Hulp gevraagd bij zoeken naar gezonde essen

FLEVOLAND
De Wageningen Universiteit roept de hulp van het publiek in bij het zoeken naar gezonde essen. Deze boomsoort dreigt te verdwijnen door de essentaksterfte.

Nergens in Nederland staan zo veel exemplaren van de es als in Flevoland. Staatsbosbeheer liet vorige maand weten dat zeker 90 procent van de populatie aan de schimmel zal bezwijken.

Veiligstellen
Wageningse experts willen het voortbestaan van de boom veiligstellen door een kweekprogramma met gezonde essen. Die moeten dan niet worden meegenomen in het kapprogramma, en dat is waar de onderzoekers bang voor zijn. Daarom kan iedereen die een een gezonde es weet te staan die vanaf vandaag melden op een website van de Wageningse universiteit.

Resistent
De essentaksterfte is een drama voor het Nederlandse landschap, zegt onderzoeker Arnold van Vliet. Hij schat dat slechts 2 procent van het essenbestand resistent is tegen de schimmelziekte. “Daarom moeten gezonde bomen behouden blijven. Als we niet weten waar ze staan, lopen we het risico dat ze worden gekapt.”

De bedoeling is dat bomen die op het oog gezond zijn met de ziekmaker worden geïnfecteerd. Daarna wordt onderzocht of ze echt tegen de schimmel bestand zijn. Om een sterke selectie te krijgen, willen de onderzoekers uit een zo groot mogelijke poel van gezonde essen kunnen putten.

reacties (3)

 • Barbara

   

  Artikel vandaag in de NRC schrijft vooral het kappen van zieke bomen langs paden, stoepen en straten voorrang te verlenen boven de arme stakkers in de bossen. Bospercelen kan je nog gedeeltelijk afsluiten, dat kan i.v.m veiligheid bewoners in woonwijken niet wanneer je er dagelijks onderdoor moet lopen, rijden of fietsen.

  reageer
 • Barbara

   

  Wanneer je melding doet bij Gemeente dat er al twee jaar drie zieke Essen met hun zware takken over je stoep hangen waar straatgenoten dagelijks onderdoor lopen halen zij de schouders op.Zet Lelystad op de kaart en onderhoud je met veel zorg aangelegde plantsoenen.

  reageer
 • fgh

   

  Staatsbosbeheer zal ze wel willen verkopen nadat ze allemaal omgehakt zijn. Vorig jaar werd de Gelderse Hout leeggeroofd onder de smoes dat de bomen ziek waren. Op de site van SBB stond echter dat het hout van de bomen verkocht werd. Dat brengt veel geld op voor de overheid. Eerst maar eens nog een paar experts laten kijken of ze inderdaad ziek en verloren zijn.

  reageer
 • Dick

   

  En wat is er erg aan dat je hout, wat je kapt omdat de bomen ziek zijn en dus toch gekapt moeten worden, verkoopt aan mensen die dat hout graag voor hun kachel gebruiken.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert