Landschapsbeheer: ''Essen niet te snel kappen''

FLEVOLAND
Landschapsbeheer Flevoland roept op om essen die zijn aangetast met de essentaksterfte niet zomaar te kappen. Bomen die geen gevaarlijke situaties opleveren, kunnen gewoon blijven staan volgens Lodewijk van Kemenade van Landschapsbeheer.

De infectie door deze schimmel vindt elk jaar opnieuw plaats. Nergens in Nederland staan zo veel exemplaren van de es als in Flevoland. Van Kemenade zegt dat het belangrijk is om de bomen te sparen omdat er weinig bekend is over het herstelvermogen van de aangetaste bomen. Daarnaast is de boom kenmerkend voor deze provincie en mag hij niet uit het beeld verdwijnen.

De Wageningen Universiteit vroeg deze week ook al om hulp. Onderzoekers zoeken gezonde bomen om ze te onderzoeken. 

reacties (7)

 • dronter

   

  kappen die handel, mijn open haard hout is bijna op

  reageer
 • Saint

   

  De berichtgeving is een beetje kort door de bocht. Maar de zieke Essen weghalen in openbare ruimtes lijkt mij geen discussie, ivm het gevaar van vallende takken ed. De Essen in het bos weghalen op plekken waar het gevaar oplevert voor bezoekers, bv langs fiets en wandelpaden. De rest meenemen in de reguliere kap, kan de universiteit zijn onderzoek doen en misschien wordt er wel iets ontdekt om de Essen te redden (in de toekomst). Dat de boom (waarschijnlijk) verdwijnt uit de provincie lijkt mij evident. De bomen herstellen niet en een "geneesmiddel" is nog niet gevonden. Terug planten gaat voorlopig ook niet gebeuren.

  reageer
 • Arie

   

  Beetje vreemde berichtgeving door die stichting. Infectie van de bomen leidt tot verhoogde vatbaarheid voor bepaalde zwammen, dit leidt weer tot kans op stambreuk. Tevens hebben onderzoeken in het buitenland ook al uitgewezen dat merendeel van de Essen zal sterven. Ik ben me bewust van het feit dat het in Flevoland een veel gebruikte boomsoort is, maar het is niet anders. Beheerders zullen wel actie moeten ondernemen om dit drama een halt toe te roepen. Dit heeft niks met een excuus te maken om maar kaalslag te kunnen plegen zoals sommige "deskundige" reageerders suggereren. Het hout levert sowieso al weinig op, het is voornamelijk geschikt voor biomassa. En ja,ik zie het ook liever anders. Kaalkap is een ramp voor veel dieren, maar dat is een dood bos ook.

  reageer
 • Nopper

   

  En in de NOP krijgen we al briefen van de gemeente dat we ze moeten kappen en er wordt al met een verordening gedreigd. Met. Andere woorden hakken in het zand en laat ze maar barsten bij de gemeente.

  reageer
 • ghtre

   

  Nog meer onderzoekers erbij halen die aangeven dat kappen niet nodig is. SBB gaat het alleen om de opbrengst van de houtkap. Zoek dit nu eens tot de bodem uit Omroep Flevoland.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Barbara

   

  Misselijk makend bericht weer. Hier voor mijn deur staan al drie jaar zwaar onder de schimmel blad en tak uitvallende essen. Gemeente gewaarschuwd, er zal wel eens iemand komen kijken, zeggen ze dan. Een hele zware tak die vlak boven de stoep hangt, de ander vlak boven fietspad waar dagelijks bewoners en langskomend fietsverkeer onderdoor moeten lopen, fietsen of brommen zal ze worst zijn. Wat gaat gemeente doen als een van de bewoners de zware tak op zijn hoofd ziet belanden? Morgen zal ik zelf tuinman opdracht geven op mijn kosten de tak te verwijderen.

  reageer
 • Hans K

   

  Van deze verschillende berichtgevingen wordt je toch niet goed? Dan weer laten staan, eerst alle Essen om. En Universiteit Wageningen geeft de bomen nog een kans. Ik heb er een 3 tal in mijn tuin staan, geen gevaarlijke situatie, zolang de buren niet al te vaak in de tuin zitten. Wat nu...?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert