Windmoleneigenaren én politici ruziën over sanering

ZEEWOLDE
De vraag hoe omgegaan moet worden met 220 windmolens rondom Zeewolde zorgt voor veel onenigheid. De windmoleneigenaren zijn verdeeld in twee kampen en ook politiek gezien is het onderwerp een heet hangijzer geworden.  

Onenigheid
Het is de bedoeling dat de 220 molens de komende jaren verdwijnen en er 93 grotere en modernere windturbines voor terugkomen. Met de eigenaren van 158 molens zijn daarover al afspraken gemaakt. De gesprekken worden gevoerd door de provincie en die wil met maar één club in zee. De eigenaren van 62 molens zijn nog niet akkoord en zij zien het niet zitten om zich bij de rest aan te sluiten.
 
Om in het uiterste geval eigenaren te dwingen hun molen te slopen wil de provincie de mogelijkheid om ze te onteigenen. Dit tot woede van de windmoleneigenaren. Provinciale Staten stemde woensdagavond in met het voornemen, maar dit ging niet van harte. 
 
Haastige spoed
Oppositiepartijen hebben het gevoel dat ze overhaast een besluit moesten nemen. Ze wilden er graag eerst rustig naar kijken en ook bezwaarmakers een extra kans geven van zich te laten horen. Maar volgens verantwoordelijk SP-gedeputeerde Ad Meijer was dat geen optie omdat Den Haag voor het zomerreces zekerheid wil. Vertraging betekent volgens Meijer dat het hele plan op losse schroeven komt te staan.

Kleine verschillen 
Een voorstel van de ChristenUnie om het besluit uit te stellen telde woensdagmiddag 17 voorstanders. De tegenstanders van uitstel hadden één stem meer. Nadat gedeputeerde Meijer met zijn beantwoording van vragen zichtbaar irritatie opwekte bij verschillende politici, gaven de eenmansfracties van 50 Plus en Senioren+Flevoland ook aan naar uitstel te neigen. De stemming daarover werd over het avondeten heen getild.

De dinerpauze werd door Meijer gebruikt om nogmaals met de twee partijen te spreken. Toen het erop aankwam, kozen 50 Plus en Senioren+Flevoland alsnog ervoor om de stemming door te laten gaan. Uiteindelijk werd het voorstel dat onteigenen mogelijk maakt, aangenomen met 29 stemmen voor en 8 stemmen tegen.
 

reacties (12)

 • Hannes

   

  Hoe deze scenario debacle is ontstaan; het zal als een schande de boeken ingaan! "De totale bouwtekeningen liggen boven in de la van de gene die graag het Kasteel zou willen afbouwen!! Als particuliere inversteerders daar nog miljoenen voor durven te inversteren voor een Kasteel dat nog eeuwen kan blijven staan met zoveel culturele mogelijkheden, "dan zal men geen windeieren leggen!!"

  reageer
 • mr. Karel Graaf

   

  @Poe: wat een stom antwoord. Waar het omgaat is dat in Zuidelijk Flevoland 90 nieuwe molens komen in lijnopstelling en 220 oude molens weg moeten. Meer opgesteld vermogen en een mooier landschap. Op zo'n 60 molens na, die naar ik maar enkele eigenaren hebben (!!), is men tot een deal gekomen. De resterende willen het onderste uit de kan. Betaal je die mee, dan levert natuurlijk weer scheve gezichten op met degene die nu al mee doen. Daarom ook de mogelijkheid om te onteigenen. De eigenaar wordt dan volledig gecompenseerd (en niet deels zoals bij planschade). Ik heb via internet gisteren even gekeken (pppfff, doe ik echt niet weer), maar schrok van het bedenkelijke niveau van de Statenleden. GroenLinks heeft zich wel helemaal onmogelijk gemaakt door eerst tegen windmolens te stemmen (wij gaan voor draagvlak-argument; kortom als het erop aankomt zijn ze er niet, goh, waar kennen we dat van, hè Klaver?). En dan zeuren bij Inditex over duurzame energie. Lekker makkelijk vanaf zijkant blaten.

  reageer
 • Hannes

   

  Goed lezen, dan komt men zichzelf, in een spiegelreflectie wel tegen! "Als men denkt tegen te zijn, wil juist zeggen dat men bewuster kiest om voor te kunnen zijn" Om daarvoor in de plaats, wat u denkt met windmolens; een afgebouwd Kasteel met dakpannen als zonnepanelen staat!" (Hoezo overal op tegen)

  reageer
 • Dirk Zaan

   

  Hoezo? De grond is verkocht, het kost nu niets. Had men de grond weer onteigend dan zat men nu met de grond en een bouwval. Niettemin zou het wel beter zijn dat het kasteel eens werd afgebouwd en in ieder gegal deels in gebruik zou zijn als restaurant met feestzaal. Zou men het land een beetje onderhouden dan was het een mooi stadspark.

  reageer
 • Steven Stedenwijker

   

  U had windmolens op de kasteelgrond willen zien? U bent toch overal tegen?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Hannes

   

  Had men de onteigening maar jaren geleden met de grond van het Kasteelruine ook maar gedaan, dan waren er nog velen miljoenen voor Almere bespaart kunnen blijven! Zo zwalkend kunnen bepaalde projectscenario's nu eenmaal zijn!

  reageer
 • Barbara

   

  Er zou een wet moeten komen om verkeerd gebruik van macht af te kunnen straffen. Wie durft?

  reageer
 • Steven Stedenwijker

   

  Onteigenen is verplichte verkoop tegen marktwaarde. Het opvreten doen vooral de moleneigenaren met hun exorbitante kWh tarief wat door de mensen verderop opgehoest moet worden. Die molens hadden nooit aan de boeren gelaten moeten worden. De wind is van de gemeenschap en het gebruik ervan dus ook. De wind is niet van degene over wiens grond die waait. Dit is bij wet al honderden jaren zo.

  reageer
 • Jacobus MG

   

  Wat hier gebeurd is m.i. illustratief voor de 2 deling in onze samenleving. 1 deel van de burgers vult de staatsruif en het andere deel vreet 'm leeg. Ook hier zien we weer dat de opvreters steeds brutaler en hebzuchtiger worden en de druk op de anderen vergroot. Overtuigd van hun eigen morele superioriteit meent men dat alle middelen toegestaan zijn om het beoogde doel te bereiken. Tot aan diefstal toe, want hoe je het ook wendt of keert ; onteigenen is diefstal. Merkwaardig is wel dat degenen die de staatsruif mogen vullen, dit zich keer op keer laten welgevallen. Waarom eigenlijk, en hoe lang nog ?

  reageer
 • Franz

   

  En op welk recht willen ze dan onteigenen? Omdat ze er grotere willen plaatsen? Dit gaat weer heel wat rechtszaken opleveren en de burger gaat er voor betalen!

  reageer
 • Jan

   

  Geld en hebzucht voeren de boventoon en vormen een grote splijtzwam in het buitengebied van Zeewolde. Maar ja, dat krijg je ook als er een windplan door provincie en gemeenten ontwikkeld wordt waar niet de hele gemeenschap van kan profiteren.

  reageer
 • Poe

   

  Zo zie je maar...de overheid is een onbetrouwbare partner.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert