Fietspad Markerwaarddijk vanaf november lang dicht

LELYSTAD
Het fietspad op de Markerwaarddijk tussen Lelystad en Enkhuizen gaat vanaf november voor lange tijd gedeeltelijk dicht. Het gaat om het deel van de Houtribsluizen bij Lelystad tot aan Trintelhaven, 15 kilometer verderop. Rijkswaterstaat gaat de dijk versterken. De dijk wordt opnieuw bekleed met breuksteen. Het fietspad wordt breder en er komt gietasfalt tussen de stenen.

Geen andere optie
Een andere oplossing dan helemaal afsluiten is er volgens Rijkswaterstaat niet. De grote stenen komen via het water maar het hete asfalt wordt met wagens over het fietspad aangevoerd. Het fietspad open houden is daarom te gevaarlijk.

Volgend jaar zomer weer even open
Het fietspad wordt in november afgesloten tot aan de zomer van volgend jaar. Dan gaat het negen weken open om vervolgens weer dicht te gaan tot aan de zomer van 2019. In de zomerperiode maken in het weekend veel recreanten gebruik van het fietspad, zo'n 150 per dag. Doordeweeks zijn dat er 50. Een klein aantal gebruikt de dijk voor woon-werkverkeer.

'Lange duur afsluiting jammer'
Ton ten Brinke van de Fietsersbond vindt het jammer dat het fietspad zo lang dicht moet. Hij heeft samen met Rijkswaterstaat gekeken naar een oplossing. Die is er gevonden in de vorm van een pendelbus. De aannemer gaat ervoor zorgen dat iedereen die normaal gesproken gebruik maakt van het fietspad met de bus heen en weer kan. Hoe vaak de pendelbus gaat rijden, is nog niet duidelijk. Er komt een enquête naar de wensen van de gebruikers. Het kan zijn dat het busje op vaste tijden gaat rijden of bijvoorbeeld op afroep.

Pendelbus
De Fietsersbond is tevreden met deze oplossing. Ten Brinke ziet ook geen beter alternatief dan de pendelbus. Wel vindt de bond de openstelling in de zomer volgend jaar te kort. "In die zomerperiode wordt het fietspad intensief gebruikt dan zou het echt een paar maanden open moeten, negen weken is eigenlijk te kort."

Zandoevers te duur
Het aanpakken van dit stuk van de dijk en het fietspad is onderdeel van het versterken van de hele Markerwaarddijk. De rest van de dijk tussen Trintelhaven en Enkhuizen wordt versterkt door het aanbrengen van een zandige oever van tientallen meters breed. De zandige oevers zwakken de golven af. Daarvoor hoeft het fietspad niet afgesloten te worden. Deze meer natuurlijke vorm van oeverbescherming was echter te duur voor het stuk tussen Lelystad en Trintelhaven. Daarom is hier gekozen voor steen en asfalt.

reacties (1)

  • HH

     

    Nu in ene kan er wel een busdienst komen? Jammer dat er niet tegelijk ook rekening gehouden wordt met verbreding van de weg, in plaats van alleen verbreding van het fietspad. Gemiste kans. En het fietspad moet volgend voorjaar weer open, niet alleen 9 weken in de zomer, dat is inderdaad te kort.

    reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert