Man opgepakt na vondst 1500 kilo cocaïne op oude viskotter

ALMERE
Een man uit Almere is in de Belgische plaats Oostende opgepakt na de vondst van 1500 kilo cocaïne op een voormalige viskotter. Dat zegt het Belgische Openbaar Ministerie. Behalve de Almeerder zijn ook twee inwoners van Maastricht en een man uit Oostende gearresteerd.

De Belgische autoriteiten hielden de vissersboot Bounty II al langer in de gaten. ​Dat gebeurde in het kader van een onderzoek naar drugssmokkel vanuit Zuid-Amerika. De laatste jaren voer de Bounty II onder Panamese vlag.

Dubbele bodem
Nadat het schip in beslag was genomen, werd aan boord uitgebreid onderzoek gedaan. De megalading drugs werd uiteindelijk gevonden in een soort dubbele bodem. Volgens de Belgische justitie kan de straatwaarde van de harddrugs oplopen tot 225 miljoen euro. ​Die geschatte waarde is zo hoog omdat het gaat om onversneden cocaïne.

Kotter gebouwd op Urk
Volgens een Belgische scheepvaartwebsite is de in beslag genomen kotter zijn varende leven begonnen op Urk. Het schip rolde in 1971 bij scheepswerf Metz van de helling en heette oorspronkelijk UK-44. Later veranderde de kotter van eigenaar en werd hij vanuit Zeeland voor de visserij ingezet. In 1990 werd het schip omgebouwd voor sportvisserij op zee. Het bedrijf dat de Bounty II daarvoor inzette, is eind vorig jaar opgeheven.

Tweede grote vangst in korte tijd
Het is de tweede keer in korte tijd dat er aan boord van een vissersboot een grote hoeveelheid harddrugs wordt ontdekt. Begin juni werd ten noorden van Nederland op een viskotter van een Urker bedrijf 300 kilo cocaïne gevonden. In deze zaak zitten nog altijd vijf verdachten, onder wie drie Urkers, vast.

reacties (14)

 • Luoise

   

  Ben benieuwd wat er straks de maritieme "service" haven komt binnenrollen via die dubbele bodems.

  reageer
 • Plesie

   

  Dan lopen de Van Horssen weer een lading mis voor Ut Kasjot.

  reageer
 • Meun

   

  Dat van die dubbele bodem is natuurlijk wel waar, in de jaren 80 hadden we de 80-kisten kabeljauwregeling, en toen verstopten we al de kabeljauw. In de jaren 90 hadden we tongquotum tekort, dus kwam de dubbele bodem ook goed uit. De jaren 00 verstopten we hier de ondermaatse vis voor onderhandse verkoop en de afgelopen jaren zat ik thuis, luisterend naar al die bedragen die ze nu verdienen met de verborgen ruimtes.

  reageer
 • .VV.

   

  Gelukkig dat de daders zijn opgepakt.

  reageer
 • Frenky

   

  De Z-181 was een afleiding. Deze lading zou wel de straat moeten halen. Helaas dus.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • klaas

   

  Waarom mag omroep flevoland niet zeggen dat de kotter op Urk gebouwd is en dat er 3weken terug een paar urkers opgepakt zijn?Het is de keiharde realiteit wat wij als Urkers onder ogen moeten zien.Keihard straffen deze mannen.....een ander de afgrond in helpen moet duur gestrafd worden.Op Urk de rijke meneer spelen dat held geen probleem is....heb ik geen beklag mee....Net zoals die Almeerder.....

  reageer
 • Jan

   

  Ben ik met je eens Klaas..Als je ziet wat die 3Urkers aan uitgaven deden en arrogant over het dorp lopen kan gewoon niet...Resultaat:Paar jaar de bak in....Huis etc kwijt....En als ze vrij komen komt er nog een dikke ontnemingsvordering erbij....Want die 'plukwet' van de overheid zijn de criminelen in ons landje niet blij mee...

 • beuns advocatenburo

   

  het wordt tijd dat ik daar een advocaten buro opzet :)

  reageer
 • Brinkman

   

  A de uk44 . Met dubbele bodem. Wat standaard is op een urkse kotter

  reageer
 • Polderaar

   

  En waar zijn nu dan alle negatieve reacties? Toen het de vorige keer een Urker bemanning was, toen had iedereen zijn mening klaar. Wat is de nieuwswaarde dat de kotter op Urk gebouwd is? Toch nog een zwakke poging van Omf om Urk erbij te betrekken??

  reageer
 • John

   

  Man uit Almere is minder imposant dan een hele vissersboot uit Urk. Plus dat cocaïne (en drank) en Urk al jaren een wat problematische verhouding met elkaar hebben, terwijl Urk verder bekend staat als een godvruchtig dorp en daar zou je juist een andere moraal verwachten. Van Almere is het beeld sowieso al dat het de lelijkste stad van Nederland is en dat er nogal wat aso's en criminelen wonen. Duidelijk?

 • Ed

   

  Er zijn hoe dan ook mensen met een visser- of andere nautische achtergrond bij betrokken. Maar wat mij veel meer interesseert, is wie al dat spul op wilden gaan snuiven. Dat is óók een dubbele moraal: de smokkelaars zijn grote criminelen maar de dames en heren gebruikers worden intussen met rust gelaten.

 • .\/\/.

   

  Nu zullen de reacties wel komen. Oh nee, de verdachte komt gewoon uit Almere.

  reageer
 • .W.

   

  Goed dat die opgepakt is, deze vangst is niets vergeleken met de Z181.

  reageer
 • Frenky

   

  Ik denk dat je het andersom bedoelt.

 • Hophop

   

  Zou me niks verbazen als deze almeerder ook opdrachtgever andere kottervangst is

  reageer
 • Balk en splinter, dat verhaal ongeveer

   

  Goh... Almere, je verwacht het niet he? Daar doen ze zoiets immers niet?

  reageer
 • Hans K

   

  Even strop Urk. Maar hoe dom kun je zijn om met dikke auto's rond te gaan rijden? Dat doe je toch pas als de lading veilig is?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert