"Almeerse munt moeilijk maar niet onmogelijk"

ALMERE
Het idee van de Almeerse éénmansfractie AP/OPA om een lokale munteenheid in te voeren is 'moeilijk maar niet onmogelijk'. Dat zegt financieel expert Ab Flipse uit Lelystad over het idee. 

Raadslid Johan de Leeuw stelde tijdens de Politieke Markt voor een eigen munt in te voeren omdat er aan de euro teveel nadelen zouden plakken. Volgens Flipse is het idee niet uniek. Verschillende Duitse en Britse steden hebben een eigen munt ingevoerd die parallel aan de euro wordt gebruikt. Het is geen makkelijke klus, zo stelt Flipse, "Elke munt staat of valt met vertrouwen. Als dat afneemt, kan de lokale munt klappen en is iedereen zijn inzet kwijt.

Als het goed gaat, kan de lokale munt goed zijn voor de lokale economie.  Maar het voordeel is dan enkel voor degenen die aan het systeem meedoen. Ondernemers die niet meedoen met de munt kunnen er juist omzet door kwijtraken, aldus Flipse.

Initiatiefnemer de Leeuw wil een eigen munt  invoeren om zo speculatie tegen te gaan en de winsten op leningen via de rente een halt toe te roepen. Zo zouden met een lokale munteenheid renteloze leningen kunnen worden verstrekt. Volgens expert Flipse is het verstrekken van leningen in een eigen munt niet verboden maar het verstandig om dan eerst toestemming daar voor te krijgen van toezichthouder De Nederlandsche  Bank: 'Die zal zeker meekijken' zegt de financieel expert:  'Het is heel verstandig  om te voorkomen dat de centrale bank ingrijpt in je plannen'.

reacties (11)

 • Hendrik

   

  Toen we van de gulden naar de euro overstapten, heeft de burger dit moeten betalen met scheve afrondingsverschillen. En u denkt dat we met een overgang van euro naar gulden er weer op vooruit gaan? Ik denk dat wij dan weer de afrondingsverschillen (altijd inons nadeel!) kunnen betalen.

  reageer
 • Karel

   

  Ach, volgend jaar verkiezingen. Probleem opgelost. Het bewijst wel weer met welk soort "bestuur" Almere te maken heeft. Het zoveelste idiote en onrealistische idee. Blind voor de echte problemen.

  reageer
 • M.M.

   

  Ik ruik een herhaling van de Icedome...

  reageer
 • Marco

   

  En dan noemen ze de floriade weggegooid geld.

  reageer
 • Flevo

   

  Wat dacht u van terug naar de Florijn? Even serieus, hebt u enig idee hoeveel terugkeer van de gulden gaat kosten? Denkt u echt dat u het dan financieel beter krijgt?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jo

   

  Zie het als muntjes kopen op de kermis, en je kan ook je gang gaan! In Engeland werkt het al jaren.

  reageer
 • Richard

   

  sorry maar die man heeft last van waan ideeën. Natuurlijk is er veel mogelijk, de vraag is moet je het willen en zeker als raadslid zou ik mij beperken tot wat belangrijk is voor Almere en dit onzalige idee staat zowat aan de onderkant van de lijst van dingen die je zou moeten willen. maar ja je wordt ouder dus ook gekker.

  reageer
 • Almere4ever

   

  onzinnig idee

  reageer
 • Dhe

   

  Werkt niet en ook geen origineel idee. De meneer heeft goed naar VPRO toegelicht gekeken.

  reageer
 • Chef

   

  De euro is een van de sterkste munten wereldwijd, misschien is de gulden terug een reëlere optie?

  reageer
 • Dirk

   

  gewoon de gulden weer in voeren scheelt een hoop ellende , want die euro daar zijn we wel achter gekomen dat we belazerd zijn .

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert