Rechtszaak leidt tot landelijk verbod SP-regeling

NOORDOOSTPOLDER • Vr 7 juli 2017 | 6:55 • Vrijdag 7 juli 2017 | 6:55
Een rechtszaak tussen de gemeente Noordoostpolder en de SP heeft gevolgen voor alle SP-politici in Nederland. Minister Plasterk zei vrijdag na de ministerraad dat hij wil verbieden dat overheden salarissen naar de bankrekening van de landelijke SP overmaken. Het is bij die partij gebruikelijk dat politici maar een deel van het geld zelf krijgen. 

De SP in Noordoostpolder stapte naar de rechter omdat de gemeente weigerde om de vergoeding aan de partij over te maken. De rechter gaf de gemeente gelijk. Als een politicus een vergoeding niet van de overheid maar van een politieke partij krijgt, wordt die afhankelijk van de partij, zo stelde de rechter.

Nu er geen hoger beroep komt, grijpt minister Plasterk het vonnis aan om met gemeenten, provincies en de landelijke overheid af te spreken dat ze niet langer meewerken aan de SP-regeling. Die regeling leverde de partij vorig jaar 5,1 miljoen euro op. Volgens fiscalisten hoeft er belastingtechnisch niets te veranderen. Politici kunnen een deel van hun salaris blijven afdragen aan de partij. Alleen raakt de SP de controle kwijt en bestaat het risico dat politici al het geld zelf houden. 

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel