Plan om ouderen zelfstandig te laten wonen

ALMERE
De gemeente Almere wil de komende jaren meer woningen geschikt maken voor ouderen, zodat die langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Voor wie niet meer zelfstandig kan wonen, moeten er voldoende woonvormen zijn met goede zorg.

Dat is het doel van een plan, dat (G)oud in Almere heet. Dat plan wil inspelen op de vergrijzing in de stad en biedt diverse ideeën voor gezond oud worden en goed wonen voor ouderen. Naast voldoende geschikte woningen moet er gezorgd worden voor een veilige en prettige openbare ruimte en een laagdrempelige toegang tot zorg en voorzieningen.

De gemeente heeft een plan van aanpak gemaakt, samen met een groep senioren uit de stad en diverse maatschappelijke partners. Na de zomer moet het plan vastgesteld worden door de gemeenteraad. Voor die tijd willen burgemeester en wethouders het plan al met de raad bespreken, om voorgestelde verbeteringen daar nog in te kunnen verwerken.

reacties (8)

 • pieter

   

  Sta ouderen toe om permanent toe op een recreatiepark te wonen, komen er regulieren-woningen vrij en voorkom je waarschijnlijk dat die parken worden overgenomen door allerlei lieden die je er "eigenlijk" niet wilt hebben.

  reageer
 • Merreha

   

  Zal wel de bedoeling hebben om geld over te houden. Kan er nog meer naar de Flopriade.

  reageer
 • Karel

   

  Geen enkel vertrouwen meer in welk idee dan ook van deze gemeente. Altijd mooie woorden, maar doen? Ho maar!

  reageer
 • Wiebe

   

  Dan rest er nog maar één ding: verhuizen! Het gras is elders veul groener, let maar op!

 • Philip

   

  Moeten ouderen met een eigen huis dit nu gaan verkopen opdat ze de rest van hun dagen in een kippenhok door moeten brengen of voorziet dit plan ook in een verbetering van de thuiszorg zodat ouderen ook zo lang mogelijk in hun eigen woning kunnen blijven wonen.

  reageer
 • Boels

   

  Je zou ook kunnen kijken naar een verhuismoment als de kinderen het huis uit zijn. Dan heeft men tot 15 jaar de tijd om iets seniorvriendelijk te zoeken (gelijkvloers met lift). Dat voorkomt verbouwkosten, zorgt voor doorstroming en komt de mobiliteit ten goede.

 • Els

   

  Betrekken jullie ook nu mantelzorgers bij dit vraagstuk? Wij (ik) weten vooral vanuit de praktijk waar de vraag en de pijn liggen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Faerie

   

  Ben bang dat de gemeente dat vertaalt naar te kleine woningen en dat het onveilig wordt qua loopruimte met loophulpmiddelen en vallen. Als ouderen vallen en er staat veel om hun heen dan kunnen ze sneller heel vervelend terechtkomen.

  reageer
 • Dirk

   

  de gemeente wil weer eens wat , een plan ? dat plan is al jaren beleid vanuit denhaag omdat er zo nodig bezuinigd moest worden op zorg . dus gaat de gemeente almere het wiel op nieuw uitvinden met hun plan .

  reageer
 • Hannes

   

  Plan van aanpak dateert al vanaf 1980, toen waren de trapliften niet aan te slepen; Men heeft het inderdaad ten kosten van laten verslonzen! G(oud) op korte termijn, om langer thuis te blijven wonen zou beter zijn; Maar dat geldt voor meerdere scenario's in Almere

 • Barbara

   

  Veel woorden weer, eerst zien!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert