Erfgoedpark Batavialand 1 juli van start

LELYSTAD
Erfgoedpark Batavialand, aan de kust van Lelystad, is per 1 juli een feit. De Bataviawerf, museum Nieuw Land en de afdeling scheepsarcheologie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed fuseren per die datum.

De Eerste en de Tweede Kamer hebben toestemming verleend voor het samengaan, zo is te lezen in de Staatscourant. De beslissing van de Kamers is nodig vanwege de wettelijke archieffunctie van Nieuw Land.

De provincie Flevoland steekt 10 miljoen euro in Batavialand. Gedeputeerde Michiel Rijsberman spreekt op Facebook van 'een grote stap waar door velen hard aan is gewerkt'. 

 

reacties (12)

 • lelystedeling

   

  En wie is de voorzitter van BataviaLand ? Een ex-wethouder van Almere ( project Kasteel mislukt) en ook nog eens direkteur van Bouwbedrijf Van Wijnen, die nu toevallig veel bouwt in Lelystad. Deze voorzitter is volgens de statuten van BataviaLand gemachtigd in zijn eentje handelingen te verrichten terwijl de overige bestuursleden altijd met z'n 2 dienen te handelen. Ontstaat hier een dictatuur ?

  reageer
 • Alexandros des Børgus

   

  Zie hier het partijkartel werken op lokaal niveau. Flevoland heeft dringend een FVD nodig. Jammer dat ze niet meedoen aan de gemeenteverkiezingen...

 • Opvallend

   

  Afgelopen weekend waren er fantastisch mooi evenementen rondom de Bataviahaven, t museum, de batavia. Maar het plein van het Nieuwland Erfgoedmuseum lag er troosteloos bij ondanks dat er mooie auto's stonden. Geacht museum doe iets aan al dat onkruid. Het is een aanfluiting. Dit is geen uitnodiging om naar dit museum te gaan.

  reageer
 • Frans

   

  Ik gun het alle succes....maar het kost zoveel miljoenen....tel daarbij de vele miljoenen die naar de Agora gaan...de Kubus....de Bieb...en zo nog wat van die culturele instellingen....het zal jaren duren en jaren en jaren en jaren........totdat onze kas leeg is....

  reageer
 • Ed Molenaar

   

  Duidelijk te zien dat we in een dictatuur leven met vrijwel grenzeloze belastingdruk.

  reageer
 • waterwijker

   

  Natuurlijk zijn ze wel vervelend, dit soort kansloze cultuurbarbaren, maar je kunt ze toch moeilijk serieus nemen. De laatste keer dat ik daar aan de dijk was, heb ik er een geweldige dag gehad. Iedere cent waard die er in gestoken is en absoluut nog moet worden. Minpuntjes? Tuurlijk: wel een audiotour in het Nederlands, maar niet eens in het Engels, Duits of Frans. Terwijl dit juist iets is waar je je buitenlandse bezoekers mee naartoe neemt. Hopelijk is dat inmiddels in orde. Alleen wel jammer van dat mega winkelcentrum dat er vlakbij ligt. Nou ja, kun je flink wat cultuurbarbaren in kwijt.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Bewoner lelystad

   

  Hoeveel miljoenen moeten daar nog in gestoken worden sinds Willem vos weg is is het nis daar

  reageer
 • Hannes

   

  Geef het dan ook een culturele uitstraling; en sloop die broodtrommel!!

  reageer
 • lelystedeling

   

  De Eerste en Tweede Kamer zijn akkoord gegaan met de afsplitsing van de wettelijke archief functie (gemeenschappelijke Regeling). Dit heeft inhoudelijk niets te maken met BataviaLand. Het zijn 2 afzonderlijke organisaties Erfgoedpark en Archief Flevoland.

  reageer
 • KC

   

  Zo zet je e.e.a. naar je eigen hand en leg je de burgers weer in de luren.

 • erf"goed"

   

  De oorspronkelijke functie van Poldermuseum Nieuw Land gaat volledig verloren in deze nieuwe organisatie. Het project Zuiderzeewerken is dadelijk nergens meer terug te vinden want alles gaat onder de noemer van Batavia. Miljoenen zijn er reeds ingestoken en verwaterd voor een project dat amper 100.000 bezoekers zal trekken ( NieuwLand, RCE en Batavia) en nog vele miljoenen zullen moeten volgen om dit van de grond te krijgen, want zelfs de Zeven Provincien kan niet afgebouwd worden want de kas is leeg.

  reageer
 • HH

   

  Hatsikidee, 10 miljoen voor... Ja, voor wat eigenlijk? Een naamswijziging? Een rotte namaakboot die op het droge gelegd wordt? Ik geloof niet dat dit echt extra publiek gaat trekken. Zullen wel dezelfde rekenmeesters zijn als bij de Floriade. Miljoenen extra bezoekers om de kosten terug te verdienen...

  reageer
 • KC

   

  Weer een hoop geld over de balk of willen zij in het tv programma komen van SBS6 Van onze centen?

  reageer
 • Gijs

   

  Weggegooid geld. Maar ja, daar is de politiek goed in. Geld stoppen in kansloze projecten.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert