Rapport: Jeugdzorg op de goede weg

ALMERE • Do 22 juni 2017 | 18:56 • Donderdag 22 juni 2017 | 18:56
Het gaat de goede kant op met de jeugdzorg in Almere. Dat schrijft onderzoeksbureau Berenschot na een kort onderzoek in opdracht van de gemeenteraad. Berenschot zegt dat het geld dat aan jeugdzorg wordt uitgegeven doelmatig wordt besteed. Ook staan alle betrokkenen achter het gekozen beleid. Wel moet de informatie-uitwisseling tussen alle partijen beter. Op administratief gebied kunnen ook nog inhaalslagen worden gemaakt.

De jeugdzorg kwam de afgelopen tijd veel in het nieuws omdat de beschikbare budgetten te snel op waren en er daardoor lange wachttijden ontstonden. Volgens Berenschot is de verwachting dat deze problemen opgelost worden, maar dat het nog wel een tijdje kan duren.

De jeugdhulp is in 2015 van het Rijk naar de gemeenten overgedragen. Volgens Berenschot is die overdracht door het Rijk slecht uitgevoerd en ook de zorgverzekeraars wilden geen informatie delen. Daardoor had Almere, net als veel andere gemeenten, geen goed beeld van wie welke jeugdzorg nodig had. Ook was niet duidelijk hoeveelheid geld daarvoor nodig was. 
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (5)

 • Kaassie

    Vr 23 juni 2017 Vrijdag 23 juni 2017

  ik zie staan 54 miljoen Euro ! maximaal 40.000 kinderen tussen de 4 en 16 jaar in Almere die in de doelgroep van jeugdzorg vallen. stel 20% maakt daad werkelijk gebruikt van Jeugdzorg , kost dit € 6750,- per kind. Verdienen managers en adviseurs in de Jeugdzorg nu echt zoveel ? Waar kan ik solliciteren ?

  reageer
 • ratje

    Vr 23 juni 2017 Vrijdag 23 juni 2017

  jammer dat zo veel sociale zaken en zorg in het algemeen zo duur zijn om te regelen dat er nooit genoeg geld is om voldoende mensen te kunnen helpen. ik denk toch dat het met sociale bedrijven qua financiën anders moet, dus geen managers en bedrijfsleiders met uiterst hoge salarissen meer, dit geld kan dan gebruikt worden voor de zorg of andere soortgelijke zaken. Want daar is het bedrijf toch voor? voor de mens en niet voor de eigen portemonnee. ik denk dat als je een paar dure managers/bedrijfsleiders vervangt voor iets goedkopere versies dat er zat mensen zijn die daarop willen solliciteren puur omdat het uit het hart komt om anderen te willen helpen… dat is het verschil in sociale en commerciële bedrijven. Maar goed dit is ook maar een droom…

  reageer
 • Peter

    Vr 23 juni 2017 Vrijdag 23 juni 2017

  Pffffff, de zorg die geboden wordt is onvoldoende of slaat de plank finaal mis! Diegene die geholpen moeten worden, worden niet geholpen of te laat. Jammer, maar de jeugdzorg is niet goed geregeld!

  reageer
 • Rutger

    Vr 23 juni 2017 Vrijdag 23 juni 2017

  De stagiair van Berenschot trapte een paar open deuren in.

  reageer
 • Jan

    Vr 23 juni 2017 Vrijdag 23 juni 2017

  Maar wel weer een giga rekening van dit onderzoeksbureau. Zoals altijd geldverspillling die beter aan de zorg uitgegeven had kunnen en moeten worden!

 • Angelfire

    Vr 23 juni 2017 Vrijdag 23 juni 2017

  Op de goede weg? We zijn halverwege het jaar en er zijn al diverse jeugdzorg organisaties met een intake stop omdat het budget al op is. En dat terwijl de bedoeling is dat de zorg eenvoudiger en sneller beschikbaar is/ komt voor wie dat nodig heeft. In mijn ogen is het er alleen maar slechter op geworden. Er is veel voor gewaarschuwd dat dit mis zou gaan (overdracht van deze zorg naar de gemeente), maar laten we als landelijke politiek vooral niet luisteren naar de zorgprofessionals. Je leest bijna wekelijks over schrijnende gevallen waarvoor niet de juiste zorg gevonden kan worden. Niemand die goed kan helpen. Ik zie dus nog niet dat het beter gaat.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert