Recordprijzen voor aardappels

EMMELOORD
Aardappel coöperatie Agrico uit Emmeloord betaalt dit oogstjaar een recordbedrag van ruim 160 miljoen euro aan de leden. De gemiddelde prijs voor pootaardappelen was ook 25 procent hoger dan vorig jaar. Voor de consumptieaardappelen kregen de boeren gemiddeld net iets meer dan een kwartje (0,25 euro) per kilo. 

Met de biologische aardappelen ging het niet zo goed. De oogst was niet zo goed, maar hierdoor was de vraag wel groot en raakten alle pootaardappelen uitverkocht. Bij de biologische consumptieaardappelen was aardappelrot een probleem. Dit zorgde ook voor een minder goede oogst. De rassen die tegen de ziekte phytophthora kunnen, deden het wel goed.

Directeur Jan van Hoogen van Agrico kijkt zeer tevreden terug op oogstjaar 2016. “Vorig jaar konden we al spreken van een recordjaar qua pootgoed. Dit seizoen hebben we deze groei samen met onze leden nog eens fors overstegen. Ook voor onze consumptieaardappelen hebben we goede resultaten behaald. Voor ons biologische segment mogen we tevreden zijn dat we ondanks het moeilijke groeiseizoen veel goed hebben gemaakt door hoge prijzen. Hier zien we onze voorsprong in resistente rassen steeds meer tot uitdrukking komen in onze resultaten.”

reacties (1)

  • Tuuk

     

    25 eurocent voor de boeren voor een kilo aardappelen! Wat een handel is dat voor de supermarkten daar betaal je 5 euro voor 5 kilo!! Waarvan de boeren maar 1,25 krijgen!

    reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert