Het rustigst slapen doe je in Poort

ALMERE
In Almere Poort hebben bewoners het minst last van geluid. Slechts 1 op de 5000 bewoners slaapt er daar slecht door. In Centrum daarentegen wordt 1 op de 20 's nachts gestoord door verkeerslawaai. Dat staat in een rapport dat elke vijf jaar door de gemeente gemaakt wordt over geluidsoverlast in de gemeente. Zo'n rapport is verplicht omdat zo gekeken kan worden of Almere zich aan de Europese wetgeving houdt. Daarin staat hoeveel geluid er rond een huis mag zijn.

Geluidsoverlast is toegenomen
Van de stad zijn gedetailleerde kaarten gemaakt waarop precies te zien is welke gebieden last hebben van geluid. In Almere gaat het dan vooral om verkeersgeluid en het geluid van langsrijdende treinen. De uitkomsten van het onderzoek zijn vergeleken met die van 2011. Daaruit blijkt dat het aantal bewoners dat last heeft van geluid met 20 procent is toegenomen. Volgens de gemeente komt dat doordat er nieuwe huizen gebouwd zijn langs grote wegen en omdat er dit keer veel nauwkeuriger gemeten is.

Lawaai in de tuin
Of bewoners ook daadwerkelijk last hebben van geluid is niet onderzocht. Volgens de gemeente klagen bewoners voornamelijk over het lawaai dat ze horen als ze in hun tuin zitten. Almere heeft in verhouding tot de rest van Nederland veel nieuwbouw en dus zijn de woningen beter geïsoleerd. Ook is bij de aanleg van de stad rekening gehouden met meer verkeer en zijn woningen bewust verder van de dreven gebouwd. Daardoor scoort Almere in verhouding tot andere steden in Nederland goed.

Lekker slapen in Poort en Haven
In Almere Poort en Haven hebben woningen het minst last van verkeerslawaai, 8 procent. Daarna komen Almere Hout, Buiten, Stad West en Stad Oost met een score van rond de 12 procent. Het meest last van verkeersgeluid is er in Centrum, met ruim 60 procent van de huizen. 

De gemeente gaat de gegevens van het rapport gebruiken om een actieplan uit 2012 aan te vullen. Met dat plan moet Almere ervoor zorgen dat de geluidsoverlast binnen de Europese normen blijft.

reacties (4)

 • Ed Molenaar

   

  Langs het spoor in poort is geen pretje.

  reageer
 • Nelly m

   

  Wij wonen op de brugmark, de hele dag raast het verkeer langs , vooral ook motoren en de vuilniswagens zal er met de nieuwe verkeers situatie niet beter op worden, maar Wij wonen in een fijne patio bungalow , dat is een voordeel . Maar voor je rust zit je niet in de patio.

  reageer
 • Maartje

   

  De geluidsoverlast zal alleen maar toenemen, want Lelystad Airport gaat zeer fors uitbreiden. Met als gevolg dat met name de geluidsoverlast in Almere Buiten enorm gaat toenemen. Jammer, en wellicht schandelijk, dat het gemeentebestuur hier geen aandacht voor had toen ze juichend instemden met veel extra vliegverkeer boven Almere. Los van het extra geluid moeten de inwoners van Almere ook meer kerosinedampen inademen. Het mag allemaal van de gemeente.

  reageer
 • Pzaal

   

  Ik slaap in haven ook prima. Zolang er maar geen politie helicopter overvliegt.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert