Media036 eist rectificatie van Almere Deze Week

ALMERE
De voormalige lokale omroep Media036 wil dat de krant Almere Deze Week een artikel van 7 juni rectificeert. Dat eisten de omroep en haar oud-bestuurders Willem Miermans en René Eijbergen dinsdag tijdens een kort geding. 

"Roddel en achterklap"
Ze zijn van mening dat in het bewuste artikel de eer en goede naam van Media036 en de bestuursleden is aangetast. Er zou te weinig onderzoek zijn gedaan en geen hoor- en wederhoor zijn toegepast. Volgens Media036 is het artikel is dan ook gebaseerd op ‘roddel en achterklap’.

De schrijvers van het artikel zijn er volgens de omroep bewust op uit geweest om Media036 en de voorzitter en penningmeester zwart te maken. Er zouden tal van beweringen in worden gedaan die onjuist zijn en die weerlegd hadden kunnen worden. Het gaat onder meer om de stelling dat oud-sportpresentator Peter van de Rijt duizenden euro’s van de omroep tegoed heeft en dat ook andere schuldeisers onbetaald zijn gebleven. “Van de Rijt is ons juist geld schuldig, en alle ons bekende schuldeisers zijn betaald”, is het weerwoord.

Vooral Willem Miermans zou veel last hebben van de publicatie. In zijn andere zakelijke activiteiten zouden mensen niet meer met hem in zee willen gaan.

"Wel bronnenonderzoek gedaan"
De advocaat van de krant zegt dat er wel degelijk voldoende bronnenonderzoek is gedaan. Zij wijst erop dat Media036 al sinds de oprichting in 2014 bij het publiek, in de gemeenteraad en in andere media meermalen onderwerp van discussie is geweest. “De eer en goede naam was al aangetast door publieke ophef”, aldus de advocaat van de krant.

Angstcultuur
Behalve oud-presentator Van de Rijt en een oud-vrijwilliger zijn er volgens de advocaat nog meer bronnen die bevestigen dat er veel mis was bij de omroep. Ook zou er een angstcultuur heersen. De bronnen willen niet bij naam genoemd worden.

De krant zou voor het artikel ook openbare stukken hebben geraadpleegd, zoals gemeentelijke informatie. In het verleden zou Media036 te kennen hebben gegeven geen contact meer met de krant te willen.

Tot slot stelde de advocaat dat het artikel een opiniërend, samengesteld stuk is, waarvoor geen weerwoord vereist is. De rechter doet op 11 juli uitspraak.

reacties (21)

 • Joep

   

  De rechtbank Noord-Holland acht het voldoende aannemelijk dat Peter van de Rijt wel degelijk tientallen duizenden euro’s schuldig is aan voormalig stadsomroep Media036. Met deze uitspraak heeft de rechter ook conservatoir beslag laten leggen op de bankrekening, inboedel en auto van Van de Rijt. Eerder beweerde Van de Rijt, die werkzaam was als presentator bij de omroep, juist dat Media036 geld schuldig is aan hem. De beweringen werden gedaan in de lokale krant Almere Deze WEEK. Volgens de omroep is het bedrag wat Van de Rijt schuldig is aan de omroep, opgelopen tot 57.000 euro. De omroep wilde op dit moment nog geen inhoudelijke reactie geven.

  reageer
 • Triestighied

   

  Zojuist een baanbrekend nieuw programma ontdekt in de nieuwste techniek waardoor programma's herhaalt kunnen worden op de aanstaande lokale omroep. Heel origineel heet dit programma Politiek Nu en gaat vooral over de persoon achter de politicus. Heerlijk om te zien hoe politieke afdwalers als voormalig SP lid zich hier volkomen in zijn hemd laat zetten door een andere afdwaler waarbij je hoopte dat webcams liever niet waren uitgevonden. Riet W, die vroeger met veel interesse en plezier een gelijknamig programma presenteerde op de lokale omroep zal zich nog een bedenkelijk achter de oren krabben en blij zijn dat haar antwoord nee was en blijft.

  reageer
 • Anton Hartsuiker

   

  Het gaat hier allang niet meer over de lokale omroep maar over haantjes die niet de kijker, luisteraar, lezer haar vrijwilligers maar zichzelf op de eerste plek plaats(t)en. Bestuurder zijn betekent verantwoordelijk zijn en verantwoordelijkheid nemen en de organisatie en haar medewerkers op een juiste wijze faciliteren, opkomen voor je rechten, maar ook voldoen aan je plichten. De afgelopen 3 omroepen waren steeds mensen actief in het bestuur die bovenstaande toch duidelijk anders zagen of handelden, ervaring ontbrak of vanuit een machtpositie, "ik ben toch de baas", bestuurden. Dit leidde veelal tot onrust met andere bestuursleden en de mensen die zich vrijwillig inzette voor de omroepen. Meermaals maakten betrokkenen gebruik van meldingen naar de overige media om hun zorg of irritatie te ventileren. De lokale omroep? Ik vrees dat de toekomst geen verandering zal brengen. Is er een behoefte of zelfs noodzaak? Als die er al is wat is er dan voor nodig deze bestendig en stabiel te laten opereren? Is er bij alle betrokkenen voldoende draagvlak? Zijn er voldoende middelen, financien, expertise en enthousiaste mensen die zonder enige vorm van eigenbelang hieraan willen deelnemen? Ik wens alle betrokkenen veel wijsheid en hoop dat men leert van het verleden. Wellicht kan het ooit wel in Almere.

  reageer
 • DHE

   

  Ik blijf ook die transactie voor dat sport blaadje een beetje raar vinden. Daar zit een hoop publiek geld in wat meteen weggegooid is op moment van overname. Maar dat kan blijkbaar gewoon..

  reageer
 • lvz

   

  Ooit, nog niet zolang geleden, was er een eindbaas bij almere fm die er een grote puinhoop van maakte en op belangrijke momenten niet thuis gaf. Nu is hij weer bezig een club op te zetten met hulp uit Naaldwijk en heeft veel commentaar op Miermans. Heeft hij een plaat voor zijn kop?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • LvZ

   

  Ooit, nog niet zolang geleden, was er een eindbaas bij almere fm die er een grote puinhoop van maakte en op belangrijke momenten niet thuis gaf. Nu is hij weer bezig een club op te zetten met hulp uit Naaldwijk en heeft veel commentaar op Miermans. Heeft hij een plaat voor zijn kop?

  reageer
 • LvZ

   

  Ooit, nog niet zolang geleden, was er een eindbaas bij almere fm die er een grote puinhoop van maakte en op belangrijke momenten niet thuis gaf. Nu is hij weer bezig een club op te zetten met hulp uit Naaldwijk en heeft veel commentaar op Miermans. Heeft hij een plaat voor zijn kop?333307

  reageer
 • Peter

   

  Waar rook is, is vuur. Waar Miermans is, is dat meestal ook het geval... Toch denk ik dat Almere Deze Week bakzeil moet halen in deze kwestie. De grootste fout die je namelijk kunt maken als journalist is om meesteroplichter Peter van der Rijt (o.a. veroordeeld in een zaak tegen Peter Bosz) aan het woord te laten. Miermans kan er wat van, maar die staat in de schaduw van Van der Rijt. En 'samengesteld opniërend' volgens de advocaat... Was dat al vast een excuus voor een niet al te stevig onderbouwd artikel?

  reageer
 • Erik

   

  wat is het weer smullen, ik pis letterlijk in mijn broek van alle 'nieuwsberichten' en de reacties daarop... het lokale omroep gebeuren te Almere is al sinds de beginjaren van de stad goed voor vele soap afleveringen. Misschien kunnen we de afgelopen +/- 35 jaar eens verfilmen? Nu als gemeente voet bij stuk houden (ondanks voorheen de onterechte keuze voor M36) en gelden terugvorderen. Dat bedrag in de algemene middelen en als gemeente nu stoppen/afzien van gelden innen uit Den Haag voor lokale omroep aangezien men altijd 80% afroomt van het totaal bedrag. Geen lokale omroep meer te Almere, als er überhaupt een meerwaarde is, wordt deze toch weer verkloot door de nieuwe omroep. De jeugd oproepen om dagelijks door te stad te sjokken en flink te vloggen.. Media nieuwe stijl, spotgoedkoop....

  reageer
 • Jan Dee

   

  Ik wil het voor de journalistiek opnemen. Een krant zal NOOIT zomaar iets plaatsen omdat ze MISSCHIEN een hekel aan iemand hebben. Voor je publiceert moet je je bronnen chacken, dubbelchaken. Dat Miermans op Facebook van alles kan roepn, hoeft niet gechakt te worden. Die roept gewoon wat. Ik kende journalisten Beijer en Mienstra. Die verstaan hun vak. Willen gewoon achterhalen wat er met het geld gebeurt is. Ik weet dat miermans ook bij dev oetbalclub en hockeysclub ellende heeft aangericht. Hopelijk durft daar iemand zich ook es over uit te spreken

  reageer
 • Dirk B

   

  Probeer je nu recht te praten wat krom is? Waarom denknje dat dese krant overleeft in deze papierlozere wereld? Juist, door concurrenten mediatechnisch de nek om te draaien.

 • Ed

   

  Goed verhaal Cor

 • Jond

   

  Opvallend is altijd weer dat de heer M. altijd 'vriendjes' om zich heen heeft die ook niet een zuiver blazoen hebben. De mannen die zichzelf graag profileren in het Almeerse, door van alles te organiseren om zelf in de belangstelling te staan, zitten allemaal aan één en dezelfde tafel en één en dezelfde kroeg. (excuses: twee kroegen) Ook hebben de mannen allemaal het ene faillisement na het andere...... O ja, vergeet ik zowat te zeggen: "Het ligt ALTIJD aan een ander..."

  reageer
 • John

   

  Volg jij de wet dan ook en verantwoort nog even de puinhoop die je bij almere fm achterliet/bewust veroorzaakt hebt?

 • Cor Toorenburg

   

  Gaan we weer, wordt weer van alles op het draadje gezet waar geen bit van klopt. Even media036 had een samenwerking met ADW. Bekijk wat oudere bladen van Willem. Ook op de site staat dat zij een binding hebben met ADW. Grover nog dat was de doorslag buiten het geld om voor media036 te kiezen. De AOS heeft goede contacten met de overige media in de stad en provincie. Maar heeft niets te maken met de situatie tussen ADW en media036. Volgens mij heeft ADW niets anders gedaan dan feite opschrijven. Is dat niet een taak van de pers? En wie de machtiging krijgt. Volgens mij is er nog niemand die een plan heeft ingeleverd bij het CVDM. Zullen we nu eens ophouden met duimzuigen. En ja de gemeente is verplicht de wet te volgen. Is er een initiatief die voldoet aan de wettelijke voorschriften dienen zij die te bekostigen.

  reageer
 • Gek

   

  De overige media willen anders niets met jou te naken hebben. Je staat er alleen voor met 3 vrijwilligers en een van de toekomstige leverancier geleende studio. Fantast.

 • Ed Molenaar

   

  Het had ook geen kans tot slagen. De subsidie is terecht laag, maar net genoeg om zijn dure Audi te betalen. Ondernemers willen denk ik geen advertenties afnemen, omdat die Miermans al wat beter kenden dan de gemeenteraad. Maar toch ben ik wel benieuwd wie er nu van de 2 "liegt", dus graag de cijfers openbaar.

  reageer
 • HvM

   

  Inderdaad de goede relatie tussen de Almere Deze Week redactie, Almere Omroep Stichting én de plaatselijke politiek (lees: PvdA en in mindere mate CDA) is de drijfveer achter de negatieve artikelen in het Huis-aan-blad. AOS aast nu op de zendmachtiging (die krijgen ze ook), ADW wil video verslagen maken, ze gaan elkaar in stand houden. Dat de heren geen rechts georiënteerde media toestaan in hun stadje, mag naar ik hoop, dan nu wel duidelijk zijn. Dit is de rede, dit zijn de feiten, hiervoor moet gelogen worden. Er zijn in het verleden (onder dezelfde redactieleden) meer slachtoffers gevallen om exact dezelfde reden.

  reageer
 • Charrel Loomans

   

  En de strontemmer met belangen gaat verder open. Miermans werd vanaf het eerste moment al publiekelijk beschadigd. Door ruzie met de club ADW is dit intensiever geworden grotendeels gevoed door de personen achter de AOS. Die adem nu weer op de vergunning en de overheidssteun die daarbij hoort.

  reageer
 • Jan M

   

  Miermans moet op zn plek gezet worden. Willens en wetens geld in zn zak gestopt en zowel van de vrijwilligers, inwoners en apolitiek mooie verhalen proberen op te hangen. Nu blijkt wederom dat het onrealistisch was! Hij heeft met iedereen ruzie en wijst altijd naar een ander. Zoveel negativiteit en zoveel mensen om hem heen, daar zit altijd een kern van waarheid in. Media publiceren alleen feiten en doordat de hele stad het volgt ook logisch dat het gepubliceerd moet worden!

  reageer
 • John

   

  Geld ook voor zijn voorganger Toorenburg, zelfde laken en pak.geen podium meer geven dit soort lieden.

 • Simon Subsidie

   

  Opzoeken die lokale omroepen evenals de papieren onzin die wekelijks op de mat valt met zure columns over inhoudelijk helemaal niets. We hebben tegenwoordig het internet, een smartphone, regionale omroep en miljoenen andere bronnen waar we uit kunnen putten Spaart bomen, subsidies en scheelt veel idioten die denken dat ze een media of omroepbedrijfje kunnen runnen op overheidsgeld. Moet dan wel een alternatief voor de kattenbak vinden, daar voorziet het internet niet in.

  reageer
 • Simon Subsidie

   

  Opzoeken is opdoeken

 • Ron h

   

  Hoe vaak doet de locale media aan wederhoor?

  reageer
 • Klaas

   

  Maar we was toch ook een accountants kantoor bij betrokken. Ifaa uit Almere. Niet goed gecontroleerd ???

  reageer
 • Ed Molenaar

   

  Precies, dat moet dus duidelijk te maken zijn. Ifaa heeft denk ik ook belang bij openbaring cijfers, om hun naam niet tr verdoezelen.

 • Ed Molenaar

   

  Is het eenvoudig te bewijzen met de boekhouding? Zet die online en iedereen kan zien hoe het echt is.

  reageer
 • Mario

   

  Tja, ADW hé. Ballenjournalistiek wat hun macht bij hun oudere lezers (niemand anders leest een krant tegenwoordig nog) gebruikt voor hun eigen gewin.

  reageer
 • mario withoud

   

  Beste Mario, Bij mijn weten heeft Almere Deze Week juist heel zuiver gehandeld, alles goed gecontroleerd. Hebben ze ook geen belang bij het wel of niet bestaan van Media 036. Dus wat hun eigen gewin zou zijn, zie ik niet. En dat de krant alleen oudere lezers zou hebben; waarop baseer je dat? Heb je dat onderzocht? Of zijn daar cijfers over die ik niet ken? Ik ken zelf in ieder geval genoeg mensen die Almere Deze Week lezen en dat zijn echt niet alleen oudere mensen.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert