Emile Roemer boos om aanpakken afdrachtsregeling SP

NOORDOOSTPOLDER
SP-leider Emile Roemer noemt het "van de zotte" dat het kabinet de afdrachtsregeling van de partij wil afpakken. Hij snapt niet waar minister Ronald Plasterk zich mee bemoeit.

Plasterk wees er vrijdag op dat een rechter in februari heeft bepaald dat de gemeente Noordoostpolder niet hoefde mee te werken aan de eis van een SP-politica om haar vergoeding op de partijrekening te storten. Volgens de rechter is dat in strijd met de grondwet. Plasterk wil de uitspraak in de Noordoostpolder gebruiken om de afdrachtsregeling landelijk aan te pakken. 

Roemer denkt niet dat de aanpak leidt tot afschaffing van de regeling. SP-politici dragen hiermee hun vergoeding af aan de partij om daarna een deel teruggestort te krijgen. Volgens Roemer gaat de SP gewoon door met de afdrachtsregeling en wordt het hoogstens nodig om een ander rekeningnummer op te geven.

Partijrekening
Het is gebruikelijk dat gemeenteraadsleden een vergoeding krijgen voor hun werk in de raad. Bij de SP wordt dat geld eerst op de rekening van de partij gestort, waarna gemeenteraadsleden er nog maar een deel van terugkrijgen.

reacties (18)

 • Pietje Bel

   

  Waar ik vind dat de SP zich landelijk prima manifisteerd. Geld dat het tegenover gestelde voor de plaatselijke SP. Veel te veel en opdringerig in de winkelstraat. Kinderachtig acties uithalen. Mensen in de partij die geen visitekaartje zijn. Ik ben ze liever kwijt als rijk.

  reageer
 • peter van den bemt

   

  Als je SPpoliticus bent, dan weet je dat een deel van je inkomen naar de partijkas gaat. Daar heb je zelf mee ingestemd. Wie is Plasterk in hemelsnaam om iemand zijn keuze te verbieden? Ik vind dit een zeer prijzenswaardig principe van de SP. Als kamerlid verdien je ca 120.000 per jaar. ca 40.000 (bruto) gaat naar de SP-kas. Blijft er (bruto) ca 80.000 over. Nou. Dat is een enorm fijn inkomen. Niet de SP moet zich schamen, maar diegenen die met 120.000 NOG niet tevreden zijn.

  reageer
 • HH

   

  SP-kamerleden houden ongeveer 2500 netto per maand over. Dat is niet het probleem, ik ben ook voor inkrimping van de Tweede Kamer tot 100 leden en lagere salarissen. Het gaat om het principe dat het geld vanuit de volksvertegenwoording naar het kamerlid (cq raadslid, wethouder, statenlid, gedeputeerde, ingeland, europarlementslid) overgemaakt wordt, en dat hij/zij zelf het geld naar de partij overmaakt. Of nog beter, naar een echt goed doel. Als we de salarissen van volksvertegenwoordigers te hoog vinden, moeten we dat op een andere manier aanpakken: gewoon verlagen.

 • Barbara

   

  In de plaats van het vragen om een stuk van de taart is het beter een geheel nieuwe te bakken. Dat geeft meteen een helderder beeld van de omgang met macht. Macht met anderen geeft hoe dan ook meer vrijheid en creativiteit.

  reageer
 • Jansen

   

  De SP vertrouwt zijn eigen mensen niet want anders zou het toch geen probleem moeten zijn met die afdracht.

  reageer
 • Mark

   

  Sp ers zijn gewoon luie mensen die het geld van de hardwerkenden af willen pakken. Ze denken ook dat regels niet voor gen gelden. Leggen gewoon uitspraak van rechter naast zich neer.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Ed

   

  Het ideaal waar de SP voor staat: een menswaardig bestaan voor allen, is goed. Jammer dat Emile de verkeerde uitstraling heeft. Eerder een prins carnaval dan een minister president. En daar win je de verkiezingen niet mee. En die afdrachtregeling is toch ook wel tamelijk extreem en dictatoriaal.

  reageer
 • Wiebe

   

  "Het ideaal waar de SP voor staat: een menswaardig bestaan voor allen, is goed." - dat is te vaag. Ik denk dat er geen enkele partij tegen 'een menswaardig bestaan voor allen' is. Het grote verschil met democratisch georganiseerde partijen is de manier waarop men dit denkt te bereiken. Bij de SP is dat vooral veel belasting heffen en bijna iedereen in dienst van de overheid nemen.

 • Ed Molenaar

   

  Ik lees dat SP in Hamburg is waar alles gesloopt wordt. Wellicht mag de SP niet meer bestaan?

  reageer
 • Op eigen kracht!De SP.

   

  Merkwaardig van Dhr. Plasterk om nu pas uit de kast te komen om zijn status te doen gelden.De PvdA heeft beste klappen gehad en niet onterecht ,maar om nu voor de dag als zedenmeester is wel erg laat! Nu we toch schoonschip willen maken mijnheer Plasterk kunt u waarschijnlijk ook de zonderlinge gemoedsbezwaarden regeling aan de kaak stellen?Of is dat te riskant ?Echt het is van de zotte om de SP als enige politieke organisatie zo te kakke te stellen!Als de beerput echt open moet ,dan ook van alle partijen. Stel dan ook de boekhouding van elke partij transparant ter discussie . Inclusief de verstrengelingen van bestuursfuncties en lobby's .

  reageer
 • Wiebe

   

  Dus omdat er elders problemen zijn mag deze tirannieke SP-regeling niet worden aangepakt? De discussie hierover is al tientallen jaren gaande, dus van 'nu pas' is zeker geen sprake. Het staat de absolute meerderheid van de SP in de Tweede Kamer uiteraard vrij om wetgeving te maken die het allemaal legaal maakt, nietwaar? O, wacht....

 • Taxi chauffeur

   

  Plaster hij die 90 miljoen heeft verspild doet deze uitspraak!!!! Laat m eerst verantwoording afleggen voor zn eigen blunders en dan de exorbitante salarissen van oa zorg managers aanpakken, opgeblazen kikker als je het mij vraagt.

  reageer
 • Roel

   

  Ongelooflijk, de SP heeft het weer gedaan. Maar over de fiscale regeling voor commissarissenbeloningen die niet worden uitbetaald aan de commissaris maar rechtstreeks aan de werkgever van die commissaris wordt geen woord gerept! Is precies hetzelfde.

  reageer
 • HH

   

  Is absoluut NIET hetzelfde. Die commissaris vertegenwoordigt zijn werkgever, en is er niet als volksvertegwoordiger.

 • Rienvdv

   

  Verstandige uitspraak kabinet. Als raadslid zit je er wettelijk zonder last en ruggespraak. De financiële afhankelijkheid maakt dat de inhoud en de wettelijke verantwoordelijkheid van het raadslid onder druk staat. In dit geval van de mogelijke druk, grillen en opvatting van een afdelingsbestuur. Partij cliëntelisme ligt op de loer plus in houden van toelage vanuit partij bestuur bij geschil. Ik zeg niet dat het gebeurt. Wettelijk dien je dit te voorkomen. 😀

  reageer
 • Antje Ha

   

  Het gaat niet om het afdragen zelf. Het gaat erom dat men uit het brutodeel afdraagt. Dat zou iedereen wel willen, je lidmaatschappen van je brutoinkomen betalen.

  reageer
 • HH

   

  Bij andere partijen trekken de politici hun afdrachten aan de partij ook als gift af van de belasting. Politieke partijen gelden als officieel erkende goede doelen.

 • Emmeloorder

   

  Welkom in de echte wereld, SP.

  reageer
 • SN

   

  Ben het met veel politieke idealen van de SP eens, maar dit soort communistische trekjes behouden mij nog altijd van een stem op de SP.

  reageer
 • Happy Day

   

  Betaalt de SP gewoon de loonbelasting over dit geld of is hun moraal niet verschillend van multinationals? Je bent volksvertegenwoordiger en zit zonder last en ruggespraak in de Raad of Kamer. Dus SP mag hen niet betalen.

  reageer
 • asjemenou

   

  Juist zo is het. Roemer is boos omdat deze uitspraak het faillissement van zijn partijtje betekend.

 • Pieter

   

  Het politbureau van de SP dicteert. en de Kameradskaja volgen slaafs. Veel heisa, veel grote woorden vanaf de zijlijn. Als Roemer een vent met ballen was, dan zou hij zeggen: We gaan in hoger beroep. Maar dat henb ik nog niet uit zijn mond vernomen. Veel heisa, veel bravoure. Woef Woef vanuit hun hok, maar als het op daden aankomt, ho maar. Dan gaat de staart tussen de benen en haken ze af. Ik snap ineens hoe het komt dat de SP het verlies van de sociaaldemocraten niet heeft kunnen verzilveren. En ik snop ineens ook heel goed waarom dat linkse (progressieve) blok nog nooit van de grond is gekomen. Dat is omdat je op schreeuwlelijken niet kunt bouwen.

  reageer
 • fiscalibus

   

  Inderdaad jammer dat de SP niet in beroep is gegaan. De feitelijke situatie is namelijk zodanig dat de hogere rechtsinstantie de gemeente Emmeloord alle hoeken van de kamer had laten zien.

 • kees d.

   

  Ach Emile de "lachende Leugenaar" is nu even buiten beeld en nu kunnen dan de PvdA-ers van dit demissionair kabinet van zich laten horen. Plasterk doet moeilijk over de SP afdrachtsregeling en van Rijn geeft de gestolen miljoenen terug aan de verzorgingshuizen.

  reageer
 • HH

   

  Dat andere rekeningnummer is nu precies waar het om gaat meneer Roemer. Als SP-leden het geld op eigen rekening ontvangen, kunnen ze zelf beslissen wat en hoe ze aan de SP-kas overmaken, en welk deel ze zelf houden om van te leven. En dan voldoen ze weer netjes aan de wet dat ze zonder last of ruggespraak beslissingen kunnen nemen. Bij een 100% afdracht hebben ze die vrijheid niet, omdat de politici financieel afhankelijk zijn van de uitbetaling door de SP.

  reageer
 • jg

   

  En sinds wanneer kunnen kamerleden zonder last en ruggespraak beslissingen nemen ?. Was dat maar zo, het zou de democratie zeer ten goede komen. In de praktijk bepaald de partij top hoe de leden moeten stemmen. Politici die afwijken van de in achterkamertjes (dus buiten de kamer en zelfs de partijleden) bepaalde lijn hoeven over het algemeen niet te rekenen op een toekomst binnen die partij of een goed betaalde baan als ze de politiek verlaten.

 • Marcel

   

  Maar dat is nou net precies de regeling waar de desbetreffende politici zelf voor gekozen hebben. Vrijwillig, want ze hoeven niet bij de SP onder dwang lid te worden. Kiezen ze zelf voor en dus ook voor die betalingsregeling. Maar blijkbaar wil Plasterk weer eens roomser dan de paus zijn. Echt neo-liberaal weer...

 • kees d.

   

  SP-ers doen dit werk niet voor het geld. Roemer zijn salaris wordt ook gestort in de partij kas. De partij is de werkgever en niet de gemeente, provincie of Den Haag. Als je voor het geld politiek wilt bedrijven moet je PVV, VVD of een andere partij nemen maar niet de SP.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert