Megabatterij slaat stroom van windmolens op

ZEEWOLDE • Wo 28 juni 2017 | 18:08 • Woensdag 28 juni 2017 | 18:08
Innovatie bij het Prinses Alexiawindmolenpark in Zeewolde. Daar wordt woensdag naast de windmolens de eerste megabatterij geopend. Die bestaat uit 88 gekoppelde batterijen. De megabatterij vangt stroom op, als het te hard waait. 

Er komen uiteindelijk 8 accu's te staan. De batterijen zijn van BMW; het Duitse automerk zet de eerste container batterijen woensdagmiddag officieel neer bij een molen van NUON. 

Als de wind is gaan liggen en als er wel vraag is naar elektriciteit, leveren de batterijen terug aan het net. Zo gaat er geen stroom verloren.

Deel artikel

reacties (6)

 • Ed Molenaar

    Do 29 juni 2017 Donderdag 29 juni 2017

  Zijn accus niet heel slecht voor milieu?

  reageer
 • Jeroen

    Wo 28 juni 2017 Woensdag 28 juni 2017

  En wanneer is er te veel productie? Juist, als het waait....

  reageer
 • Pzaal

    Wo 28 juni 2017 Woensdag 28 juni 2017

  Kijk dit zijn tenminste projecten waar we echt iets aan hebben. Beter dan al die miljoenen die in nietszeggende vaak lelijke landschappen kunstwerken worden gestopt.

  reageer
 • Barbara

    Wo 28 juni 2017 Woensdag 28 juni 2017

  Zitten we nu niet de ene vervuiling met de ander toe te dekken of op te wekken? Mijn huis-, tuin-, en keukenverstand komt tot de volgende opsomming die vraagtekens oproept.Batterijen zijn schadelijk voor milieu, elektrische auto's ook vanwege hun productie, dan mobieltjes, laptops, accu's gaan niet eeuwig mee, en in de kou leveren ze minder stroom. Dan de windmolens met hun landschapsvervuiling ( zeker niet onbelangrijk!) en hun zoevende geluid boven de getolereerde decibellen maakt ziek, waaronder gehoorschade voor omwonenden, aanschaf en produktie materiaal van de molen is vervuilend, groot aantal vogels die gedood worden loopt in de duizenden. En dan de geleverde subsidies die werken uiteindelijk zeer vervuilend! Werken tekorten in de hand aan de andere kant van de lijn. Wat is de totale winst voor het klimaat nou eigenlijk?

  reageer
 • Chris

    Wo 28 juni 2017 Woensdag 28 juni 2017

  Het mooiste zou zijn als je een dam zou kunnen volpompen met 'overbodige windstroom' en stroom zou kunnen laten opwekken als het nodig is. Helaas missen we in Nederland de hoogte voor een dam.

 • Boels

    Wo 28 juni 2017 Woensdag 28 juni 2017

  Zie: Windpark Alexia bij Zeewolde krijgt 100 BMW i3 accu’s http://www.wattisduurzaam.nl/7600/energie-opslaan/accus-batterijen/nuon-plaatst-accu-offshore-windpark-prinses-alexia/

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • De ingenieur

    Wo 28 juni 2017 Woensdag 28 juni 2017

  De accu vangt de energie op wanneer er te veel productie is. Niet wanneer het te hard waait. Dan gaan de molens gewoon in de vaanstand. Later kan de energie op het net gezet worden wanneer er behoefte aan is en de kWh prijs wellicht hoger. Het zou wel leuk zijn te vemelden hoeveel kWh er in de accu kan.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert