Vooraf archeologisch onderzoek in Oosterwold

ALMERE
In de nieuwe wijk Oosterwold in Almere wordt voortaan archeologisch onderzoek gedaan voordat de grond verkocht wordt. Dat is besloten omdat een eventuele vondst anders veel onzekerheid veroorzaakt bij kopers. Een archeologische vondst kan vertraging in het proces en een wijziging van de plannen betekenen. Vorig jaar werden bijvoorbeeld resten gevonden van nederzettingen van bijna tienduizend jaar oud. 

Om te voorkomen dat de gebiedsontwikkeling van Oosterwold belemmerd wordt door een archeologische vondst, wordt nu het resterende deel van het gebied vooraf onderzocht. Zo kunnen de toekomstige bewoners hun plannen in een vroeg stadium aanpassen en de vondst inpassen in hun bouwplannen.

Oosterwold is een nieuwe wijk tussen Almere en Zeewolde, aan weerszijden van de A27. Het gebied bestaat uit ruime landschapskavels, waarop mensen hun huis helemaal zelf moeten bouwen. Ook de riolering en bestrating moeten zij zelf regelen.

reacties (6)

 • Hans K

   

  Het is begonnen in de begin jaren 90 met diverse onderzoeken door Consultants. Er zou een wijk komen, middenin het bos, genaamd Ecodorp. Rondtrekkende bewoners uit de Amsterdamse havens zouden hier gaan wonen, in een milieu-woning. Daar is weinig van over gebleven, en staan er een paar nomaden tent woningen. Nu 25 jaar later bouwen we als gemeente de locatie vol met zeer luxe villa's die zgn. zelfvoorzienend moeten zijn. Enkel water, glasvezel en electra. Dus rioolwater zelf reinigen en terug de sloot in. Het Waterschap doet de rest. De Gemeente laat veel over aan de bewoners, als wegverharding, sneeuwvrij houden, openbare verlichting, afval inzameling ed. Controle en handhaving door de Gemeente op de bouw en wijk beheer is er niet en ligt bij de bewoners zelf. Zelfs bluswater putten in de straat liggen er niet. Inmiddels is het een Europees prestige project en wachten we met zijn allen af hoe het er over 10 jaar uit ziet.

  reageer
 • Faerie

   

  Hans49 de grond is inmiddels al gestegen in prijs.

  reageer
 • Hans49

   

  Voor een grondprijs van €30,- per m² mag je zelf wel wat investeren. Bovendien is al lang geen sprake meer van individuele bouw. De projectontwikkelasrs zijn er massal opgedoken met als gevolg al maandenlang dagelijks vanaf 07.00u hei-activiteiten. De gemeente blijkt voor de zoveelste keer onbetrouwbaar, als het gaat om het volharden in de voorwaarden die aan het project Oosterwold gesteld waren. Het is gewoon ordinaire repetitiebouw geworden...

  reageer
 • Michael

   

  Uiteraard op kosten van de Oosterwold kopers, want ze zijn toch zelf voor alles verantwoordelijk? Het mag dus niet van gemeentegeld bekostigd worden. Kan de auteur dit nog even navragen en bevestigen?

  reageer
 • Anoniem

   

  Ja, de kopers betalen dit zelf.

 • Faerie

   

  Ik snap eigenlijk niet dat de gemeente dit niet eerder heeft bedacht. Waarschijnlijk dachten ze geld te besparen. Maar ik denk dat alles in 1 keer goedkoper is dan ieder klein stukje apart laten doen door particulieren. Bereken het dan door in de grond. Ik denk dat het iedereen tijd en geld scheelt. Jammer voor de mensen die hier zelf al kosten aan hebben gehad, de pioniers die er al wonen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Archimedes

   

  Hoe toch op met die archeologie onzin. Wat hebben we aan die ouwe troep? Daar is echt vrijwel niemand in geinteresseerd.

  reageer
 • Emma

   

  Spreek voor u zelf. Weet u hoeveel mensen in hun vakantie bijv musea met zulke 'ouwe troep' bezoeken ? Veel mensen zijn wel geinteresseerd in geschiedenis. En wat verloren gaat komt nooit meer terug !

 • Ger

   

  I.d.d. wat heb je nu aan kampvuurresten op 4 meter diepte alles wat op een meter diepte zit is gelukkig beschadigd door de ploeg van de voormalige Rijksdienst voor IJsselmeer polders.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert