Almere profiteert niet van aantrekkende kantoormarkt

ALMERE
Almere blijft maar zitten met veel lege kantoren. Ook nu de landelijke kantoormarkt aantrekt, zijn nog steeds veel vierkante meters in Almere ongebruikt.

Bijna een derde van de kantooroppervlakte in Almere staat leeg. Dat is opmerkelijk omdat iets verderop in Amsterdam nauwelijks meer kantoorruimte te krijgen is.

Logische overloop
De leegstand in de polderstad is volgens vastgoedadviseur Cushman & Wakefield het afgelopen half jaar wel minder geworden. Maar terwijl het leegstandscijfer in Almere met 5,6 procent daalde, liep het landelijke overschot met 14 procent terug.

Lang werd gedacht dat Almere uiteindelijk wel zou profiteren van het beperkte aanbod in de Randstad. “Je zou zeggen dat Almere een logische overloop is”, zegt Mees Besselaar van Cushman & Wakefield. “Maar je merkt nu dat bedrijven de voorkeur blijven geven aan Amsterdam.”

Begint door te dringen
Volgens de Almeerse wethouder Mark Pol (Economische Ontwikkeling, VVD) hebben ook kantoorverhuurders lang gedacht dat het wel goed zou komen. “Maar het begint nu door te dringen dat dit niet meer gebeurt.”

De gemeente wil er nu alles aan doen om de kantoorvoorraad omlaag te brengen. “Dat betekent dat we voorlopig zo weinig mogelijk kantoren moeten bouwen”, zegt Pol.

Andere functie
Hij spreekt ook de vastgoedeigenaren aan op hun verantwoordelijkheid. Zo wil Pol bereiken dat ze niet gebruikte kantoren een andere functie geven. Hier en daar gebeurt dat al. Zo komt in de Martinez-toren bij station Almere-Centrum een hotel.

Iets verderop is al ruimte uit de markt gehaald. Boven de winkels van de Zoetelaarspassage verbouwt woningcorporatie de Alliantie voormalige kantoren tot 94 appartementen.

Twaalf jaar wachten
Het is een logische oplossing, want terwijl er een overschot is aan kantoren, is er een gebrek aan dit soort woonruimte. Je moet er soms twaalf jaar op wachten, zegt Jolanda Niessen van de Alliantie. "We denken dan ook dat we hier veel mensen gelukkig mee gaan maken."

reacties (17)

 • Piparazzie

   

  Eindelijk eens flexibel bouwen, maak starterswoningen/studentenplekken/ gezinnen en bejaarden en focuswoningen die om van de leegstaande kantoren, daar is behoefte aan. Zeg ok 3 jaar leeg, daarna bestemmingsplan wijzigen.

  reageer
 • Hannes

   

  Nederland zal moeten wennen aan leegstand, vindt bellegingsadviseur, Boissevain; Ooit komt er een bestemming desnoods verticale landbouw! Waarmee men in China al goed mee aan de gang zijn! Nogmaals blijf niet achter de feiten aanlopen, met de Floriade/woonwijk!

  reageer
 • Hannes

   

  Er zijn bepaalde scenario's die zijn niet meer te onderbouwen, die hebben een gevoelswaarde!!

  reageer
 • Hannes

   

  Omdat de plaatsbepaling verkeerd is gekozen; gaat het ook gebeuren met de zo onzekere financiële Floriade/woonwijk!

  reageer
 • bla bla club

   

  Zie hier: De grote woorden van dhr A Bouvy, als dikbetaalde directeur van de EDBA, ontkracht. 15 oktober 2016 verkondigde deze directeur nog dat de inspanningen van de EDBA beloond worden en dat er steeds meer bedrijven hun vizier op Almere richten. Nou we zijn ruim een half jaar verder en bovenstaand artikel doet ons geloven dat Almere juist steeds verder en verder achterop raakt. Waarom dan dit soort old school posities blijven handhaven en subsidieren?

  reageer
 • ondernemer

   

  Ja waar is de reactie van Bouvy en zijn club?

 • hmmm

   

  Ja waar is de reactie vanuit deze overbodige en voor Almere hele dure club?

 • hmmm

   

  Waarom zien we dit heerschap nu niet op de voorgrond?

 • laat alle reacties zien
 • tsja

   

  Dan kunnen we de conclussie trekken dat Almere City Marketing geen bestaansrecht heeft. Het lukt ze ondaks de grotte sommen geld die ze verbrassen niet om werkgelegenheid naar Almere te trekken en de goedkope leegstaande kantoorpanden te bevolken.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ze zijn nu begonnen met online filmpjes op websites. Alsof je in een vakantie park terecht komt. Ik denk dat mensen het kasteel, de icedome en straks de groene flop zich beter herinneren. Ik zit altijd online en ga niet naar verjaardagen, maar daar durf je toch niet te vertellen dat je in Almere woont. Laat staan als bedrijf Almere als locatie kiezen.

 • peter van den bemt

   

  Quote: Maar je merkt nu dat bedrijven de voorkeur blijven geven aan Amsterdam. En: Volgens de Almeerse wethouder Mark Pol (Economische Ontwikkeling, VVD) hebben ook kantoorverhuurders lang gedacht dat het wel goed zou komen. “Maar het begint nu door te dringen dat dit niet meer gebeurt.” EN: De gemeente wil er nu alles aan doen om de kantoorvoorraad omlaag te brengen. “Dat betekent dat we voorlopig zo weinig mogelijk kantoren moeten bouwen”, zegt Pol. Maar bij Pol zélf, en met hem de gemeente, dringt het ook niet door. Dit betekent (allang) dat die blinde ambitie om Almere de 5e stad van Nederland te laten zijn, het niet zal halen. En dat met het maar blijven bouwen van woningen (vanuit die blinde ambitie) de files toe zullen blijven nemen. Immers, zoals sinds het begin van Almere, voor werk moet je naar het vasteland. De meesten doen dat met de auto. Almere gaat niet worden wat het gemeentebestuur wil. Werkgelegenheid BLIJFT achter. En zelfs als het alleen om het wonen gaat: Amsterdam groeit, net als Amstelveen, Haarlem, de Zaanstreek. De keuze voor Almere BLIJFT beperkt. Dat vraagt om ANDER BELEID, gemeente.

  reageer
 • Karel

   

  Ja, inderdaad. Even die hete aardappel doorslikken en je beleid aanpassen, er het beste van maken als een stad die het nooit en te nimmer de andere grote steden zal bijbenen. Maar moet dat? Groter is niet altijd beter, integendeel. Waarom altijd die grote broek aan? Waarom zo prestatie- en prestigegericht? Zitten de Almeerders daar nu echt op te wachten? Ik denk het niet. De Almeerder wil gewoon prettig wonen in een veilige en leuke (voorheen zo groene) stad, waar (nog) ruimte is. Dat moet toch niet zo moeilijk zijn. Kwestie van de geldpot anders inrichten.

 • Johnny

   

  uit eigen ervaring: - Als bedrijf in Almere mensen te werven is extra lastig (HBO-niveau) - als werknemer ga ik toch straks kiezen voor langere woon-werk verkeer, als het maar wonen uit de polder is. - pluspunt is de aansluiting aan de snelwegen, minder file s'ochtends naar Almere toe dan de andere kant op. - OV lukt al niet omdat vele bedrijfspanden te veer weg zijn van het spoor Almere is natuurlijk een overstromingsgebied van Amsterdam, maar niet voor opgeleide mensen of bedrijven die panden elders kunnen betalen.

  reageer
 • Michael

   

  Almere betaald ook mee hoor aan het bedrijventerrein bij Lelystad. En bedrijven binnen halen zoals inditex met subsidie is ook wel makkelijk hoor !!!

  reageer
 • Hannes

   

  Bepaalde waarheden maken zichzelf wel weer bekend!

 • HenkA

   

  Almere betaald maar op 1 terrein mee en dat is de luchthaven en ook daar hebben ze de boot gemist want ZARA komt toch echt in Lelystad en niet in Almere. Nog een paar jaar en als de luchthaven gereed is kennen mensen Lelystad van Bataviastad (nationaal) en de luchthaven (internationaal) en is Almere niet meer dan een verloederde stad tussen Lelystad en Amsterdam

 • Ron H

   

  En floriade gebied gaan we gewoon door met kantoren

  reageer
 • Willem

   

  Marketing-technisch gezien is het voor een bedrijf veel interessanter om Amsterdam als vestigingslocatie te kunnen vermelden. Amsterdam is nu eenmaal een wereldwijd bekende naam, Almere niet. Maak van Almere een Amsterdams stadsdeel, dan is het probleem opgelost. Wellicht zitten aan deze optie dan nog veel meer voordelen.

  reageer
 • Yoshua

   

  “Dat betekent dat we voorlopig zo weinig mogelijk kantoren moeten bouwen” Dit is een cruciale fout, beter is om oude kantoorpanden te slopen en er nieuwe op te bouwen dan wordt de boel weer aantrekkelijk. Bedrijven willen eenmaal niet in een pand zitten uit 2003, die voldoen niet meer aan de huidige eisen. Je kantoor en locatie is je visite plaatje.

  reageer
 • SJP

   

  Mooie luchtfoto. Ik dacht eerst dat het een noord-koreaanse stad betrof!

  reageer
 • Andre

   

  Hahahahahaha.....top 😂

 • johan

   

  Tja, het credo was ten tijden van burgemeester Jorritsma Bouwen bouwen bouwen, de VVD onderstreepte dat natuurlijk. Vlak voor de crisis wilde de gemeente daar nog een groot aantal panden bij zetten omdat ze zeiden dat we niet genoeg hadden. gelukkig is dat nooit gebeurd anders hadden we nu een serieus probleem gehad. niet dat we dat met 30% leegstand niet hebben. Wat wel frappant is dat de wethouder verantwoordelijk voor de economische ontwikkeling nu allerlei lapmiddelen uit de kast moet trekken i.p.v. doen wat zijn verantwoordelijkheid is namelijk beleid uitvoeren om de economie te laten groeien. Dus raad neem uw taak serieus en controleer het college en het, blijkbaar, falende beleid.

  reageer
 • Karel

   

  Ideetje om de kantoorpanden te verbouwen tot appartementen? O nee, wacht! Er komt nog een woonwijk op de Flopriade. Beter leegstand in het centrum en gewoon nieuwe onverkoopbare woningen bouwen op kilometers afstand en op een onverkoopbaar terrein vlak langs de A6. Gaat vast goed komen met Almere.

  reageer
 • Jeroen

   

  Er staat toch heel duidelijk aangegeven dat er nu al kantoren in het centrum omgebouwd worden? Ik snap dat het een lange tekst is, maar vaak is het handig eerst iets te lezen, alvorens je reageert.

 • Telleurstelling

   

  Kijk hoe de huidige bedrijventerreinen door gemeente Almere worden bijgehouden. Alleen hierdoor springen de tranen al in je ogen . Vreemd hè dat de bedrijven niet in de rij staan om zich hier te vestigen.2260

  reageer
 • desiree

   

  Die moeten door de eigenaren onderhouden worden.

 • .\/\/.

   

  Laten we eerlijk zijn, je moet als bedrijf ook maar gelinkt willen worden aan Almere. Almere staat nu niet echt bekend als stad waarvan je denkt, dáár wil je zijn.

  reageer
 • Lexxie

   

  Helemaal mee eens, alleen de linkse wegkijken leven nog in een droomwereld.

 • Steven Stedenwijker

   

  Die tijd is al lang voorbij. U leeft nog in de Almere Haven tijd.

 • Ton

   

  Wetenschappelijk en gefundeerde opmerking, hier kan de gemeente iets mee. Fijne en vooral positieve dag.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert