Twee miljoen extra voor jeugdhulp

LELYSTAD
De gemeente Lelystad trekt voor dit jaar twee miljoen euro extra uit voor jeugdhulp. Dit extra geld is nodig om het tekort te dekken dat nu al is ontstaan. Het is onzeker of dit ook het bedrag is dat daadwerkelijk nodig is. Het is namelijk een schatting gebaseerd op cijfers van afgelopen jaren en de verwachting van wat er dit jaar nog nodig is. Ook de komende jaren zal er extra geld naar jeugdhulp moeten.

Het tekort op de jeugdhulp is ontstaan doordat er landelijk flink is bezuinigd. Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor deze zorg en dat moet ieder jaar met een kleiner budget gebeuren.

Kritiek op wethouder
Volgens de VVD en D66 in de Lelystadse gemeenteraad doet verantwoordelijk wethouder Elly van Wageningen er niet genoeg aan om binnen het budget te blijven. De partijen noemen dit "onacceptabel" en het getuigt volgens hen van "onvoldoende ambitie en vastberadenheid'' om met gerichte maatregelen de uitgaven voor jeugdhulp binnen de perken te houden.

Hulp aan kinderen belangrijkst
Van Wageningen en andere partijen in de gemeenteraad vinden dat voorop staat dat kinderen die hulp nodig hebben nooit buiten de boot mogen vallen, ook als dit meer geld kost dan daarvoor beschikbaar is. Er werden dinsdagavond tijdens de raadsvergadering dan ook verschillende voorstellen ingediend om de jeugdhulp beter te laten verlopen, zodat er op die manier geld bespaard kan worden.

"VVD vindt geld belangrijker"
De VVD werd door andere fracties verweten geld belangrijker te vinden dan hulp aan kinderen die zorg nodig hebben. De partij gaf uiteindelijk aan de deur niet dicht te willen houden voor deze kinderen, ook als het geld op is. Maar wethouder Van Wageningen moet van de fractie alles op alles zetten om er zo snel mogelijk voor te zorgen dat er geen geld meer uit reserves gehaald hoeft te worden voor de jeugdhulp. 

reacties (7)

 • HH

   

  De uitgaven aan de 3D's zouden toch binnen de vergoeding van het rijk blijven? Naast de al geplande onttrekkingen uit de reserve voor het sociaal domein en financiering van projecten uit de reserve stadsontwikkeling gaat er nu dus nog meer geld uit de algemene middelen naartoe. Het college houdt zich niet aan de vastgestelde afspraken. VVD en D66 hebben gelijk. Het waanidee dat er onbeperkt geld naar de jeugdzorg moet, is onzin. Meer uitgaven betekent nog geen betere zorg of meer zorg, maar meestal ineffeciënt werken. Ik hoop dat wethouder Van Wageningen, die ook Windesheim al niet onder controle had met miljoenenverkwisting tot gevolg, niet meer terug komt in een volgend college.

  reageer
 • Frits blok

   

  Soms zou je willen dat er budget gaat naar het voorkomen van het krijgen van kinderen bij sommige mensen. Dat zou keer op keer enorm veel geld schelen in de toekomst.

  reageer
 • Barbara

   

  Opvoeden is een proces, zeker als het eenmaal niet is gelukt door eigen ouders. Tel daar maar wat duiten voor neer als kwetsbare kinderen je lief zijn...

  reageer
 • Willem dronte

   

  Natuurlijk weer 2 miljoen en het bovenwater kan geen geld naar toe Die bewoners kunnen stikken

  reageer
 • Tuuk

   

  Dus de kinderen moeten maar stikken volgens jou?

 • Dirk2

   

  En weer niet in control deze wethouder! De zoveelste bodemloze put. Kinderen verdienen hulp, echter dient deze wethouder niet te vergeten dat daar een huishoudboekje bij hoort! Wat een gemak om te strooien met gemeenschapsgeld! En waar was de VVD bij het dossier SVOL en Parkwijk? Bijzonder.....

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • J10

   

  Prima! Nu nog betere huisvesting voor het jeugdgezinsteam.

  reageer
 • HH

   

  Nou nee dus. Dat is geen zorg, maar inefficiënte bureaucratie. Dit soort uitspraken is alleen maar bewijs dat wethouder Van Wageningen niet in control is van de zorgteams, en dat die met geld lopen te strooien.

 • Johan

   

  Schandalig en onbeschoft dat de VVD een amendement indient waarbij het budget voor de kwetsbare kinderen in deze stad wordt gekortt. De wethouder doet haar uiterste best om de rijksopgave in te vullen maar zij staat tenminste pal voor onze jongeren! Ga zo door en laat deze koude 'rekenmeesters'maar kiezen voor her geld... Ik kies voor onze jongeren!

  reageer
 • HH

   

  Over de rug van weerloze kinderen vullen vooral welzijnswerkers hun zakken! Daar paal en perk aan stellen is hoog nodig, juist ten gunste van de kinderen!

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert