'Provincie heeft maar weinig invloed op Oostvaardersplassen'

FLEVOLAND • Wo 28 juni 2017 | 18:30 • Woensdag 28 juni 2017 | 18:30
De provincie Flevoland mag nu dan wel gaan over de Oostvaarderplassen, maar eigenlijk heeft het er maar weinig over te zeggen. Dat blijkt uit een juridisch advies dat is opgesteld op verzoek van Provinciale Staten. De Staten willen graag minder grote grazers en meer recreatie in de Oostvaardersplassen.

Regels
De provincie moet bij het maken van beleid met veel zaken rekening houden. Zo zijn er allerlei Europese regels en moet de ook Natura2000-wetgeving worden nageleefd. Verder zijn er rond de overdracht van de Oostvaardersplassen van het Rijk aan de provincie allerlei afspraken gemaakt.

Onderhandelingen
De enige mogelijkheid om de deur op een kier te krijgen is de huidige afspraken met het Rijk herzien. Voorwaarde daarvoor is dat een onafhankelijke commissie kijkt of het huidige beheerplan nog wel voldoet.

De provincie gaat ondertussen wel door met het plan waarin wordt gepleit voor meer recreatie en minder grote grazers.

Voor het eind van het jaar moet duidelijk zijn of en hoe de provincie dit kan realiseren. Er wordt een onafhankelijke externe commissie samengesteld die de provincie moet begeleiden bij dat proces.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel