PvdA en D66: gemeente moet sneller betalen

ALMERE
Als het aan de PvdA en D66 in Almere ligt, gaat de gemeente openstaande rekeningen sneller betalen. Nu is het volgens de fracties zo dat de gemeente maar 84 procent van de rekeningen binnen dertig dagen betaalt. Wat de PvdA en D66 betreft wordt dit honderd procent.

Volgens PvdA-fractievoorzitter Jerzy Soetekouw heeft de gemeente een voorbeeldfunctie en kan het voor met name kleine ondernemingen echt problematisch zijn als zij langer op hun geld moeten wachten. Landelijk is de norm gesteld dat negentig procent van de rekeningen binnen de betaaltermijn van dertig dagen betaald moet worden. "Als gemeente moeten wij streven naar honderd procent."

In 2014 betaalde de gemeente nog 88 procent van haar rekeningen op tijd. Donderdag wordt er over het voorstel gesproken.

reacties (6)

 • Carry

   

  Ik heb ondernemers gesproken die wel 3 maanden op hun geld moeten wachten. Moeten wij ook maar gaan doen richting gemeente. Trouwens veel bedrijven raken in grote problemen omdat afnemers niet op tijd betalen.

  reageer
 • Marc

   

  Ik heb nog heel wat rekeningen openstaan, en kan dus gewoon naar de rechter. Kost de samenleving aanzienlijk veel meer

  reageer
 • Ron H

   

  Ha ha Marc met deze wet wordt bedoeld voor die gevallen waar beide partijen het eens zijn dat betaald moet worden. Jou 'gevalletje' is wat lastiger maar levert dan wel weer de wettelijke 8 procent rente op. 10 jaar laten wachten is leuk verdienen.

 • Ik

   

  Volgens mij is de politiek verantwoordelijk voor andere zaken dan de bedrijfsvoering van het gemeentelijk apparaat. Daar is de gemeentesecretaris voor. Maar tegenwoordig zitten er in de plaatselijke politiek van zulke nitwits dat ze zich werkelijk met alles bemoeien. Zonder ook maar enige kennis van zaken.

  reageer
 • KC

   

  Hoe zit het in Lelystad.

  reageer
 • pieter

   

  betalingen voor geleverde diensten aan de gemeente is geen politieke-partijzaak.

  reageer
 • KC

   

  Gaat niet allen om diensten maar ook om werken. Er is ook een aanbestedingsreglement daar gaat ook de raad over. Er is trouwens per 1 juli ook een wet Te Late Betalingen, daar moet Almere ook aan voldoen.

 • KC

   

  Er is per 1 juli een wet Te Late Betalingen. Dit geldt ook voor de gemeente Almere en voor diensten maar ook werken. Het is wel degelijk politiek, ook omdat de raad heeft ingestemd met het Aanbestedingsreglement. Zij hebben dus ook de controle hierop.

 • laat alle reacties zien
 • Kees

   

  Ik vind 88% best goed. Er zijn grotere problemen.

  reageer
 • Boels

   

  Maar het is 84% ;-) Niet onbelangrijk: om welke bedragen gaat het en kan de Raad (daar ligt het Budegetrecht) voldoende inzicht krijgen? Moeten we wachten op Almere 4.0 om dat te realiseren? Vrijwel elke dag valt er wel weer een gemeente door de mand bij gebrek aan een goede administratie. Hoeveel geld gaat er nodeloos door het putje? 10%? 20%???

 • Hannes

   

  Ik zou niet weten welke.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert