Bezwaarmakers krijgen gelijk na petitie over begraafplaatsen

URK
Urk behoudt toch het eeuwigdurend grafrecht voor bestaande graven. Dat heeft de gemeenteraad donderdagavond besloten. Een petitie die door 1.000 Urkers is aangeboden, is daarmee succesvol geweest. Graven die tussen 1 januari 1974 en 28 februari 2017 zijn uitgegeven, krijgen de status 'onbepaalde tijd'. Graven die vanaf 1 maart dit jaar zijn uitgegeven, blijven wel onder het nieuwe begraafbeleid vallen.

Nieuw beleid
Op 1 maart van dit jaar is het grafrecht op Urk gewijzigd. Nabestaanden die een graf langer dan 30 jaar willen beheren, moeten betalen voor een verlenging van het grafrecht. Eerder werden graven niet opnieuw uitgegeven. De gemeenteraad wijzigde het beleid, omdat er ruimtegebruik dreigde en het onderhoud van de begraafplaatsen te duur werd.

Een petitie
Inwoners van het dorp begonnen daarop een petitie. Burgemeester Pieter van Maaren nam deze tijdens een raadsvergadering met tegenzin in ontvangst, omdat het onderwerp niet op de agenda stond. De vergadering werd meerdere malen geschorst, maar uiteindelijk nam Van Maaren de petitie toch aan. 

Geen geld meer en teruggave
De nabestaanden van de graven die de status voor onbepaalde tijd krijgen hoeven geen geld meer te betalen voor een verlenging of reservering van het grafrecht. Als ze dat al wel hebben gedaan wordt het geld teruggestort. 

Een nieuwe grafakte
De nabestaanden die bekend zijn, krijgen een brief met grafakte thuisgestuurd. Als niet duidelijk is wie de rechten heeft, wordt bij het graf een bordje geplaatst met informatie. Familieleden van de overledene kunnen zich dan melden bij de gemeente als rechthebbende en krijgen alsnog de grafakte uitgereikt. 

reacties (4)

 • H.H. ten Napel

   

  Een gemeenteraad heeft pas ruggengraat als deze kan toegeven dat ze fout geweest is. En dat was ze in deze. De Raad heeft dan ook al schriftelijk oprechte excuses aan de betrokkenen aangeboden. Nu kan er pas weer een frisse wind waaien. Dat heeft niets te maken met religieuze drijverij; paniek veroorzaken of zeuren. Voor een ondoordacht besluit uit 1994 zou nu maar een klein deel van de Urker bevolking de financiële lasten moeten dragen? Ik dacht het niet! Jammer dat op TV een paar heel oude grafzerken van de oude begraafplaats te zien zijn. Dat geeft een vertekend beeld; omdat het om graven en ook om nog recente tweede bijzettingen gaat op de nieuwe begraafplaats De Vormt. Dus, als je niet weet ( of wilt weten) waar het over gaat, is reageren eigenlijk zinloos. En een reactie daarop eigenlijk ook!

  reageer
 • Max

   

  Onbegrijpelijk dat er in eerste instantie een besluit unaniem wordt aangenomen en dat vervolgens een paar morale entrepreneurs paniek veroorzaken en alles weer wordt teruggedraaid. Waar is de ruggengraat van de Urker gemeenteraad gebleven? Tijd voor een frisse wind bij de volgende verkiezingen, want hier heb ik totaal geen vertrouwen meer in.

  reageer
 • Frenky

   

  Nou nette oplossing zo.

  reageer
 • Vissekla

   

  Let op :straks gaat men weer zeuren dat het allemaal zo duur wordt..... Begraven wordt haast een religie. Ik mag er graag komen op het kerkhof, want een mooi park, en de memorie aan je familie. Maar graven waar niemand meer naar omkijkt zullen wij dan toch met z'n allen moeten betalen. Daarom wordt deze religieuze drijverij een kostbare zaak....

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert