'Provincie heeft maar weinig invloed op Oostvaardersplassen'

FLEVOLAND
De provincie Flevoland mag nu dan wel gaan over de Oostvaarderplassen, maar eigenlijk heeft het er maar weinig over te zeggen. Dat blijkt uit een juridisch advies dat is opgesteld op verzoek van Provinciale Staten. De Staten willen graag minder grote grazers en meer recreatie in de Oostvaardersplassen.

Regels
De provincie moet bij het maken van beleid met veel zaken rekening houden. Zo zijn er allerlei Europese regels en moet de ook Natura2000-wetgeving worden nageleefd. Verder zijn er rond de overdracht van de Oostvaardersplassen van het Rijk aan de provincie allerlei afspraken gemaakt.

Onderhandelingen
De enige mogelijkheid om de deur op een kier te krijgen is de huidige afspraken met het Rijk herzien. Voorwaarde daarvoor is dat een onafhankelijke commissie kijkt of het huidige beheerplan nog wel voldoet.

De provincie gaat ondertussen wel door met het plan waarin wordt gepleit voor meer recreatie en minder grote grazers.

Voor het eind van het jaar moet duidelijk zijn of en hoe de provincie dit kan realiseren. Er wordt een onafhankelijke externe commissie samengesteld die de provincie moet begeleiden bij dat proces.

reacties (10)

 • Sennie Chan

   

  Er kan een pilot gestart worden om de zieke dieren af te voeren ipv af te schieten. Het laten inslapen, door een veearts, komt humaner over. De meningen zijn verdeelt maar de Provincie kan ook actiever worden door zich te bemoeien met het beleid. Het beleid kan wellicht tijdelijk opgeschort worden tot hert rapport uit is. Met het beleid bedoel ik het afschieten en het niet bijvoeren van de dieren. We leven in 2018, we leven niet in de wildernis waar het recht van de sterkste telt. De dieren zijn gebracht door mensen en dienen dan ook begeleid te worden door mensen. De diensten krijgen subsidie deze wordt door de gemeenschap of te wel de burgers betaald. De burger tolereert dit beleid niet meer en de emoties lopen hoog op. Naar mijn mening ligt de sleutel bij de Provincie en SBB.

  reageer
 • peter van den bemt

   

  Het idee om veel wild af te schietende EN in de OVP recreatie(woningen) te willen, kan natuurlijk alleen van de VVD komen. ALLES kan en zal in geld omgezet worden. Andere 'waarde' kent deze club niet. Het is maar goed dat de provincie aan Europese en Naturaregels gebonden is. Ben het eens met Hercules Homma: het ware beter als ze niets te zeggen hadden. Het is toch te triest voor woorden dat ze desondanks vasthouden aan het plan voor meer recreatie en minder grote grazers.

  reageer
 • Nonsens

   

  Juist dankzij het huidige beheer worden de instandhoudingsdoeleinden Natura2000 niet gehaald, maar daar hoor je de voorstanders van het huidige beheer niet over. U heeft zich niet goed verdiept wie allemaal voorstander zijn om het huidige beheer te wijzigen. Prioriteit is het dierenwelzijn en het tegengaan van de verdere verloedering van de biodiversiteit in de OVP.

 • Actie tegenDierenleed

   

  Dus dat er reeds 19.000 grote grazers zijn verhongerd en afgeschoten is geweldig...??? PvdDieren tracht het Volk te dwingen minder vlees te eten maar gooit elk jaar al 10 jaar lang 800/2.300 x 1.000 kilo goed vlees in de prullenbak voor haar elite clubje vogelaars. Niet normaal.

 • henkb

   

  Leve de oostvaardersplassen

  reageer
 • Erik

   

  Als er nu eens een aantal veehouders voor de dieren in de Oostvaardersplassen gaan zorgen ipv mensen die er niks van snappen en beesten laten verhongeren omdat het zogenaamd natuur is. Als een dier achter een hek zit en geen kant op kan is het GEEN natuur, de mensen die nu over de Oostvaardersplassen gaan zouden allemaal veroordeeld moeten worden voor ernstige dieren mishandeling!

  reageer
 • kees d.

   

  OVP laten zoals het nu is. Geen recreatie en autoverkeer door het gebied.

  reageer
 • Koos

   

  Helemaal mee eens. Het enige echte natuurgebied van Nederland wordt bekend door een film en plotseling denkt iedereen er verstan van te hebben. Laat het zoals het is, de natuur daar in de OVP reguleert zichzelf wel! De natuur is niet te reguleren. En begin aub niet met toerisme. Dat is het begin van het einde voor de echte natuur. Accepteer gewoon dat je niet overal iets over te zeggen hebt. En dat geldt helemaal voor bestuurders!

 • laat alle reacties zien
 • Hercules Homma

   

  Het zou beter zijn als deze provincie helemaal niets meer te zeggen heeft over de Oostvaardersplassen. Een provinciebestuur dat instemt met de uitbreiding van het vliegveld Lelystad, met als gevolg een overweldigende overlast voor grote delen van de provincie, en de vernietiging van het landschap door de plaatsing van windmolens, kan beter opgeheven worden. Dit provinciebestuur zit er niet voor de inwoners ( mens en dier ).

  reageer
 • Leve de ovp

   

  Maar alle roofvogels en vossen hebben er een heerlijk maaltje aan. De een z'n dood is de ander z'n brood. De natuur terug aan de natuur. Dat is toch geweldig?

  reageer
 • Actie tegenDierenleed

   

  Als jij denkt dat vossen en roofvogels al die honderden karkassen in de winter wel even wegwerken... mijn Hemel wat een naïviteit. Daar zit een hele industrie achter. Met kraanwagens worden met grijpers alle koeien en paarden opgehaald, die moeten naar de destructie worden afgevoerd, wordt bv lijm van gemaakt... word je alleen geboren om lijm te worden voor een elite groepje vogelaars die niet op hun website vermelden dat PvdDieren wel degelijk voor afschot zijn!

 • Merreha

   

  Oostvaardersplassen door Staatsbosbeheer uitgemolken als schitterend natuurgebied. Omdat de film over de Oostvaardersplassen bij het grote publiek indruk maakte. In werkelijkheid één grote kaalgevreten en platgetrapte vlakte. Waarop teveel groot grazers leven en absoluut geen variatie te bespeuren is. De provincie laat zich bijstaan door een externe commissie. Zal wel een voor ex politici gecreëerd baantje worden wat veel geld zal gaan kosten. Het drama Oostvaardersplassen wordt steeds triester.

  reageer
 • Actie tegenDierenleed

   

  Hear hear!

 • Aad Aardema

   

  Het is heel jammer dat ongetwijfeld lieve diervriendelijke mensen zoals achter Actie tegen Dierenleed zich niet goed willen verdiepen in de achtergronden en daarmee riskeren dat er partijen hun zin zouden kunnen krijgen die onder het mom van voorkomen van dierenleed massaal gezonde dieren willen afschieten om er een gebied van te maken dat er aantrekkelijker uitziet voor toerisme.

  reageer
 • Adriaan

   

  Gelukkig is laten verhongeren veel diervriendelijke voor de dieren... Natuurtoerisme is niet slecht. Het creeerd awareness en inkomsten tbv het gebied. Hoeveel mensen genieten er van een lading rottende lijken die overal rondslingeren denk je?

 • Actie tegenDierenleed

   

  Ha, ha, ha, ha, man man man, ik verdiep me zeker overal in en roep nooit zo maar wat, maar jullie hebben zo'n tunnelvisie ontwikkeld dat iemand met een andere mening over de grote grazers, een onnozele is. Ach, we zien dat ook terug in andere landelijke verontrustende zaken. Wij noemen dat Linkse en Wegkijkers. Hier zelfde laken een pak. En al 19.000 prachtige grote dieren zijn verhongerd voor die Linkse illusie.

 • HH

   

  Juist. Provincie en gemeente dromen van vakantiebungalowparken en hotels in en aan de randen van de OVP.

 • Actie tegenDierenleef

   

  Na 10 jaar en 6 uur praten... gaan ze verder praten. 19.000 verhongerde, opgesloten en afgeschoten dieren reeds en nog is het niet genoeg voor de Partij vd Dieren. Het Volk moet minder vlees eten maar Partij vd Dieren gooit elk jaar 800/2.300x 1.000 kg grote grazersvlees in de vuilnisbak. Partij vd Dieren en GroenLinks zijn de vernietigers van dieren en verspillers van voedsel en natuur. Partij vd Dieren?? Laat me niet lachen!

  reageer
 • HH

   

  Lees het standpunt van de Partij voor de Dieren - te vinden op hun website - eens door. Is toch echt niet wat u hier suggereert.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert