Veel meer eikenprocessierupsen

FLEVOLAND
Gemeentes in Flevoland merken een flinke toename van het aantal eikenprocessierupsen. De haartjes van de processierups kunnen ernstige jeuk en irritatie veroorzaken van huid, ogen en luchtwegen. 

Dronten
In Dronten worden de rupsen in de dorpskernen, de bosgebieden, langs de stranden en in de voorlanden aangetroffen. Om bomen waar de rupsen gevonden worden, zijn linten gespannen. De nesten worden volgende week weggezogen of weggebrand, zo laat de gemeente weten.  

Almere
De gemeente Almere verwacht dit jaar een toename van 30 tot 35 procent. In Almere Poort waren er vroeg in het jaar al veel nesten. In een aantal buurten heeft de gemeente de rupsen preventief bestreden met een biologisch middel. In april en mei zijn er veel eiken bespoten.

Zeewolde
Zeewolde schat dat het aantal rupsen gestegen is met zo'n 20 tot 30 procent. Deskundigen denken dat dit vooral te maken heeft met het droge voorjaar/begin van de zomer. In Zeewolde starten ze volgende week met het bestrijden van de jeukbeestjes. 

Urk
Ook in de gemeente Urk zijn er wat nesten gesignaleerd, volgens de gemeente iets meer dan vorig jaar.

Noordoostpolder
Het aantal nesten van eikenprocessierupsen is fors toegenomen in Noordoostpolder. Dat meldde de gemeente al eerder. Na de zomer volgt een tweede inspectieronde en dan heeft de gemeente een goed beeld van de plaag. In Noordoostpolder zijn ze al begonnen met het verwijderen van de aangetroffen nesten.

Lelystad 
Hoe de situatie in Lelystad is kon een woordvoerder van de gemeente nog niet direct aangeven. 

reacties (3)

 • Gman

   

  Zelfs nijkerk is hier slachtoffer van. Struiken aan het roetsensgoed zitten bezaaid met nesten

  reageer
 • Ruudtuuttuut

   

  Weggebracht om verdere verspreiding te voorkomen? Muziekwijk zit vol met rupsen.

  reageer
 • Ruudtuuttuut

   

  Weggebrand bedoel ik

 • Japie

   

  In lelystad zijn al begonnen m3t s3 bestrijding... oostranddreef en de larserweg

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert