Dregteam SOAD vindt vermiste jongen in de Waal

URK
De 13-jarige jongen die sinds donderdagmiddag vermist was in de Waal, is door de Urker Stichting Opsporings Apparatuur Drenkelingen (SOAD) boven water gehaald. Ze deed dat in samenwerking met het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie. Dat meldt de SOAD op Twitter. 

Dregteam SOAD heeft in eigen beheer een dreg ontwikkeld die in de praktijk effectiever is gebleken dan de dreggen die tot nu toe worden gebruikt. Meerdere keren per jaar wordt de SOAD ingeschakeld om te helpen zoeken naar een drenkeling. 

De 13-jarige jongen verdween donderdagmiddag in de Waal bij de Echteldsedijk in Tiel. Hij was daar met vrienden aan het zwemmen. Naar de jongen is urenlang gezocht door brandweer, politie en Rijkswaterstaat. Ook de politiehelikopter is ingezet. Het lichaam werd omstreeks 21.00 uur uit het water gehaald.

Twee eerdere verdrinkingen
Het is de derde verdrinking in Nederlandse rivieren deze week. Zondag verdween een zwemmer bij Oosterhout. Zijn lichaam werd bij Rossum uit de rivier gehaald. Een man uit Andelst in de Betuwe werd dinsdag voor de ogen van zijn gezin door het water meegesleurd.

Langs de rivieren zijn door de lage waterstand brede stranden ontstaan. Duizenden mensen komen daar op af. Rijkswaterstaat en gemeenten waarschuwen dat het levensgevaarlijk is om in de grote rivieren te gaan zwemmen. Veel mensen negeren die waarschuwing.reacties (8)

 • Moraalridder

   

  Heb Dé mannen van Soad zien werken. Een en al vrijwilligers werk. Werken onder zware omstandigheden zonder ook maar een keer te klagen. DIEP RESPECT VOOR DEZE MANNEN. Hier kan heel NL een voorbeeld aan nemen.

  reageer
 • Leny

   

  Of je zwemdiploma hebt of niet , als je door de onderstroming wordt meegetrokken, kun je daar met je zwemvaardigheid niet tegen vechten, zelfs op Kiesgrubes waar geen stroming is kun je door plotselinge kou worden overvallen in het diepere water. De omstandigheden zijn heel anders als in een zwembad.

  reageer
 • Barbara

   

  Ik dacht al lange tijd dat de verdrinkingsdood van jonge jongens met zwemdiploma's niet meer voor hoefde te komen. Jammer weer van zo'n jong leven die ouders achterlaat met levenslang gemis.

  reageer
 • Beth.

   

  Ik denk dat je niet weet hoeveel trekkracht stromend water in een rivier heeft. Daar helpen geen 10 diploma's mee. Maar het is triest

 • Dick

   

  Barbara, je leeft werkelijk 30 jaar in het verleden. Daar waar vroeger op openbare scholen allemaal "schoolzwemmen" standaard was is dat de laatste 10 jaar allemaal wegbezuinigd onde PvdA en VVD beleid. We moeten volgens de VVD meer "zelfredzaam" worden, ben het er in enige mate mee eens maar de afschaffing van het schoolzwemmen in een waterrijk land als Nederland is de stomste zet die er ooit is genomen. Maar ik weet wel een oplossing om verdrinking te voorkomen hoor, gewoon het zwemmen verbieden.

 • Polderaar

   

  Goed werk SOAD! Ontzettend moeilijk met zo'n jonge jongen, maar heel mooi dat jullie de familie zo kunnen helpen! Sterkte voor alle betrokkenen.

  reageer
 • urker

   

  En reken maar dat er geen cent overheidsgeld gaat naar deze organisatie die voor veel besparingen zorgen bij een calamiteit als deze.

  reageer
 • jwb

   

  Jawel, zij zijn opgenomen in het landelijk netwerk van de politie en krijgen als vrijwilleger net als brandweer een vacatievergoeding, en de stichting een jaarlijkse toelage. Dit systeem waarop ieder politieteam een beroep kan doen, kan natuurlijk geen liefdewerk oud papier zijn.

 • laat alle reacties zien
 • kees d.

   

  Goed werk!

  reageer
 • .W.

   

  Droevig nieuws maar toch blij dat hij gevonden is sterkte aan de familie.

  reageer
 • Henk

   

  Toch te triest voor woorden dat dankzij jarenlang wanbeleid en bezuinigingen door den haag de politie inmiddels op tal van vlakken afhankelijk is geworden van anderen omdat ze zelf de kennis en vooral middelen niet meer hebben. goed dat er dit soort stichtingen zijn maar helaas geboren uit wanbeleid door de opeenvolgende regeringen. TRIEST

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert