Rechtszaak leidt tot landelijk verbod SP-regeling

NOORDOOSTPOLDER
Een rechtszaak tussen de gemeente Noordoostpolder en de SP heeft gevolgen voor alle SP-politici in Nederland. Minister Plasterk zei vrijdag na de ministerraad dat hij wil verbieden dat overheden salarissen naar de bankrekening van de landelijke SP overmaken. Het is bij die partij gebruikelijk dat politici maar een deel van het geld zelf krijgen. 

De SP in Noordoostpolder stapte naar de rechter omdat de gemeente weigerde om de vergoeding aan de partij over te maken. De rechter gaf de gemeente gelijk. Als een politicus een vergoeding niet van de overheid maar van een politieke partij krijgt, wordt die afhankelijk van de partij, zo stelde de rechter.

Nu er geen hoger beroep komt, grijpt minister Plasterk het vonnis aan om met gemeenten, provincies en de landelijke overheid af te spreken dat ze niet langer meewerken aan de SP-regeling. Die regeling leverde de partij vorig jaar 5,1 miljoen euro op. Volgens fiscalisten hoeft er belastingtechnisch niets te veranderen. Politici kunnen een deel van hun salaris blijven afdragen aan de partij. Alleen raakt de SP de controle kwijt en bestaat het risico dat politici al het geld zelf houden. 

 

reacties (11)

 • JJZ

   

  Tja, als de VVD het in de praktijk (verkiezingstijd e.d.) zou moeten doen zonder al die door bedrijfsleven en "rijke stinkerds" toegestopte miljoenen, zou die partij als sneeuw voor de zon verdwijnen! Kijk je naar het ledenaantal dan is de SP groter. Dat zegt wel iets. Van de SP kun je zeggen wat je wilt, maar ze zijn in elk geval wél transparant hierin! Helaas leven we in een tijd dat alleen het geld belangrijk lijkt. Menselijke waardigheid lijkt hieraan ondergeschikt. En wie denk je heeft dat milieu geschapen??

  reageer
 • Op eigen kracht!De SP.

   

  Grappig dat iedereen zich als raadsheer gaan gedragen van dit politieke steekspel.Belangrijk te weten ,als je bij de SP aansluit duidelijk is dat deze regelingen bestaan.(of je treedt op/ en af als onrust stoker) Meest kromme is dat alle activiteiten die met verzamelen van geld te maken hebben in Nederland merkwaardige bij verschijnselen hebben.Neem bijvoorbeeld alle etentjes die goededoelen uitdelen voor collectanten ( van collecte gelden) of via kromme wegen voetbalstadions subsidiëren via de gemeente kas etc.etc. Werkelijk bij de overige politieke partijen loopt de roomboter met dit warme weer van hun hoofd van tweeslachtigheid.Voorbeelden te over!!

  reageer
 • Sjaak

   

  Dit gaat over wet en regelgeving en niet over politiek bedrijven. moeilijk om je als communist aan de wet te houden?.... Typisch SP!

 • Mark

   

  Maar goed ook. Die SP ers kunnen beter emigreren naar Rusland of China.

  reageer
 • Dirk2

   

  "Hoe de salonsocialisten de communisten aanpakken"... Heerlijk!

  reageer
 • pieter

   

  De RIJKSTE partij van Nederland, die landelijke -verantwoordelijkheid, ( net als groen links ) laf uit de weg gaat. Goed bezig onze Emiel met zijn one issue-partij. In de USSR was de com.partij ook steenrijk.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Thomas

   

  Goede zaak. Door deze illegale afroomregeling en het ontduiken van belastingen, is de SP een miljoenenbedrijf geworden. Waar gaan al die miljoenen naartoe? Dat zegt de SP niet eerlijk. Wie doneert hen het geld? Dat zegt de SP niet eerlijk. Wat zijn de nevenfuncties van SP'ers? Dat zegt de SP niet eerlijk.

  reageer
 • Barbara

   

  Goed besluit. Nu eens kijken waar deze partij opnieuw een 5 miljoen vandaan gaat peuteren..

  reageer
 • ja de gemeente nop doet ook wel eens iets goeds!

  reageer
 • asjemenou

   

  Zeker..... deze maatregel gaat het begin van het einde zijn voor de SP. Minder geld betekent minder macht en minder invloed dmv marketing en campagnes.....

 • taxi chauffeur

   

  Plasterk, de man die 90 miljoen van ons belasting geld verkwanselde heeft het lef om een andere partij op hun financiële"fouten" te wijzen, verbeter de wereld en begin bij jezelf plassterk.

  reageer
 • Wiebe

   

  Dus omdat Plasterk het beleid formuleert is het onterecht? Wat is dat voor kromme redenering?

 • Piet

   

  Heel terecht. Als mensen andere goede doelen steunen moeten ze het geld ook zelf overmaken. Dan weet je gelijk zeker dat het helemaal vrijwillig is.

  reageer
 • Boels

   

  Juist. Een gekozene krijgt een vergoeding van een overheid, niet van een partij. Ben je ook van eventueel gesjoemel met de inkomstenbelasting af. Het staat een gekozen SP-er vanzelfsprekend vrij om een donatie aan een partij te doen (liefst niet aan de SP ;-))

  reageer
 • kees d.

   

  Op welke partij dan? PVV is geen partij! Wilders is Voorzitter, Secretaris, Penningmeester en Fractievoorzitter.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert