Aanleg gelijkstroomnet Airport Businesspark begonnen

LELYSTAD • Ma 10 juli 2017 | 8:50 • Maandag 10 juli 2017 | 8:50
Bij Lelystad Airport is maandag begonnen met de aanleg van een gelijkstroomnet voor het bedrijventerrein Lelystad Airport Businesspark. Er zijn huisjes aangevoerd van zo'n 25 vierkante meter die onderdeel uitmaken van het gelijkspanningstation. Die zijn nodig om wisselspanning naar gelijkspanning om te vormen. Volgens netbeheerder Liander gaat het om het eerste publieke gelijkstroomnet ter wereld.

Veel apparaten werken op gelijkstroom zoals laptops en televisies, maar uit stopcontacten komt wisselstroom. Om de elektriciteit geschikt te maken voor die apparaten zijn adapters of omvormers nodig. Omdat die warm worden, gaat een deel van de energie verloren. 

Voor het bedrijventerrein wordt nu een gelijkstroomnetwerk aangelegd om dat energieverlies te voorkomen. Die stroom wordt dan lokaal opgewekt door zonnepanelen op daken van de bedrijven. De opgewekte elektriciteit gaat rechtstreeks met een USB-kabel naar de apparaten, zonder tussenkomst van adapters.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel