Nieuw Land Erfgoedcentrum wordt opgesplitst

LELYSTAD
Zaterdag wordt het Nieuw Land Erfgoedcentrum opgesplitst. Het archief gaat verder als 'Het Flevolands Archief'. Het museum wordt onderdeel van Batavialand, samen met de Bataviawerf en De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Erfgoedpark Batavialand is vanaf zaterdag ook officieel een feit.

Het Flevolands Archief zit in het voormalig pand van Nieuw Land Erfgoedcentrum. Daar worden de archieven beheerd en toegankelijk gemaakt voor het publiek. Het gaat om documenten van het Rijk, de provincie Flevoland, gemeente Dronten, Lelystad, Urk, Zeewolde en het Waterschap Zuiderzeeland. Het archief is straks te zien op een website en er is een studiezaal die drie dagen per week open is.

In Batavialand zijn de collecties van de Bataviawerf, museum Nieuw Land en de afdeling Scheepsarcheologie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed te zien.

reacties (4)

 • Dirk Zaan655450

   

  En waar kunnen we nu de spullen van het Scheepsarcheologiemuseum zien?

  reageer
 • Hans

   

  Dirk, er is nu een prachtige nieuwe tentoonstelling in Batavialand: "gezonken schatten". De tentoonstelling laat je schitterende objecten uit het maritiem depot van het "Scheepsarcheologie museum" zien. De rijksmaritieme collectie is nu ondergebracht in Batavialand. Daar kan je bv ook het scheepswrak van de ventjager bekijken. En mede dankzij de kennis en expertise van de medewerkers van het "scheepsarcheologiemuseum" die nu in Batavialand werken bouwt Batavialand nu weer een historisch houten schip op de werf: een waterschip.

 • lelystedeling

   

  Een archief dat "slechts"3 dagen voor het publiek geopend is. Wat een service voor historici

  reageer
 • lelystedeling2

   

  Ik ben benieuwd waarom dit zo is en welke dagen het wel open is voor publiek. En hoe zit het met die website, vanaf wanneer zijn onze archieven dan toegankelijk?

 • lelystedeling

   

  Terug naar oude situatie, zoals voor de fusie in 2005: Flevolands Archief Nieuw Land Erfgoedcentrum(Poldermuseum) eindelijk weer van elkaar gescheiden, want het is-was geen goed huwelijk organisatorisch gezien. BataviaLand ( werf + erfgoedcentrum) is een bodemloze put waarin nog vele miljoenen in zullen verdwijnen. Voor BataviaLand zijn 2017 , 2018 en 2019 "rommeljaren"werd ons tijdens een bijeenkomst vorige week medegedeeld. Is dan alles in 2020" boven water"?

  reageer
 • HH

   

  Nee, natuurlijk is dat in 2020 niet boven water. Andere steden hebben hun bodemloze betaaldvoetbalclubs, Lelystad heeft zijn Batavialand. Hopelijk tot maart volgend jaar, dan zijn er verkiezingen. Dan mag Batavialand samen met de Agora, de Kubus en de Underground financieel koudgesteld worden. En sportbedrijf Lelystad en Bataviahaven openbaar aanbesteed.

 • KC

   

  Het is goed dat het archief wordt afgesplitst. De rest is een bodemloze put en als dat zo door gaat gaan ze failliet.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert