Landschapsbeheer adviseert over essentaksterfte

DRONTEN
De gemeente Dronten heeft Landschapsbeheer Flevoland ingehuurd voor advies aan boeren die essen op het erf hebben staan. Door de essentaksterfte gaan veel bomen dood en vormen deze een gevaar voor de omgeving. Takken kunnen spontaan afbreken. In het ergste geval kunnen essen bij harde wind omvallen.

Veel mensen kunnen het verschil tussen een gezonde en een zieke es niet zien. Een medewerker van Landschapsbeheer komt daarom langs om de inspectie te doen. Als de boom inderdaad ziek blijkt te zijn en niet meer te redden is, wordt deze gemerkt en in het najaar gekapt. Het kappen is voor rekening van de eigenaren zelf.

Landschapsbeheer heeft budget voor enkele tientallen inspecties. Boeren wordt geadviseerd daarom spoedig contact op te nemen met de organisatie.

Essentaksterfte niet altijd funest
Hoewel veel essen vanwege de ziekte het veld moeten ruimen, hoeft de essentaksterfte voor een boom niet altijd dodelijk te zijn. Volgens Tiem van Veen van Landschapsbeheer maken bomen vooral een kans wanneer de ziekte in de top toeslaat. In een afweerreactie sluit de boom dan zelf de sapstroom naar de top af, waarna het zieke deel van de boom afsterft.
Uit het overgebleven, lagere deel van de boom kunnen vervolgens later nieuwe scheuten ontstaan.

reacties (0)

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert