'Gevaarlijke' muggen op twee locaties in Lelystad

LELYSTAD
Op twee locaties in Lelystad zijn de afgelopen maanden 'gevaarlijke' muggen ontdekt. Het gaat om de Aziatische Tijgermug en de Aziatische Bosmug. Beide soorten kunnen ziektes met zich meedragen die voor gezondheidsproblemen kunnen zorgen.

De Aziatische Tijgermug werd ontdekt bij een bandenbedrijf. De Bosmug is gevonden op een volkstuincomplex. Vorig jaar werden er ook bosmuggen ontdekt op verschillende volkstuincomplexen. 

De muggen zijn ongewenste exoten. Ze worden op landelijke schaal bestreden door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dit om ervoor te zorgen dat de insecten zich niet verspreiden. Ook wordt er geregeld gecontroleerd met muggenvallen op zogeheten risicolocaties, zoals bandenbedrijven. 

Documentaire 
Muggenexpert Bart Knols heeft meegewerkt aan een documentaire over de impact van muggen. Jaarlijks sterven wereldwijd zo'n 750.000 mensen na een beet van een besmette mug. De verspreiding van de invasieve exoten heeft volgens Knols te maken met klimaatverandering, en het feit dat mensen steeds meer reizen. 

"Omdat we niet goed zijn in het bestrijden, gaat het zich steeds meer verspreiden als een olievlek", vertelt Knols in de talkshow. Muggen verspreiden onder meer het zikavirus en malaria. Die laatste ziekte veroorzaakt hevige koorts, hoofdpijn en spierpijn.

Het zikavirus lijkt onschuldiger, omdat je bij een infectie niet of nauwelijks klachten krijgt. Wel is het virus zeer gevaarlijk voor ongeboren kinderen.

De documentaire 'Mosquito' wordt donderdag 6 juli om 21.30 uur uitgezonden op Discovery.

reacties (13)

 • Bartie

   

  Visarend Volkstuinencomplex

  reageer
 • LELYstedeling

   

  Er zijn 2 paradijsen voor deze gevaarlijke mug. De Oostvaardersplassen en de Marker Wadden. Dit al een paar keer naar voren gebracht tijdens bijeenkomsten m.b.t. Marker Wadden, maar dan wordt de kritiek weggevuiwd. In de begin periode van Wieringermeer en Noord Oostpolder hadden we maken met malaria. Kan ook nu weer voorkomen.

  reageer
 • Hans Keuper

   

  Het wordt met die 'gevaarlijke muggen' pas echt leuk, als ze hun favoriete vochtige voortplantingsparadijzen Oostvaardersplassen en Marker Wadden weten te bereiken ....

  reageer
 • cJ

   

  Beetje bijzonder bericht. Ik heb melding gemaakt van een Aziatische bosmug, gewoon bij ons in de tuin gevangen (in een wijk, niet op de genoemde plaatsen) en kreeg als reactie dat dit bekend was. (Melding via de app 'tijgermug alert') Die beesten planten zich allang voort, gewoon in lelystad. Op zich geen probleem, zolang ze geen besmet bloed opzuigen en doorgeven.

  reageer
 • John

   

  Malaria kan dodelijk zijn voor wie dit niet weet

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Mars

   

  Dit is al de zoveelste keer dat dat bandenbedrijf in de fout gaat. Als gemeente Lelystad speel je Russische roulette met de gezondheid van je eigen burgers als je alleen maar toekijkt en niet ingrijpt. Wanneer nu eens echt optreden...

  reageer
 • .\/\/.

   

  Het is maar de vraag of dit alleen een zaak van de gemeente is. Misschien heeft het RIVM hier ook iets in de melk te brokkelen. Maar het zal inderdaad niet moeilijk zijn om een overheid de schuld te geven, want dat is natuurlijk het belangrijkst.

 • Bosaardbei

   

  Mogen we ook weten welk volkstuincomplex?

  reageer
 • Mars

   

  Bandenbedrijf desinfecteren en volkstuinen afbranden. Gezondheid gaat voor.

  reageer
 • iac

   

  die banden vergassen als ze binnenkomen, vroeger bij een cacaobedrijf gewerkt en niks mocht in of uitgevoerd worden als het niet 'fumigated'was, waarom kan dat niet bij de Chinese troep??

  reageer
 • Chrissie

   

  Dat bandenbedrijf direkt alles laten desinfecteren. En al het oude water in die banden verwijderen ivm de eitjes. Daar ligt DE BRON! Gevaar voor de (on)geboren mens

  reageer
 • KC

   

  Wanneer wordt het nu eens verplicht dat de autobanden overdekt worden opgeslagen?

  reageer
 • Bram

   

  Die banden bedrijven per direct sluiten je word er moe van het nieuws iedere keer over die muggen bij die gasten, laten zijn wat doen dan om die muggen te bestrijden want ze doen gewoon totaal niets.

  reageer
 • Ruud

   

  we blijven gewoon doen wat erg hè, maar echte afdoende maatregelen blijven uit. bij voorbeeld verbod op invoer van onbehandelde auto banden. Als het te laat is dan zeggen de regenten van Nederland. Ja als we dit hadden geweten dan"............... Conclusie als de mug op Eikenhorst in Wassenaar is geland dan zal als de donder verdelgd worden.

  reageer
 • Den

   

  Een beetje klaar met dit soort reacties: het gaat niet meer om de tijgermug, maar er wordt bij alles verwezen naar "regenten" of pluche of de elite... Is de volgende stap de PvdA de schuld geven en onszelf zielig vinden? Die heb zo vaak al gehoord. Ga nu eens naar de bron van het probleem en dat is dat bepaalde bedrijven herhaaldelijk de fout in gaan en deze correctie nodig hebben. Wellicht is de volgende stap dat we met z'n allen niet de tijgermug gaan bestrijden, die hebben we door de globalisering en door klimaatverandering allang binnen (evenals andere exoten, het vluchtelingenprobleem, problemen met piekneerslag, zeespiegelstijging en een "tsunami" van wapens door conflicten die in ons steeds grotere regio plaatsvinden) maar ons gaan bezig houden met de gevolgen hiervan. Hoe om te gaan met? Het is er allang. Word politiek actief, kun je ook meebeslissen!

 • Leny

   

  Helemaal mee eens Ruud. Dan kan alles.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert