Nu al ruim 2000 vogelnesten op Marker Wadden

LELYSTAD
Op de Marker Wadden hebben al meer dan tweeduizend broedparen een nestje gebouwd. Het gaat om meer dan vijftig verschillende soorten. Dat laat Natuurmonumenten weten.

Vooral onder visdieven zijn de Marker Wadden populair. Er broeden zo'n 1700 paartjes. Verder komen er kokmeeuwen, plevieren en kluten voor, en bijzondere vogels als de dwergstern en strandplevier. Voor vogels hebben de Marker Wadden als voordeel dat er weinig vijanden zijn. Er vliegt hooguit af en toe een slechtvalk over. De nesten bestaan vaak uit een klein kuiltje in het zand met daarin de eieren.

Natuurmonumenten heeft de nesten geteld samen met vrijwilligers van de Vogelwacht Flevoland. Met de aanleg van de Marker Wadden proberen Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat de natuur in het Markermeer te herstellen. Dieren en planten profiteren van de aanleg van de eilandengroep.
 

reacties (4)

 • Lies

   

  En gráág zo min mogelijk mensen er naartoe!!

  reageer
 • Teun

   

  Een forse toename aan watervogels, zonder voedsel in het water. Net zo'n beetje kansloos project als de Oostvaardersplassen dit. De natuur creëerde de mens en niet andersom..

  reageer
 • kees d.

   

  Daarom ook delen van de Markerwadden niet toegankelijk maken voor recreatie. Ik vind het sowieso een slecht idee om zoals Lelystad het wilt de recreatie voorop te stellen.

  reageer
 • Flevoburger

   

  Natuur en recreatie kan heel goed samen gaan. Het maatschappelijke draagvlak voor natuurprojecten wordt steeds minder: mensen zijn het zat dat iedere keer alles maar verboden wordt. Nergens is trouwens bepaald dat de recreatie bij de Markerwadden een hogere prioriteit dan "de natuur" heeft. Nu krijgen we mooie natuur waar zowel dieren als mensen van kunnen genieten.

 • Antje Ha

   

  De enige reden voor aanleg zijn de recreatie en waterkwaliteitverbetering geweest. Je kan er overigens op wachten dat één of andere sukkel ratten, honden of katten aan wal brengt.

 • Desiree

   

  strandpleVIer

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert