Scholieren maken grondboor tegen reuzenberenklauw

FLEVOLAND
Natuurbeheerders in Flevoland beschikken over een nieuw wapen in de strijd tegen de reuzenberenklauw. Het is een grondboor met mesjes die de wortel verpulvert als de cilinder in de grond wordt gedraaid.

Het gereedschap is gemaakt door scholieren uit Zeewolde en Harderwijk. De resultaten met enkele prototypes zijn zo goed, dat Landschapsbeheer Flevoland de boor in productie wil nemen.

4 meter hoog
De reuzenberenklauw kwam vroeger niet in Nederland voor, maar de laatste tientallen jaren duikt hij op steeds meer plaatsen op. 

De exoot wordt door natuurbeheerders niet met open armen ontvangen. De plant die 4 meter hoog kan worden verdringt door zijn omvang en snelle groei de inheemse vegetatie. Bovendien zijn de behaarde stengels schadelijk voor de huid.

Geen natuurlijke vijanden
Doordat de reuzenberenklauw in Nederland geen natuurlijke vijanden heeft, is hij bijna niet te stoppen. Ook de bestrijding met zeis en schoffel werkt niet. De aanpak met de nieuwe grondboor blijkt een stuk effectiever.

"We ontdekten dat de wortel recht naar beneden groeit," zegt Koen Steinschuld, één van de leerlingen die het prototype hebben gemaakt. "Dat maakt het gemakkelijk om hem met een boor te pakken en te verbrijzelen. Als je dat tot 20 centimeter diepte doet, groeit hij niet meer terug."

Wortelresten uit het boorgat
Landschapsbeheer was meteen enthousiast over de resultaten van de eerste proef. "Zo'n 75 procent ging dood," zegt Lodewijk van Kemenade van de natuurorganisatie. "Als we nu ook nog eens de wortelresten uit het boorgat halen, hopen we op 90 procent te komen.”

Naast de boor is er overigens nog een manier om te planten aan te pakken, namelijk met schapen. Deze grazers vinden de reuzenberenklauw een lekkernij en ze hebben geen last van de stengelbeharing.

reacties (11)

 • Vrienden van het Schellingwouderpark

   

  Hoe komen we aan de boren? Wie heeft de contactgegevens? Wij willen graag extra test park zijn!!

  reageer
 • marja

   

  Heel mooi, maar eigenlijk lopen zij hier achter de feiten aan. De berenklauw zaait zich op dit moment al uit. Uit één bloem duizenden zaden. Hier kan je met schapenkuddes en grondboren niet tegen aan werken. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen zou uiteindelijk wel doeltreffend werken. Maar gemeentes willen hier niet aan...

  reageer
 • RoelP

   

  Ik heb nog steeds niets gezien van al die vorige geweldige oplossingen zoals varkens en schapen, terwijl die juist het goedkoopst zijn.

  reageer
 • Steven Stedenwijker

   

  Berenklauw is al zeker 40 jaar in Nederland. De verspreiding is vooral een gevolg van niet willen spuiten en weinig maaien. Hele vlaktes staan vol met deze plant. Het stinkt ook een uur in de wind. Dit ding is wel handig voor lokaties in de wijken met hier en daar een plant. Het Kromslootpark kan je er niet meer mee redden. Er moet gewoon op zijn Australische worden ingegrepen.

  reageer
 • Kromsloot

   

  Inderdaad, nood breekt wet (die er helemaal niet is). Je moet de zooi gewoon platspuiten en wellicht nog de wortels uitboren wanneer je genoeg mensen hebt. Een paar jaar achter elkaar en dan strikt kort houden. En is wel een keer genoeg zo.

 • piet

   

  oke goed plan maar de stukjes wortel moeten wel goed vernietigd worden , en niet op de aarde rond blijven slingeren anders heeft het nog geen zin want dan gaan deze stukjes wortel weer een plant worden en krijgen we der nog meer dus moet er ook een goed vernietigings plan worden bedacht voor de wortel resten van de berenklauw

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • KC

   

  De gemeente Lelystad mag z'n boor ook op diverse plaatsen in gaan zetten.

  reageer
 • Willem

   

  Complimenten jongens! Slim idee.

  reageer
 • Wiebe

   

  Dat is ècht goed nieuws.

  reageer
 • Merreha

   

  Grappig dat de scholieren met de ideeën komen en de zogenaamde kenners geen oplossing wisten te bedenken. Zegt veel over deze kenners.

  reageer
 • ghfg

   

  Het is en prachtige plant om te zien maar supergevaarlijk. Mijn hond zat van de week helemaal onder de brandplekken op zijn kop. De dierenarts herkende het meteen, het was de berenklauw. De combinatie van de zon en het gif geeft afschuwelijke wonden, ook op mensen.

  reageer
 • kees

   

  en nu maar hopen dat de leerlingen er ook iets aan over houden en niet een of andere fabriek die deze boren gaat na maken met de eer gaat strijken dus leerlingen octrooi aan vragen

  reageer
 • de advocaat

   

  Ze kunnen beter eerst kijken of ze niet andermans octrooi schenden. Het werkt hetzelfde als boomwortel opruimers die je normaal achter tractoren ziet zitten.

 • De ingenieur

   

  Er is niets nieuws aan, dus geen octrooi. Het gaat alleen om de toepassing en maatvoering.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert