Ryanair: Schiphol moet Lelystad Airport verkopen

LELYSTAD
Ryanair wil dat Schiphol de luchthavens in Lelystad en Eindhoven verkoopt. Topman Michael O'Leary heeft dat donderdagochtend gezegd. Hij wil dat het monopolie van Schiphol wordt doorbroken. O'Leary vindt dat Schiphol KLM beschermt, ten koste van onder meer Ryanair. De maatschappij dient binnen een week een klacht in bij de Nederlandse en Europese mededingingsautoriteiten. 


Bewust vertragen
Ryanair mag veel minder vliegen op Schiphol dan de low-budgetmaatschappij zou willen. De maatschappij wil wel uitwijken naar Lelystad, maar denkt dat Schiphol de opening van de luchthaven in onze provinciehoofdstad bewust vertraagt. Ryanair snapt niets van de beslissing om de opening van Lelystad Airport uit te stellen van 2018 naar 2019. Ook is O'Leary niet te spreken over het aantal toegestane vluchten op de luchthaven. Hij noemde Lelystad Airport opnieuw één grote grap. "Wie ontwerpt een vliegveld dat maar 1 vlucht per uur kan verwerken?". Hij zegt 30 tot 100 vluchten per dag vanaf Lelystad te willen laten vertrekken.

Complottheorie
Wethouder Job Fackeldey van Lelystad zegt in een reactie dat het verhaal van O'Leary thuishoort in de categorie complottheorieën. Volgens Fackeldey heeft de problematiek te maken met de drukte van het luchtruim. Het kost tijd om ruimte voor Lelystad Airport te maken. Pas dan kan er meer worden gevlogen. "Als Ryanair als gevolg van hiervan wegblijft, is dat dan maar zo. Er zijn genoeg andere maatschappijen die interesse hebben in Lelystad Airport", aldus Fackeldey.
 

reacties (26)

 • Adje

   

  De spelletjes welke hier gespeeld worden zijn slinks en op hoog niveau. Lelystad had al jaren eerder open kunnen zijn waar het niet dat de LVNL dat heeft gedwarsboomd. Het is geen geheim dat KLM en LVNL een goede relatie hebben op operationeel niveau. Openbaar wordt er natuurlijk af en toe lekker "gezwartepiet", maar operationeel zijn er dagelijkse conference calls en afstemming. Op zich niets mis mee daar Amsterdam de hub is voor KLM en dan is het prettig wanneer alles soepeltjes loopt. De baas van de LVNL is (sinds april 2016) echter de voormalige baas van KLM vliegdienst (Michiel van Dorst)... En de KLM groep zit een beetje in haar maag met Lelystad. Enerzijds biedt het haar Transavia tak mogelijkheden om verder marktaandeel te pakken in Nederland, maar tegelijkertijd open je de deur voor Ryanair vlakbij Amsterdam... Tenslotte moet slotcoordinatie Nederland (ACNL) elke nieuwkomer op een luchthaven gelijk behandelen. Alles afwegend heeft men bij LVNL, onder druk/invloed van KLM, getracht LEY zo lang mogelijk te vertragen. Kijk die O'leary brengt het allemaal lekker ongenuanceerd en te kort door de bocht, maar in de basis heeft hij gewoon een punt. Het is te hopen dat we wel een goed aandeel Ryanair vluchten krijgen op LEY want aan die "Harry van de Sunweb" vluchten van Transavia heeft de economie op en rond de luchthaven niet zoveel.

  reageer
 • J10

   

  In 2035 misschien rendabel? De VVD let helemaal niet op de centjes! De tweede Floppyade in de polder.

  reageer
 • Jan2

   

  Dit is al lang bekend. U en ik mogen het verlies (indirect) bijpassen. Schiphol is nl grotendeels staatseigendom. En de in aanleg zijnde infrastructuur betalen we sowieso middels onze belastingcenten. De VVD laat een aantal zakenlieden de zakken goed vullen. De ellende is voor de inwoners van Flevoland .

 • Aeijsink

   

  Niemand zir te wachten op budget luchtvaartmaatschappijen. Dat zijn een stel regelloze cowboys waar je je ziel aan verkoopt. Meer trein minder luchtvaart. En in het algemeen gewoon minder reizen. Want van al die verplaatsingen wordt hwt milieu niet beter.

  reageer
 • Niek

   

  Ik bepaal graag zelf wel even waar ik op welk moment wil zijn. Dank u.

 • Bas

   

  De meeste mensen hebben een toch een genuanceerdere mening hoor. Er komen sowieso 47.000 vluchten per jaar.

  reageer
 • Rob

   

  Ryanair doet wat het elders ook gedaan heeft. Onder de belofte 'We worden heeeel groot' worden gemeenten en vliegvelden verleid om veel te investeren en om Ryanair jarenlange lage landingsgelden te berekenen (als er niet zelfs op toegelegd wordt). Nadat de afgesproken termijn van geld-toe verlopen is, vertrekt Ryanair naar het volgende slachtoffer. Zie Eelde, Maastricht, Luik, Charlerois.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Willem

   

  Alleen als er s'nachts gevlogen mag worden komt Ryanair

  reageer
 • Maartje

   

  Lelystad kan niet zonder schiphol. Vliegveld is tot en met 2035 onrendabel. Schiphol zal tot die tijd financieel moeten bijspringen. Wat Ryanair wil kan dus niet. DAN is Lelystad binnen een jaar failliet.

  reageer
 • HH

   

  Die rentabiliteit is sterk afhankelijk van het groeitempo. Onrendebale tor 2035: alleen bij het middenscenario dat Schiphol hanteert. Bij een snelle groei kan dit totaal anders zijn. Maar voor die snelle groei zijn we afhankelijk van de monopolist LVNL. En dat daar rare dingen gebeurd zijn, dat is overduidelijk. Jop Fackeldey sprong in een eerste reactie uit zijn vel toen dat jaar vertraging bekend werd. Een paar dagen later in ene helemaal stil. En nu verdedigt hij het: wie heeft hem nu weer gepaaid en waarmee? PvdA-staatssecretaris Dijksma?

 • Jo

   

  Schiphol kan wel zonder Lelystad, want ze zijn al heel druk bezig hun eigen ontwikkelingen beter in kaart te brengen. Vliegveld Lelystad wordt net zo als vliegveld Berlin Brandenburg.

 • sim

   

  Vliegen met Ryanair is dramatische, altijd vertraging, verschrikkelijke toestellen. Dus misschien moeten ze maar wegblijven

  reageer
 • Jo

   

  Dit debacle, geeft al aan, dat bepaalde vliegmaatschappijen één grote malafide bende is! Waar valse concurrentie hoogtij spelen!

  reageer
 • Jeweetwelwieikben

   

  Ryanair heeft groot gelijk, monopoliepositie uitspelen van KLM, Transavia en Schiphol is concurrentievervalsing! Wij vliegen meerdere keren per jaar met Ryanair, ja dit is gewoon een bus in de lucht, maar daar zijn de prijzen ook naar en voor alle duidelijkheid, bijna altijd op tijd, dat kan KLM niet zeggen als ik voor mijn werk in Londen moet zijn!

 • HM

   

  De enige reden voor deze man om dit soort opmerkingen te maken is om een standpunt in te nemen bij onderhandelingen. Het is dus puur voor zijn positie in die onderhandelingen over startrechten, kostenen subsidies.

  reageer
 • Antej Ha

   

  Gebazel, de opening is juist versneld en niet vertraagd.

  reageer
 • HH

   

  In 2010 was opening in 2015 afgesproken. Toen werd het 2017, 2018 en nu april 2019. Dat is toch echt vertraagd. Door Schiphol, toen het ministerie (laat luchthavenbesluit) en toen LVNL (late uitwerking vliegroutes, nu te weinig opgeleid personeel, en ook nog een jarenlang durende herindeling luchtruim). Het heeft er toch heel veel weg van dat er inderdaad bewust getraineerd wordt om KLM-dochter Transavia niet direct te veel concurrentie aan te doen.

 • mooi het gezeik begint nu al...stoppen dat hele vliegveld..heeft totaal geen toekomst,gaat grof geld en elende met zich meebrengen...

  reageer
 • Maartje

   

  Huh, dit artikel nog een keertje lezen? Strekking van het verhaal is dat er veel en veel meer vluchten willen worden afgehandeld door onder andere Ryan Air?

 • Desiree

   

  Voordat Ryan air zou komen moet de naam veranderd worden in Lelystad-Amsterdam Airport. Alsof het een buitenwijk van Amsterdam zou zijn. Dit is net als Charleroi Bruxelles Airport. Eindhoven is schijnbaar ook een buitenwijk van Amsterdam. Alles om de mensen te misleiden. En als gezegd, niemand hier zal er wat aan verdienen. De landingsrechten moeten op nul gesteld en het profijt moet maar uit het parkeergeld komen of dergelijk.

  reageer
 • Rutger

   

  Haha, die Fackeldey, speelt blufpoker tegen iemand die het spelletje wel snapt. Alsof er naast Ryanair één maatschappij is die interesse heeft in Lelystad.

  reageer
 • Tsja

   

  Jammer dat ik net genoeg geld heb om het vliegveld te kopen. Ik zou het meteen platgooien en natuur van maken.

  reageer
 • Piet

   

  Het is al natuur. Op dit moment is Lelystad Airport de natuurlijke habitat van propellervliegtuigjes. De plannen om de grote vogels toe te laten die de kleintjes verjagen zijn dus slecht voor dit specifieke milieu. Het wordt tijd dat milieuactivisten daar eens wat aan gaan doen.

 • Maartje

   

  Werken en eerlijk geld verdienen is zeker ook slecht voor de natuur?

 • Ja

   

  Stoppen met dat zootje

  reageer
 • Bert

   

  Eindelijk iemand met visie

  reageer
 • Steven Stedenwijker

   

  Het belangrijkste is om Ryan Air buiten de deur te houden. Geen enkele luchthaven verdient iets aan dit bedrijf. Gemeentes leggen er vaak dik geld op toe. Ook de arbeidsverhoudingen zijn alsof je er als horige werkt. Daarbij stunten ze door met veel te weinig reservebrandstof te vliegen. Weg ermee!

  reageer
 • Wiebe

   

  En waarom zou dat zijn, Steven? Zou het iets met prijsdruk te maken hebben? Met dat mensken graag voor een scheet en drie knikkers willen vliegen?

 • Maartje

   

  Lelystad Airport zal snel verder worden ontwikkeld en uitgebreid tot 47000 vluchten binnen een paar jaar. Dus RyanAir hoeft niet heel lang te wachten.

  reageer
 • Hercules

   

  Laten we hopen, bidden en duimen dat dit niet gebeurt. Niet gaan voor die paar banen, maar voor de leefomgeving. De overlast van dit waardeloze vliegveld voor mens, dier, natuur en leefomgeving is zeer groot. Daarom, stoppen ermee. De wereld is gebaat bij veel minder vliegverkeer.

 • jan

   

  Helemaal niet verkopen stoppen met dit vliegveld zo zie je maar weer er komen veel meer vluchten dan afgespoken

  reageer
 • leve de vooruitgang

   

  Des te meer des te beter!

 • McDowell

   

  Michael O'Leary heeft gelijk. We hebben een baan van 2700 meter. 14 vluchten per dag in 2019 is een ĺachertje. Lelystad zou makkelijk 30 per dag kunnen handelen. Volgens de plan krijgen we een opstal van 6 toestellen. Easyjet Ryanair Correndon FlyBe kan gewoon vanaf 2018 komen.

  reageer
 • Maartje

   

  Ik ben het helemaal eens met een verkoop. Verkoop de grond aan Staatsbosbeheer of Natuurmonumenten. Die kunnen er een prachtig natuurgebied van maken. En wij zijn van dat vreselijke vliegveld af.

  reageer
 • Boels

   

  Dat kan je niet maken. Hoe moeten de flevo-bobo's van de natuur en milieuclubs dan naar allerlei feestelijke conferenties in Verweggistan? Wel aan de bereisde tegenmens denken!

 • Dirk

   

  Hallo Maartje, een fijne vliegvakantie vanaf Rotterdam. Maar dat is niet Lelystad om dan ongenuanceerd te reageren. Zojuist wat gehoord over verkaveling? Dat hoort bij een ander nieuwsitem.

 • Lasse

   

  Heel verstandige opmerking voor de provincie met de minste werkgelegenheid in verhouding tot het aantal inwoners. De lokale en regionale economie heeft een airport met veel vliegbewegingen nodig om de gap met de randstad niet nog verder te vergroten. Deze CEO heeft groot gelijk.

 • Dirk

   

  O'Leary, als het je niet bevalt hier met je vliegtuigen blijf dan uit nederland weg

  reageer
 • Esveen

   

  Een jaar geleden ongeveer had hij een ander verhaal! Zakenman en politicus?

  reageer
 • Hans K

   

  Allemachtig zijn we met zijn allen blind? Die gozer van Rianne Air heb gelijk.

  reageer
 • Dirk

   

  Helemaal niet. Denkt alleen aan zijn eigen knip.

 • tsja

   

  Dit is commentaar van iemand die er verstand van heeft!!

  reageer
 • Poe

   

  Die vent waait maar met alle winden mee..eerst was het niet nodig en wilde Ryanair niet en nu kan hij 30 vluchten laten vertrekken..enige grap is die vent en zijn luchtvaartmaatschappij

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert