Ook hengelsport klaagt over waterplanten

LELYSTAD • Wo 21 juni 2017 | 19:31 • Woensdag 21 juni 2017 | 19:31
Waterplanten zijn niet alleen voor de roeiers van Pontos in Lelystad een probleem. Ook Hengelsportvereniging Lelystad-Dronten (HVLD) klaagt over de wildgroei aan groen in het water. Het is zelfs zo erg dat de club voor wedstrijden zich genoodzaakt voelt om uit te wijken naar locaties buiten de stad.

"Het is niet bevisbaar rond Lelystad," zegt secretaris Ger Gilissen. "Het is van de zotte dat wij bijvoorbeeld de Polderkampioenschappen in augustus niet meer in onze eigen polder kunnen houden." De sportvissers zijn inmiddels in overleg met de gemeente en het Waterschap Zuiderzeeland om te kijken naar een oplossing voor dit probleem.

Maandag kwam in het nieuws dat roeivereniging Pontos uit Lelystad een beroep doet op het Waterschap om meer te doen tegen de waterplanten. De roeiers hebben soms moeite op gang te komen doordat hun roeispanen verstrikt raken in de planten. Het Waterschap heeft in dit geval al toegezegd om er snel iets aan te doen.

Deel artikel

reacties (16)

 • Michael

    Wo 19 juli 2017 Woensdag 19 juli 2017

  Er zijn maar factoren die de helderheid van het nederlandse binnenwater door de europese krw hebben versneld: de overbevissing op voornamelijk brasem (die de bodem omwoeld en jonge planten niet de kans geeft op te komen) en de quagga mossel als invasieve soort die het water nog eens extreem filtert op algen. De richtlijnen zijn haar doel ver voorbij geschoten en nu zitten we met helder water met een verarmde biotoop waar vogels veel minder vis kunnen vangen en waar recreanten niks meer te zoeken hebben

  reageer
 • Reint

    Vr 14 juli 2017 Vrijdag 14 juli 2017

  Baggeren zou een ovatie zijn, maar dan moeten alle planten resten en wortels wel uit het water gehaald worden. Anders zitten we door verspreiding van de wortels door het water zo weer vol met planten.

  reageer
 • Roy

    Di 27 juni 2017 Dinsdag 27 juni 2017

  Maaien heeft geen zin,maak je het alleen maar sterker,baggeren zou eventueel meer effect hebben,de sliblaag moet er af,maar de grootste boosdoener is dat het water steeds helderder is geworden door dat er geen fosfaten meer in het water mogen worden geloost,ik denk dat het een heel moeilijk verhaal gaat worden en daarbij heel veel geld gaat kosten. Daar het een landelijk probleem aan het worden is,zou het door de politiek aangepakt moeten worden in samenwerking met sportvisserij nederland en de verenigingen van de pleziervaart want er zijn al kanalen die worden vermeden door de pleziervaart.

  reageer
 • Moraalridder

    Do 22 juni 2017 Donderdag 22 juni 2017

  Wat mopperen jullie toch. Met plantjes heb je altijd beet.

  reageer
 • S

    Wo 21 juni 2017 Woensdag 21 juni 2017

  Net goed. Stelletje dierenbeulen. Beetje voor de lol een vis pijn doen

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jan Dirks

    Wo 21 juni 2017 Woensdag 21 juni 2017

  Stap toch eens allemaal uit die bekrompen ivoren torens. Zet in het voorjaar gewoon voldoende graskarpers uit. Deze zorgen er voor dat de waterplantengroei biologisch en zeer kosteneffectief binnen de perken gehouden worden. En dat jaren lang. Goed. Blijf allemaal maar klagen. Dat gaat zeker helpen het probleem op te lossen.

  reageer
 • Kees Prins

    Wo 21 juni 2017 Woensdag 21 juni 2017

  Beste Jan, Het uitzetten van graskarper heeft maar weinig zin. Deze vissen kunnen deze berg planten niet voorkomen. Daarbij komt ook nog dat de broodvissers de waters in Flevoland met bakken tegelijk leeg vissen. Er worden per week duizenden kilo's witvis gevangen voor de Belgische markt. De grote hoeveelheden karper (voor niets uitgezet en betaald door hengelsportverenigingen) gaan in grote waterbakken naar België om DAAR uit te worden gezet ten behoeve van de hengelsport aldaar.....

 • Adv

    Wo 21 juni 2017 Woensdag 21 juni 2017

  Meer graskarper uitzetten

  reageer
 • Kees Prins

    Wo 21 juni 2017 Woensdag 21 juni 2017

  Deze situatie is niet meer onder controle te krijgen. Deze waterplanten zullen in een paar jaar het water in heel NL in hun grip krijgen. Dit had jaren geleden al aangepakt moetrn worden! Maar zoals altijd is het een gezeur over geld, wie moet het doen. De gemeenten en waterschappen zullen nu heel snel de handen ineen moeten slaan en er samen wat aan gaan doen. Ik en velen met mij hebben er een zwaar hoofd in. Je zult elk jaar meerdere keren moeten maaien.

  reageer
 • k

    Wo 21 juni 2017 Woensdag 21 juni 2017

  kijk ook naar de sloten rond de zuigerplas kon daar eerder prachtig vissen ,betaal wel voor de benodigde vergunningen,vorig jaar het zelfde verhaal gemeente doe er iets aan en gooi je geld nu eens letterlijk in het water, ipv onzinnige projecten...

  reageer
 • Bb

    Wo 21 juni 2017 Woensdag 21 juni 2017

  Daar klachten wij bewoners bovenwater al jaren over, maar de gemeente lelystad geef liever hun geld uit aan andere dingen feestjes Voorbeeld voor het bovenwater staat 60000 euro voor onderhoud het maaien van de plas kost 30000 per keer alleen maar op de zeilplas Niet waar de mensen wonen die zijn niet belangrijk die mogen niet genieten van het bovenwater van de gemeente Bedank lelystad

  reageer
 • Remko

    Wo 21 juni 2017 Woensdag 21 juni 2017

  Niet allen daar is er een wilderige groei aan waterplanten. Ook het Wolderwijd is straks onbegaanbaar ... maar maaien ho maar. Weg watersport, weg plezier... geld wordt liever uitgegeven aan domme bouwwerk (tulp-eiland), die nu ook nauwelijks te bereiken is door ... precies waterplant :-)

  reageer
 • KC

    Wo 21 juni 2017 Woensdag 21 juni 2017

  Het klopt helemaal. De spoorsloot tussen Kempenaar en de spoordijk was eerst 25 m en 1,2 m diep. Iedereen kon er zwemmen, kanoën, veel vis vangen, schaatsen, e.d. Bij het verbreden van het spoor werd de sloot terug gebracht tot 12 m en voorzien van natuuroevers. Hij is nu maar 0,5 tot 0,75 m diep. De eis 1,2 m. Bij de opleveringen hebben wij daar op gewezen, maar de gemeente, Zuiderzeeland en ProRail hebben zich daar niets van aangetrokken. Er is nu ongeveer 2 m open water. Aan beide staat ongeveer 10 m riet. De maaiboot heeft 1 keer proberen te maaien, maar liep direct vast. De sloot is niet meer te gebruiken voor recreatie en vissteigers zijn daardoor onbruikbaar.

  reageer
 • Ik

    Wo 21 juni 2017 Woensdag 21 juni 2017

  Ik snap dit heel goed hoor maar hoop dat het waterschap ook aan de visstand denkt. Deze lijken erg goed te gedeien tussen de plant en zowel de scholen met kleine vissen als de karpers die nu goed te zien zijn, zijn een plezier om naar te kijken

  reageer
 • KC

    Wo 21 juni 2017 Woensdag 21 juni 2017

  Is het verleden waren er meer vissen en kleine rietkragen. Er werden snoeken van 1,5 m en karpers van 1 m gevangen. Ook kon er je recreëren. Nu niets meer.

 • Jan

    Wo 21 juni 2017 Woensdag 21 juni 2017

  Hebben die vissen even mazzel...

  reageer
 • Ed Molenaar

    Wo 21 juni 2017 Woensdag 21 juni 2017

  Marker- en ijsselmeer komen ze tot oppervlak, dus wel zo'n 4 meter hoog. Beste planten zijn dat. In Gooimeer kun je er zowat op lopen...

  reageer
 • naja

    Wo 21 juni 2017 Woensdag 21 juni 2017

  fish lives matters laat die beesten met rust ga lekker puzzelen

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert