Zorgen bij Visned over scholquota en Brexit

URK
Belangenorganisatie Visned van Nederlandse kottervissers is boos over een advies van Europese visserijonderzoekers. Uit onderzoek van ICES blijkt dat in de Noordzee meer schol dan ooit zit. Toch willen de onderzoekers dat er in 2018 35 procent minder schol gevangen gaat worden. Pim Visser van Visned noemt dit advies onbegrijpelijk.

Toen er 375.000 ton schol in de zee zat, mocht er 120.000 ton van gevangen worden. Als het Europese advies gevolgd wordt, mag er volgens Visser volgend jaar nog maar 95.000 ton gevangen worden, terwijl er bijna een miljoen ton schol in het water zit. Hij denkt dat de manier waarop de nieuwe cijfers berekend zijn niet klopt.

Europese Commissie
In december beslist de Europese Commissie uiteindelijk welke visquota er voor 2018 gaan gelden. Zij mogen daarbij afwijken van het advies van ICES. Visned gaat de komende tijd met betrokken partijen in gesprek om ervoor te zorgen dat er toch genoeg schol gevangen mag worden.

Brexit
Visned maakt zich ook zorgen over het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Tijdens een bijeenkomst vrijdagavond op Urk hebben zij de mogelijke gevolgen uitgelegd aan de Urker vissers. De vissers zijn bang dat er straks helemaal niet meer gevist mag worden in Britse wateren, waar ze nu geregeld komen. 

Ook zijn de zorgen besproken van de Urker vissers die nu op schepen onder Britse vlag varen. Zij weten niet welke sociale zekerheid zij na de Brexit straks nog hebben, omdat zij dan als EU-burger op een Brits schip varen.

reacties (6)

 • Albert

   

  Zou nu iedereen wethouder Geert Post geloven?

  reageer
 • Jan Kramer

   

  Pure stemmingmakerij van Visned. Iedere kans wordt aangegrepen om het publiek het idee te geven dat de visserij wordt tegengewerkt. Het advies ligt bóven de aanlandingen van afgelopen jaren. De vissers kunnen dus meer dan eerst vangen! Maar in verhouding tot het *advies* van vorig jaar is het 35% minder. De EC heeft dat advies destijds niet aangehouden, wat één van de redenen is dat er nu 35% minder wordt geadviseerd. Verder is de visserijdruk de afgelopen jaren toegenomen en is de aanwas van jonge scholletjes verminderd.

  reageer
 • Visser

   

  Deels mee eens. Er wordt vooral politiek gewin gemaakt door wethouder Post uit Urk.

 • Knielus

   

  Lees het eerst eens goed., het is tot de 12 mijls zone uit de kust. Best begrijpelijk maar er vissen daar weinig Hollanders ., ja, er zijn meer vissers dan alleen Urkers hoor wijsneuzen!

  reageer
 • Johan mazereeuw

   

  Toen urk voor Europa kon kiezen stemden ze massaal tegen. Moeten ze nu ook niet zeuren dat de Engelsen dat ook hebben gedaan

  reageer
 • Dirk Zaan

   

  Men gaat toch zelf in UK zitten. Waarom zou het ons probleem zijn wat hun rechten daar nog zijn? De britten komen ook niet meer in de EU vissen dus dat is toch dikke winst.

  reageer
 • Schaapjes

   

  De olie en gasboeren hebben dit contractueel beter geregeld denk ik want ook hun putten, platformen en leidingen bevinden zich in dit gebied maar daar hoor ik niks over. De Urkers die daar vissen hebben ook Britse firma's dus ik weet niet of dit zomaar kan wat GB wil.

 • laat alle reacties zien
 • Jaap

   

  Zorgen, zorgen, als dit maar goed afloopt

  reageer
 • Desiree

   

  De goed afloop is dat die zeur-britten geen lid van de EU zullen zijn. En de britten niet meer van de EU zullen profiteren.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert