen al de Flopriade is hét voorbeeld van niet luisteren naar en communiceren met de inwoners. Maar ja, kijk verder naar de geschiedenis en hoe slecht deze gemeente met zijn inwoners omgaat.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Ed Molenaar

   

  40 klachten per kwartaal? Het is moeilijk dat aan te nemen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert