Jongen wordt in schroefkolk vertrekkend schip geduwd

LELYSTAD
Een jongen is maandag in de problemen gekomen toen hij in de Batavia Haven in Lelystad van de kade werd geduwd. Volgens de havenmeester kwam de jongen in het schroefwater terecht van een cruiseschip toen dat rond 16:30 uur wilde vertrekken.

De afvaart van de Henry Dunant was al uitgesteld, omdat er herhaaldelijk jongeren van de boeg sprongen. Zolang zij in de buurt waren, weigerde de kapitein de trossen los te gooien.

De havenmeester werd erbij gehaald. Die sommeerde de jongeren om op de kade te blijven. Maar toen het schip vertrok, duwde een van de jongeren een vriend het water in.

Volgens de havenmeester had de jongen moeite om in de golven van de schroef boven water te blijven. Er was volgens hem sprake van een levensgevaarlijke situatie, vooral omdat de kapitein van het vertrekkende schip niet wist dat de jongen in het water lag.

De drenkeling kon uiteindelijk veilig aan wal worden gebracht. De politie heeft de jongeren vervolgens weggestuurd.

reacties (34)

 • Faerie

   

  Denk niet poging doodslag, maar wel onrechtmatige daad en gevaarzetting. Een rechter zou deze duwer kunnen veroordelen. Maar dan moet de drenkeling wel aangifte doen. Ik zou in elk geval nieuwe vrienden zoeken.

  reageer
 • Jan

   

  Dus het schip zou niet vertrekken zolang die jongens in de buurt waren. Gesommeerd om te vertrekken die jongens.. En, schip vertrekt, terwijl blijkbaar die jongens niet waren opgehoepeld. Ik zie de logica niet in dit verhaal. Waarom vertrekt dat schip wel, terwijl die kliertjes niet weg waren? En waarom belt men de politie niet indien er niet wordt geluisterd naar een gezaghebbend persoon, de havenmeester dus? Beetje krom verhaal allemaal.

  reageer
 • Thomas

   

  Waarom wordt het schip gegijzeld, omdat een stelletje idioten waaronder klaarblijkelijk één potentiële moordenaar, zich misdragen?

 • Bas2

   

  Grappig dat iedereen zijn mening klaar heeft over dat de actie slap is uitgevoerd door de politie. Wie van jullie was er daadwerkelijk bij en kent het gehele verhaal?

  reageer
 • John

   

  Pak die jongens aan. Baldadigeid meer niet. Niemand gooit met opzet xijn vrienden bewust in zo'n schroefkolk. Maar ga er niet meer van maken dat het is. Het is geen dagelijks ritueel dus ga niet extra regels verzinnen waardoor ook normale mensen worden beknot.

  reageer
 • Danny

   

  Ehm... Dit is toch een poging tot doodslag? Die 'vriend' zou een paar maandjes moeten brommen lijkt me.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jo

   

  Onbesuisd gedrag, gelukkig goed afgelopen.

  reageer
 • Bas

   

  Oppakken die gaste

  reageer
 • Sander

   

  Op grond van wat wil jij ze laten oppaken dan?

 • Sander

   

  Op grond van wat wil jij ze laten oppaken dan?

 • Regelmiep

   

  Gemeenteraad kan het college een voorstel doen tot aanpassing van de toegankelijkheid van de pier. De sociale en fysieke veiligheid zijn nl. In het geding. Regels aanscherpen en handhaven. Hindering van de scheepvaart gaat ten koste van de integrale veiligheid. Verbod op samenscholing.

  reageer
 • Knielus

   

  Gezien de waanzin van al uw oplossingen die waarschijnlijk niet te betalen zijn lijkt het mij on-toegankelijk en a-sociaal om fysieke veiligheid te handhaven en ook nog te handhaven en ook nog eens integraal uit te voeren in verband met verbod op samenscholing.! Inderdaad .... veel vertellen zonder wat te zeggen met uw onzinnige reactie en oplossingen. Gewoon vervelende jongelui die lekker willen zwemmen., goed afgelopen en klaar. U bent waarschijnlijk nooit jong geweest??

 • Pater

   

  Opvoeding is het begin Aanpakken is vers twee Het jongetje had ook rundergehakt kunnen worden te triest voor woorden. Wegsturen Huh minimaal taakstraf van 240 uur

  reageer
 • Hennie

   

  Ik denk dat een pittig gesprek op het politie bureau op z'n plek was geweest, en dan op laten halen door de ouders.

  reageer
 • Anoniem

   

  Weggestuurd? Werkelijk? Dit land is te tolerant, dit soort gedrag moet bestrafd worden. Als het erger was afgelopen, wat waten de koppen dan? "Jongen verdronken door geintje"? Wat speelt er in de hoofden van deze jongeren? Risico inschatten is lastig voor pubers, maar een gezond verstand hebben ze wel, toch?

  reageer
 • Jan

   

  Ik lees allerlei verschillende reacties.... maar stelt U zich eens de vraag : de poltie aan de deur en vertelt dat je kind is verdronken omdat zijn vriendje hem in het water heeft geduwd....(niet overal politie voor bellen hoor... maar zij moeten wel slecht nieuws brengen) nadat dit dus verteld is wordt het door bijna iedereen probleemloos geaccepteerd. ..het is toch maar een kwajongens streek.... toch ??? Wat te denken van het personeel van de boot...kapitein gaat mee naar buro voor onderzoek.... de boot vaart niet meer dus de mensen aan boord ook de dupe.... dan moet iemand het stoffelijk overschot boven halen en wegbrengen. .... de duwer gaat opknapt buro en neemt dit zijn hele leven mee.... dus het iets gecompliceerder maar gelukkig is goed afgelopen..... het zal je kind maar wezen....

  reageer
 • Alex

   

  Het is erg simpel er staat een boete op van € 140,00 op . Zo men het aan paken kijk maar bij RWS site waar alles wordt uitgelegd. Dus gewoon handhaven want het is gevaarlijk en bonnen uitschrijven daar leren ze van.4

  reageer
 • Nadia

   

  De beste stuurlui (hoe toepasselijk) staan aan wal, zoveel is met de meeste van deze reacties wel weer duidelijk. Laat de politie lekker haar werk doen, dat doen ze helemaal niet zo verkeerd als jullie continu suggereren.

  reageer
 • willy

   

  Helemaal mee eens Angela! Het is nu gelukkig nog goed afgelopen maar als het verkeerd was gegaan denk ik dat de schipper grote problemen had gehad. Eerst maar eens bewijzen dat hij het niet wist en er niks aan kon doen, en dan heb ik het nog niet eens over de geestelijke toestand van de schipper. (en anderen die het hebben gezien) Maar tegenwoordig mag je er niks meer van zeggen want "de jongen (dader) heeft het al zo zwaar". Dus inderdaad.....opvoeden! En ik ben het ook eens met wat Marcel schrijft.......een zware taakstraf opgelegd krijgen, laat ze maar in een revalidatie huis helpen kunnen ze zien dat er nog meer is dan alleen rottigheid uithalen

 • Adriaan

   

  Levensgevaarlijk

  reageer
 • Angela

   

  Maar goed denken dat het allemaal geen kwaad kan.... maar lekker simpel denken! Iedereen sprong weleens van binnenvaart schepen af... heeft dan niemand nog helder verstand!! Wij, de schippers, krijgen de schuld als er iemand door de schroef gaat. Jammer genoeg komt ook dit vaak zat voor. Mensen moeten ook eens beseffen hoe het voor ons schippers is als je voelt en merkt dat het mis gaat!! Jeugd die van bruggen afspringen het water in, ook dat gaat vaak fout. Maar wij,schippers, worden met de boze vinger nagewezen! Want de jeugd maakt plezier en ziet geen kwaad..... opvoeden mensen!!

  reageer
 • Dirk2

   

  U heeft helemaal gelijk! Het is gewoon asociaal gedrag en respectloos naar de branche! En Lelystad wil meer binnenvaart en cruise schepen....wat een bende is het toch!

 • Barbara

   

  Bordjes verboden te zwemmen plaatsen? Is dat wat?

  reageer
 • Jaap

   

  De staan er al.

 • Ferry sluiter

   

  Inderdaad dit zijn puber streken het gaat mij echt te ver om te hier te spreken van poging tot Doodslag gewoon een onbezonne daad.

  reageer
 • Buitenwegbewoner

   

  Weggestuurd? Waarom niet namen genoteerd, ouders ingelicht en datum besproken dat ze zich moeten melden bij bureau HALT? Stelletje idioten!

  reageer
 • Keet

   

  Stelletje idioten? Hoop dat je die kinderen bedoelt. Misschien heeft de politie dat allemaal wel gedaan voordat ze ze wegstuurde. Misschien was jij er niet bij en is het nét iets anders gegaan dan hoe het hier staat? Hoe oud waren die kinderen trouwens? er kan niet altijd strafrechtelijk worden opgetreden he, helaas.

 • Dirk Buiswater

   

  Het is altijd spannend of de jongens de volwassen leeftijd van 32 jaar bereiken.

  reageer
 • Schaapjes

   

  Weggestuurd? Ik mag hopen met een vette prent

  reageer
 • johan

   

  "de politie heeft jongeren vervolgens weggestuurd" Waar gaat dit over? Hier had moeten staan "de politie heeft de jongeren vervolgens gearresteerd en direct een boete opgelegd van 2.500 Euro per persoon, vervolgens mochten de ouders direct naar het politie kantoor komen om deze boete te betalen waarna ze op hun donder kregen" Dit is pappen en nat houden beleid, schiet je helemaal niets mee op....

  reageer
 • Hans

   

  Al wordt het in de volksmond vaak zo genoemd, maar politie legt geen boetes op; die maakt alleen een proces verbaal op. Dan is het aan het OM om een schikkingsvoorstel te doen of de rechter komt eraan te pas.

 • Poe

   

  Voor wat? 15.000 euro boete voor te hard rijden dan! En 5000 voor barbecueën. Man man man overdrijven is ook een vak, zijn pubers die risico's niet kunnen inschatten, daar zijn ze puber voor

 • Sonja

   

  Nou met zo'n vriend heb je geen vijanden nodig zeg!! Gelukkig is t goed afgelopen

  reageer
 • Anoniem

   

  Kon dit maar!!!! Maar helaas is dit noet mogelijk

 • Brigitte

   

  Niemand durft ze te corrigeren . Waar is de politie ?

  reageer
 • Roon

   

  Je hoeft niet voor alles gelijk de politie te bellen. Een beetje havenmeester zou voldoende overwicht moeten hebben, om deze pubers even te laten wachten totdat het schip vertrokken was.

 • kees d.

   

  zoals je had kunnen lezen heeft de Politie de jongen weg gestuurd.

 • M.J

   

  Niet altijd politiek en onderwijs de schuld geven, ga de ouders ook maar heropvoeden want daar komt het in eerste instantie weg, die vinden tegenwoordig alles maar goed er lopen een stelletje slapjanussen tussen. Is hetzelfde als bijvoorbeeld je kind ' s nachts alleen over straat laten lopen, dat is om moeilijkheden vragen.

  reageer
 • Tuuk

   

  Weet jij wat je kind allemaal doet en uitvreet als je er niet bij bent?? Ik hoop dat mijn kinderen dit soort fratsen niet zullen uithalen! Maar helaas ben ik er niet 24/7 bij!

 • Linda

   

  Ik vind dit echt niet normaal meer, die jongen had zwaar gewoond kunnen raken....

  reageer
 • Piet

   

  Verschrikkelijk kansloos Lelystad. Allemaal een plaat voor de kop.

  reageer
 • Tuuk

   

  En elders doen ze geen domme dingen zeker?

 • Xxx

   

  Vreselijk! Jongeren beseffen het gevaar niet! Ik had politie laten komen en meenemen naar bureau. En daar samen met de ouders even een heel flink gesprek hebben!! Dit is gewoon poging tot doodslag. Wat ze waarschijnlijk niet eens beseffen

  reageer
 • Ron.

   

  Wat een softe maatregel, wegsturen... Het schip, dat "J. Henry Dunant" heet, is overigens niet meer van het Rode Kruis. Het is vorig jaar verkocht.

  reageer
 • Loes

   

  Leuke vrienden heb je dan :-(

  reageer
 • Dirk2

   

  En we weten allemaal hoe het moet, maar niemand durft in te grijpen jegens deze jeugd. Politiek niet, onderwijs niet, niemand niet. Tuig van vandaag, gajes van de toekomst! En straks allemaal het handje ophouden omdat de school niet is afgemaakt en ouders ze niet meer thuis wensen. En maar lekker soft bezig met deze (veel te grote) doelgroep in Lelystad, pamperen en verkeerd gedrag blijven belonen!

  reageer
 • Marcel

   

  Nee, dat durven we haast niet meer. Je wordt dat wel later afgerekend door deze jeugd. Je auto gesloopt, je kind in de kreukels. We moeten alles slikken als zoete koek. Kom je bij de ouders dat doet hun kindje niet. De kinderen zelf schelden je voor van alles en nog wat uit. Kom je ze alleen tegen dat durven ze niets. Deze jongens moeten naar mijn mening een zware taakstraf opgelegd krijgen, laat ze maar in een revalidatie huis helpen kunnen ze zien dat er nog meer is dan alleen rottigheid uithalen. De politiek durft niet bang voor hun goed betaalde baantje.

 • P. Raadgever

   

  Dit is een poging tot moord!! De dader moet opgepakt worden en flink gestraft. Welk idioot doet nou zoiets??? Het had heel anders kunnen aflopen....

  reageer
 • Louise

   

  Dan is te hard rijden door de wijk ook een poging tot moord, dat kan namelijk ook heel anders aflopen. Zo kunnen we nog wel even bezig blijven. Puberaal onbezonnen gedrag, inderdaad. Brutaal, inderdaad, ongevoelig voor gezag, inderdaad. Maar dat zijn hardrijders ook.

 • "wegsturen" lijkt me een erg milde maatregel voor dit wangedrag

  reageer
 • Ali Veldheer

   

  beetje overdreven hoor..poging tot moord. .. Dit is een onbezonnen daad van een stel ongeleide projectielen die pubers nu eenmaal zijn...... Ze zullen best oom geschrokken zijn toen hun vriend in de problemen kwam...... vroeger vaak genoeg van de binnenvaartschepen afgesprongen terwijl ze boeren en dan moest je snel maken dat je wegkwam want de schroef hoorde je angstig had door het water ploegen.... Als puber zie je geen gevaar...

 • Marijke

   

  En degene die duwde? Poding tot doodslag?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert