Gasleiding niet vervangen? Dan komt de politie langs

LELYSTAD
De gemeente Lelystad schakelt een tandje bij als het gaat om het vervangen van de verroeste gasleidingen. Bewoners hebben tot 1 juli de tijd om hun gasleiding zelf te laten vervangen. Als ze dat nog niet hebben geregeld, gaat de gemeente de huizen in. Ze nemen dan een sleutelsmid en politie mee. Het zou gaan om zo'n 500 woningen.

Vanaf 2015 moesten 15.000 huishoudens hun gasleiding laten vervangen omdat deze verroest konden zijn. Het ging om woningen van voor 1986. Het grootste deel van deze huizen heeft nieuwe leidingen, maar 3 procent nog niet. Ondanks meerdere brieven van de gemeente hebben de bewoners nog niet laten weten dat ze bezig zijn met de noodzakelijke reparaties.

Als woningeigenaren voor 1 juli niet hebben gereageerd, gaat de gemeente zelf de woning in om de gasleiding te vervangen. De kosten (1170 euro) worden dan verhaald op de eigenaar en daarbovenop komen nog eens de rekeningen van de sleutelsmid, de inspecteur en juridische kosten. 

Bewoners die zich eerder bij de gemeente gemeld hebben met aantoonbare financiële problemen worden volgens de gemeente ondersteund bij het vinden van een oplossing.

 
 

reacties (16)

 • Dirk2

   

  Bijzonder, vrijstaande woningen zijn vrijgesteld! En dan die blaaskaken taal van wethouder en ambtenaren...doe eens normaal je werk en ga in gesprek. Dreigen leidt alleen maar tot tegengeweld! Ontzettend dom en respectloos!

  reageer
 • Weer zo een!!

   

  €1.170 voor vervanging exclusief juridische kosten e.d.!!! Dure grap voor een aantal jaren... Gas raakt op en wij zijn verplicht andere energie bronnen te raadplegen... Oude leidingen weg laten halen en overstappen op elektra koken en voor het douchen een boiler aanschaffen...

  reageer
 • Leo

   

  Goed zo, gemeente Lelystad. Geen woorden meer maar daden. In mijn straat zijn bijna alle gasleidingen vervangen waar dat nodig was. Nu de laatste nog. De gasleiding onder mijn huis was inderdaad zwaar verroest.

  reageer
 • Nick

   

  Alle woningen in Lelystad? Of bepaalde wijken?

  reageer
 • hgb

   

  Ik mag aannemen dat de Gemeente eerst een formele aanschrijving heeft gedaan, anders gaan ze met binnentreden wel heel erg hun boekje te buiten. Als ze dat al überhaupt niet doen. Laat ze gewoon in gesprek gaan met de bewoners/eigenaren, wellicht spelen er andere problemen. Je zult maar een huis hebben met asbestdak en oude gasleiding en dan geen geld hebben om te vervangen. Staat ineens de politie bij je binnen.

  reageer
 • Sem

   

  Misschien nog een keer het artikel lezen? Er staat: "ondanks meerdere brieven".... Tevens is dit al sinds 2015 gaande, tijd zet dus om 400 bij elkaar te sparen en de klus te laten klaren. Bij ons kostte het 230,- dus makkelijk te betalen. Als huiseigenaar dien je nou eenmaal rekening te houden met klein en groot onderhoud aan je woning. Dit valt daar ook onder.

 • laat alle reacties zien
 • Inspecteur

   

  Klopt en daarnaast kan de burgemeester zelf een machtiging tot binnentreden afgeven indien er onmiddellijk gevaar dreigt. http://wetten.overheid.nl/BWBR0006763/1999-06-01/0/

  reageer
 • Pzaal

   

  Dat geld kan je beter investeren in een goeie zonnepaneel die een elektrische boiler aandrijft. Weg met dat dure achterhaalde gas netwerk. Volgens mij ben je niet verplicht om gas af te nemen.

  reageer
 • Piet

   

  Nee, maar toen deze huizen gebouwd werden was het wel verplicht een gasleiding te hebben. En als die gevaar oplevert moet je hem laten vervangen. Maar je hebt gelijk: weg laten halen mag ook. Doen ze niet moeilijk over.

 • Bas

   

  Lelystad gaat hiermee juridisch helemaal niet buiten haar boekje. "Het beleid stoelt op een wettelijke basis. De wettelijk basis is gebaseerd op de Woningwet en het Bouwbesluit 2012. In art. 1a en 1b van de Woningwet is de zorgplicht van de eigenaar neergelegd. In 1b die van de gemeente. Artikel 6.7 en 6.9, tweede lid van het Bouwbesluit 2012 werkt dit wat betreft gasvoorziening nader uit door concrete normen te stellen aan een te installeren voorziening voor gas. Het huidige beleid voor de gasleidingen is daar een uitvloeisel van. Vast staat dat een aangetaste en/of verroeste gasleiding niet voldoet aan de norm. Die situatie geeft de gemeente het recht geeft om in ieders belang stimulerend en handhavend op te treden. Wordt er na het vervangen van de leidingen weer voldaan aan de norm, dan wordt de gasinstallatie en bijbehorende leidingen binnen de context van het project veilig geacht. " Al dat gemopper ook altijd.. Als na herhaaldelijk aanschrijven en waarschuwen geen actie is geweest van eigenaar is de gemeente gerechtigd het pand binnen te treden. Net zoals een deurwaarder dat is na herhaaldelijk aanschrijven. Hier nog wat leesvoer voor de brompotten: https://www.lelystad.nl/Documenten/WonenLeven/Veiligheid/RAPPORT%20PROJECT%20GASLEIDINGEN%20A3.pdf

  reageer
 • Anna

   

  Komen ze dan ook bij al die woningen van centrada in mijn straat waar ook nog niks is gedaan? Of mogen die gewoon alles?

  reageer
 • Anna

   

  Ja Anna, Centrada mag alles.

 • KC

   

  Als het nodig is dan vervangt Centrada deze direct. Er zijn woningen waar het niet nodig is. Bijv. als de leiding niet onder de vloer zit, ingestort zit in het beton, e.d.

 • Roel

   

  En wat als de leiding wel doorgeroest is en er ontsnapt gas? Dan heeft de gemeente het weer gedaan zeker. Gauw laten vervangen zou ik zeggen.

  reageer
 • kees d.

   

  Lelystad zal hiermee ver buiten het boekje gaan. Als de gemeentelijke jurist dit goedkeurt moeten ze wel op zoek naar een nieuwe.

  reageer
 • Thomas

   

  Wettelijke verplichting om gasleidingen fatsoenlijk in orde te hebben en waar nodig te inspecteren bestaat al sinds 2008... Al bijna tien jaar dus. Daarvoor ook al, maar minder duidelijk geformuleerd en met minder inspectieverplichtingen voor zwaardere installaties.

 • Tuuk

   

  Waarom? Het is al ruim een jaar bekend dat je ze voor 1 juli moet vervangen! In de brief van de gemeente is ook duidelijk gesproken over dat als men het niet doet dat men dan met een deurwaarder komt om het te laten doen! Waarom het zo ver laten komen? Het heeft ons maar 300 euro gekost dat is een stuk goedkoper dan dat zij het voor je doen! Eigen schuld dus!!!!

 • ruud

   

  Ferme taal van de gemeente, maar in het begin van de onderzoeken liet de gemeente de bewoners van het Karveel twee jaar wachten op een besluit ondanks dat het duidelijk was dat er moest worden vervangen. Een inspecteur van ben w had over ergelijke vorm vam buracratie. En nu plotseling flinke taal. En inderdaad binnentreden dient met een bevel van rechtelijke macht of in geval van accuut gevaar lees brand, water overlast, en als iemand hulpbehoevend is.

  reageer
 • KC

   

  Gaat de gemeente winst maken?

  reageer
 • en terecht,in gevallen zelf wel vervangen en buren niet is het nog levensgevaarlijk.

  reageer
 • Jos '56

   

  Gemeente gaat dan zelf de woning in en dat mag zonder gerechtelijk bevel ??

  reageer
 • Sem

   

  In het verhaal staat: "daarbovenop komt nog eens de rekening van de sleutelsmid, inspecteur en juridische kosten. " Ik neem aan dat er met deze juridische kosten het gerechtelijk bevel bedoelt wordt. Ik vind het een goede zaak. Wanneer buren de leiding niet vervangen, woon je nog naast een mogelijke tijdbom met alle gevolgen van dien.

 • Dirk

   

  als er geen bevel tot binnentreding is , dan is het huisvredebreuk zal lekker wezen dat de gemeente dat effe gaat doen hier .

 • Barbara

   

  Nou nou, wel terecht denk ik zo. Gaan ze strakjes ook zo kordaat handhaven bij andere gedoogsituaties?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert