Flevolanders positief over afvalinzameling

FLEVOLAND
Flevolanders zijn opmerkelijk positief over de manier waarop hun afval wordt ingezameld. Ze geven het systeem een 7,1. Dat is hoger dan het landelijke gemiddelde van 6,7. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van de regionale omroepen en de NOS. In totaal vulden ruim 1.300 Flevolanders de vragenlijst in.

Gemiddelde cijfer voor afvalinzameling per gemeente:
Zeewolde 7,5
Urk 7,3
Noordoostpolder 7,2
Lelystad 7,1
Almere 7,1
Dronten 7,1
Het Groningse Leek haalt met een 8,5 de hoogste score van Nederland. Het Utrechtse Bunschoten kreeg het slechtste cijfer voor de afvalinzameling: een 4,1.

Flevolanders zijn behalve tevreden, ook heel trouw met het scheiden van afval. Driekwart van de mensen gooit bijvoorbeeld nooit hun restafval bij het plastic of GFT. Een hele kleine groep (2%) geeft aan dat heel vaak toch te doen.

Een aantal ondervraagden ziet liever dat het afval achteraf wordt gescheiden. Dat scheelt kliko's in de tuin en ze denken dat dit efficiënter is. Mensen vinden het vervelend als buren hun container te lang aan de straat laten staan. En zo zijn er nog een paar punten die in de geregeld terugkwamen in de enquête.

Zwerfvuil
Ondanks het hoge cijfer voor afvalinzameling heeft bijna de helft van de ondervraagden wél last van zwerfvuil in de straat. Zo'n één op de zes geeft zelfs aan daar heel vaak last van te hebben, met name in de stad Almere. We hebben alle reacties in kaart gebracht, daaronder gaat het artikel verder.
Zo reageerden Flevolanders op de vraag: Heeft u last van zwerfvuil?
[https://localfocus2.appspot.com/594cdec73c485]

GFT
Een deel van de mensen wil dat de gemeente de kliko voor het GFT-afval vaker leegt. Zoals een man uit Espel zegt: "na vier weken begint alles te leven en te stinken." Vooral in de zomer is dit een probleem. De gemeente Noordoostpolder houdt hier al rekening mee door in de zomer elke week het GFT-afval op te halen.

Plastic inzameling
Het grootste deel van het huishoudelijk afval bestaat uit plastic, zeker als dit ook wordt ingezameld met metaal en drankkartons. Veel ondervraagden geven aan hiervoor graag een aparte container te willen. Het systeem met de zakken voor plastic vinden meerdere mensen niks. Ben uit Zeewolde wil er graag zo snel mogelijk van af. "Katten maken de zakken 's nachts open, waardoor het afval door de straat waait."

Ook het wegbrengen van plastic naar grote afvalcontainers werkt niet altijd. De containers zijn regelmatig vol of te ver weg. Meneer Ter Haak uit Lelystad heeft kliko's voor de GFT, restafval en papier, maar juist plastic levert het meeste afval op. "Dat brengen wij weg met de auto: waar ben ik in vredesnaam mee bezig?"

Een kliko voor het plastic zou voor veel mensen de oplossing zijn. Op sommige plekken in Almere wordt hier al mee geëxperimenteerd. In ruil daarvoor moeten de bewoners hun restafval naar een ondergrondse container brengen in de wijk. Ook Dronten stapt dit najaar over op dit systeem. Niet iedereen is daar blij mee. Mensen vrezen dat ze te ver moeten lopen met hun afval, of dat de ondergrondse container precies voor hun deur komt. 

reacties (14)

 • Nopper

   

  Het heeft weinig zin dat gescheiden afval verzamelen ze kunnen er weinig mee het meeste gaat als nog de verbrandings oven in

  reageer
 • Eefje

   

  Daar zie ik graag onderbouwing voor.Heeft u een link naar een nieuwsbericht of onderzoek?

 • Sik-om

   

  Overigs is men circa 80 jaar geleden begonnen het afval in te zamelen net als het installeren van openbare toiletten, doel daarvan was een proper en voorbeeldig volkje te kunnen zijn, en om ziektes zoals cholera etc te voorkomen. Nu zie je alles weer op straat en tuinen zich ophopen, regelmatig doet de burger zijn behoeftes in de bosjes etc. Maar okay ondanks de achteruitgang van onze gezondheidszorg hebben we nog wel medicijnen om de sterkeren onder ons in leven te houden bij epidemieën.

  reageer
 • red

   

  Onze straat heeft een nieuwe naam Containerpark, en nee we zijn niet blij met die scheidingen. De plastic bak moeten gewoon vaker geleegd worden en niet 1 x in de 4 weken.Het gevolg is voor gezin met dieren en kids dat men naar de stort moet rijden om de spullen kwijt te raken.Een extra kliko is hier geen optie er staan nl al 96 kliko's in ons straatje bij 24 woningen.Ze stinken al de hel en veroorzaken steeds meer ongedierte.Dus nee we zijn helemaal niet blij en helaas is er geen enquette geweest in onze straat.Dan was alleen al door ons stukje t cijfer een stuk lager gevallen. En ons straatje bestaat uit 3 straatjes dus 3x 96 kliko's tel uit de stank en t ongedierte

  reageer
 • Eefje

   

  De enquête was gewoon van Omroep Flevoland, stond op hun site en in de App. Dus dat er in uw straat geen enquête is gehouden klopt wel, die is bij niemand gehouden. U had zelf mee kunnen doen.....

 • Ros

   

  Tervrede??? Nou niet echt 5 van die stink container s achter in de tuin wie word daar vrolijk van! Had voor plastic en papier wat anders verzonnen papier werd hier door school opgehaald iedere vrijdag nu 1x pmnd plastic alles zit in plastic word 1xmnd opgehaald! Beetje wind en de straat ligt vol papier of plastic! Doe daar eerst maar wat aan voor ik ook maar beetje tervrede ben!

  reageer
 • Ex scheider

   

  Waar ik van baal is dat ik, na scheiding van mijn afval een klein zakje in mijn container deponeer. Zo gauw deze aan de straat staat wordt deze tot de nok gevuld met afval van anderen, waarschijnlijk ongesorteerd. Ik heb dus maar opgegeven om het plastic weg te brengen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Anna

   

  Vreemd, mij is niks gevraagd en ik ben absoluut ontevreden! Voor ouderen staan de plastic en glascontainers te ver weg. Ik sta hier niet alleen in maar ook mijn buren hebben hetzelfde probleem

  reageer
 • .\/\/.

   

  Hier te breed...daar te kort....de gebruikelijke zever dus.

  reageer
 • Piet

   

  Ik vraag me alleen af , van al die mensen die positief reageren , hoe zouden ze het vinden om zo'n verzamelpunt naast of voor hun huis te krijgen? Zoals bij eerder geplaatste punten in andere steden het ook veel zwerf vuil oplevert met dan ook weer het nodige ongedierte er bij. Zit je in je tuin achter de bbq komt er in eens een rat voor bij. Vraag me af wat daar positief aan is?

  reageer
 • PVC leed

   

  Vermoedelijk zijn de cijfertjes afkomstig van een creatief wens-bureau. Nu ieder in Emmeloord zijn eigen milieustraat heeft, is er sprake van een toename aan stank en vliegen, ook staan er nu dagelijks meer containers voor de ramen en/of op straat als voorheen. De Aziaten moeten hun plaatjes met de frisse propere Hollanders op klompjes met de molentjes maar eens aanpassen, de zindelijkheid is al lang niet meer wat het was. De enigste overeenkomst wat wij nog met deze landen hebben is het geknoei met voedsel uit commercieel belang.

  reageer
 • Bram

   

  Hi PVC, zoals de tekst meldt gaat het om 1300 reacties van Flevolanders. Geen creatief wens-bureau. Groet Bram

 • KC

   

  Bij de plastic containers gaat het altijd mis. Ook hier op de Rijnland in Lelystad. Daarom moeten er ook geen ondergronds vuilcontainers komen. Moet je maar kijken in Amsterdam een grote puinhoop rondom deze containers.

  reageer
 • Dirk2

   

  Iedere duurzame oplossing kent een zwaar vervuilende (lees NIET duurzame) prijs. Ondergronds afval verzamelen betekent aanleggen en maximale uitstoot (hoogovens, betonfabriek, vervoer, ect). Lekker met de auto je vuil wegbrengen (zeker als het regent)! De oude containers (ophalen met de vrachtwagen!) recyclen? Enig idee hoeveel energie dat vreet....(en uitstoot dus!) 4 vuilauto's laten rijden voor 4 containers! Duurzaam is een containerbegrip. Gewoon scheiden op locatie door de afvalverwerker, dat is het meest duurzaam (is onderzoek naar gedaan). Slechts een enkeling die het echt begrijpt en dat zijn zeker geen ambtenaren of politici op het pluche (moeten ergens mee aan het werk blijven)!

  reageer
 • Hans

   

  Over welk onderzoek heeft u het? Waar kan ik dat op internet vinden? Het zou mij in elk geval verbazen als achteraf scheiden duurzamer zou zijn dan vooraf scheiden. Maar ik laat mij graag verrassen.

 • Poe

   

  Zolang het rendement (en daarmee duurzaamheid) van achteraf scheiden hoger is dan vooraf vind ik het te idioot voor woorden dat HVC op vooraf scheiden blijft inzetten. Kost de burger meer werk en het is nog eens inefficiënter ook.

  reageer
 • pepe

   

  Achteraf scheiden gaat niet met alle afval. GFT, papier/karton, glas, textiel (om maar een paar voorbeelden te noemen) kunnen niet achteraf gescheiden worden. Alleen plastic en metalen kunnen met succes en dat je er nog iets aan hebt achteraf uit het restafval gehaald worden.

 • KC

   

  Helemaal juist, kijk maar in Friesland, maar zolang de gemeentes aandeelhouder zijn van HVC zal er niets veranderen. Dat levert nu meer dividend op.

 • MKM

   

  Gaat het dan om het volledig achteraf scheiden? Of om achteraf scheiden van alleen plastic? Volgens mij dat laatste, maar ik laat me graag verrassen met bronnen die anders vermelden.

 • Steven Stedenwijker492821

   

  Dat is helemaal niet zo. De reiningsbijdrage is ook flink verlaagd na de invoering van de plasticscheiding.

 • John

   

  Wij hebben hier in Almere al jaren een kliko voor plastic en ook nog altijd een restafvalbak. Geen sprake van ondergrondse container.

  reageer
 • Johannes

   

  Juig niet te vroeg. In haven moeten we binnenkort het restafval naar een ondergronds punt brengen. 400 meter lopen voor mij. De klikos blijven gewoon staan, want daar moet plastic in (blauw) en gft (groen). Het tussenschotten gaat uit de groene bak. Dientengevolge moeten er dus meer wagens rijden, voor meer bakken. Het doel van de gemeente is bewoners te dwingen afval beter te scheiden. In verwacht dat bewoners in de praktijk gedwongen worden tot "creatieve" oplossingen.

 • Steven Stedenwijker

   

  De filmwijk kwam er protest na de installatie van de bunkers. Het was te ver lopen en evident vinden ze daar die stinkkliko's bij de voordeur handiger.

 • Dronten

   

  In het najaar moeten we het restafval naar de ondergrondse container brengen. Elke inwoner krijgt een pasje die te gebruiken is voor twee containers. Voor iedereen is de looproute beperkt

  reageer
 • Dick

   

  Ja, en dan begint de ellende pas. Als op vrijdagavond de container vol is, wat gebeurt er dan met al die zakken die nog aangeboden worden? Die worden er netjes naast gezet. Wordt gewoon een bende.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert