Economie Metropoolregio groeit harder dan gemiddeld

FLEVOLAND
De economie in de Metropoolregio Amsterdam, waar ook Almere en Lelystad onderdeel van uitmaken, groeit sneller dan het Nederlands gemiddelde. Dat blijkt uit een rapport dat in opdracht van de Metropoolregio is opgesteld. De groei in Almere en Lelystad blijft wel wat achter bij gebieden in het hart van de regio, zoals Amsterdam en de Haarlemmermeer. 
 
Ondanks een forse daling van de werkloosheid in 2015 hebben Almere en Lelystad nog altijd het hoogste werkloosheidscijfer van het gebied. Volgens onderzoeker Henri de Groot is één van de verklaringen daarvoor dat de twee Flevolandse steden een relatief groot aandeel lager opgeleiden hebben. De werkloosheid bij lager opgeleiden ligt landelijk gezien altijd wat hoger dan bij hoger opgeleiden.

Volgens De Groot, die als professor aan de VU is verbonden, maakt de Metropoolregio duidelijk dat samenwerken tussen verschillende gemeente loont. "Het schaalniveau waarop regio’s zich begeven is groter dan een stad als Amsterdam. En daarmee is er zowel voor Amsterdam als voor Almere en Lelystad een enorme meerwaarde bij samenwerking." Lelystad profiteert daarnaast ook van de nabijheid van Zwolle.

reacties (2)

 • Thomas

   

  Onzin. Er is geen enkel bewijs voor dat de luchthaven Lelystad de Lelystadse werkloosheid zal laten afnemen. Er is wel bewijs dat dit vliegveld bijdraagt aan de klimaatverandering en dus uiteindelijk de vernietiging van de aarde.

  reageer
 • Kees

   

  Toch bijzonder. Er komen al meerdere bedrijven richting Lelystad oa door de luchthaven. Ook komen er nieuwe hotels. Dat is directe werkgelegenheid, ook voor Lelystad. Verder is het vliegveld natuurlijk niet slecht voor het klimaat maar de toename van vluchtbewegingen. En dat is een kwestie van vraag. Dus koop jij al minder producten uit het buitenland? Hoe ga jij op vakantie?

 • HH

   

  Die groei neemt in Lelystad fors toe door de Luchthaven. De Metropoolregio is een goed voorbeeld van regionale samenwerking. De provincie heeft haar langste tijd gehad.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert