'Overal lag modder, zo ver als je kon kijken'

FLEVOLAND
Zestig jaar geleden, in juni 1957, viel Oostelijk Flevoland officieel droog. Deze week blikt Omroep Flevoland daarom terug op de beginjaren in dit nieuwe deel van de polder.

Na de Noordoostpolder, die in 1942 werd drooggelegd, was Oostelijk Flevoland het tweede gedeelte van de nieuwe polder dat droog viel. Het gebied is meer dan 500 vierkante kilometer groot. Tegenwoordig vormen de gemeenten Dronten en Lelystad samen Oostelijk Flevoland.

Maandag vertellen twee oud-medewerkers van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders over de eerste jaren, over het lopen over de modderige bodem en over het planten van het eerste bos.

reacties (3)

 • Werf

   

  Ja, toen kon er eigenlijk ook een beetje heel erg veel. (als je uitgaat van de hedendaagse milieuregels- en monumenten/cultuurerfgoed-voorschriften) Vergeet niet dat er ook veel verloren gegaan is door de inpoldering. De Zuiderzeevereniging zag de Zuiderzee destijds ook als een soort ondergelopen bouwgrond, terwijl het in werkelijkheid om een zeer waardevol uniek gebied ging. (vergelijkbaar met de Waddenzee) Zo ging er ook een eeuwenoude cultuur verloren. Vele vissoorten, zeehonden, bruinvissen, schaal-en schelpdieren en watervogels konden geen kant op en stierven. Vele (visser)plaatsjes werden ineens van open water afgesneden, en hadden bovendien geen enkele inbreng. En aan de andere kant wordt het op langere termijn ook steeds moeilijker de polders droog te houden i.v.m. bodemdaling en toename van kwelwater. De kosten/baten van de polders zal naar verwachting steeds meer in de spagaat gaan raken.

  reageer
 • Mak

   

  Hoelaat is deze uitzending te zien?

  reageer
 • Desiree

   

  Toen kon dat nog. Het is een wonder dat Zuid-Flevoland nog droog is gekomen. Het geld was praktisch op. Merkwaardig dat men de investeringen niet kon rechtvaardigen met de opbrengst uit de toekomst. Het is nog altijd jammer dat de Markerwaard er niet meer is gekomen. Land is in Nederland altijd beter dan water.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert