Onderzoek naar zonnepanelen langs Flevolandse wegen

FLEVOLAND
In de bermen van provinciale wegen en langs de A6, de A27 en de N50 worden mogelijk zonnepanelen geplaatst. De provincie Flevoland gaat de mogelijkheden en de interesse die daarvoor bestaat, onderzoeken. 
Het college van Gedeputeerde Staten denkt als eerste aan een locatie langs de A6, tussen Lelystad en Almere Buiten. Rijkswaterstaat gaat daar in 2023 de weg verbreden. Dit zou gecombineerd kunnen worden met de aanleg van een zonnepark.

Toestemming ministerie
Omdat de A6 een rijksweg is, is de provincie wel afhankelijk van medewerking van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het provinciebestuur heeft daarom een brief aan het ministerie gestuurd met het verzoek om mee te denken over de mogelijkheden.

Plan van BAM
In november vorig jaar kondigde bouwbedrijf BAM al aan een zonnepark naast de A6 te gaan bouwen. Die aankondiging bleek voorbarig, omdat er nog geen contracten waren getekend en de gemeente Lelystad ook geen concreet plan had ontvangen. Volgens gedeputeerde Jaap Lodders heeft het geplande onderzoek naar zonnepanelen in de bermen van Flevoland niks met het idee van BAM te maken. 

Doelstelling Flevoland
Flevoland wil de komende jaren 1000 hectare aan zonneparken realiseren. Punt van discussie is daarbij of daarvoor landbouwgrond  gebruikt mag worden. Provinciale Staten voelen daar namelijk weinig voor. Volgens gedeputeerde Lodders kunnen bermen langs wegen een goed alternatief vormen, maar de verkeersveiligheid moet dat wel toestaan. Volgend jaar wordt het beleid voor zonneparken in Flevoland definitief vastgesteld. 

reacties (10)

 • Robin

   

  Ik vind het een goed idee, en voor alle doemdenkers en klagers hier; neem een voorbeeld aan Duitsland daar liggen al heel veel panelen langs de autobahn.

  reageer
 • Freddie

   

  Leg ze op de dijken,heeft niemand last van

  reageer
 • Bert

   

  In de bermen van de weg gaat de verkeersveiligheid enorm in gevaar brengen. Jaap Lodders is volgens mij de weg kwijt.

  reageer
 • HH

   

  Die bermen zijn er voor de veiligheid. Zodat je niet direct ergens opknalt als ja van de weg raakt. Jaap Lodders is echt het spoor bijster. Dat blijkt de laatste tijd keer op keer. Het wordt steeds duidelijker waarom hij in Lelystad ook geen wethouder kon blijven.

  reageer
 • Ik

   

  Zonnepanelen tussen Almere Buiten en Lelystad, kunnen ze meteen gebruikt worden om de verlichting voor de landingsbanen van Lelystad Airport te voorzien van stroom. Ik zeg doen.

  reageer
 • Boels

   

  Ik zeg: niet doen. Het is geld weggooien en dient tot niets; ook niet om de CO2-uitstoot te verminderen. Zonder wind en zon het vliegveld sluiten?

 • laat alle reacties zien
 • Paul

   

  Waarom wordt niet overwogen om zonnepanelen te plaatsen bovenop afgedekte afvalbergen? Dat is oppervlak dat nergens anders voor wordt gebruikt. Dat zou toch veel praktischer zijn; geen discussies over verlies van kostbare grond. Zou me niets verbazen als dat elders allang wordt gedaan.

  reageer
 • michael

   

  je moet maar geen ongeluk krijgen en dan in de bermen terecht komen want dan gaat zeker je auto of vrachtwagen aan gort !!

  reageer
 • Hector Morales

   

  Goed plan als tegelijkertijd die weerzinwekkend lelijke windmolens worden verwijderd.

  reageer
 • Boels

   

  Te zot voor woorden: bermen zijn ecologisch van belang en er is al een overschot aan dure "duurzame" energie. Wel zijn zonnepanelen mooie schuilplaatsen voor ongedierte zoals ratten. Iemand wel eens gedacht aan de ondergrondse ecologie.

  reageer
 • Emma

   

  Waar haalt u de info vandaan dat er een overschot aan duurzame energie is? Een overschot daaraan betekent dus dat er minder fossiele brandstoffen nodig zijn, dat kan dan afgebouwd worden. U hebt kennis van de ondergrondse ecologie? Waar kunnen we eerlijke info daarover vinden? Goed doordacht ( waar, hoe geplaatst etc) lijkt het idee mij zeker de moeite van het onderzoeken waard.

 • Poe

   

  Mag hopen dat ze letten op het spiegelende effect van zonnepanelen..

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert