Aanleg gelijkstroomnet Airport Businesspark begonnen

LELYSTAD
Bij Lelystad Airport is maandag begonnen met de aanleg van een gelijkstroomnet voor het bedrijventerrein Lelystad Airport Businesspark. Er zijn huisjes aangevoerd van zo'n 25 vierkante meter die onderdeel uitmaken van het gelijkspanningstation. Die zijn nodig om wisselspanning naar gelijkspanning om te vormen. Volgens netbeheerder Liander gaat het om het eerste publieke gelijkstroomnet ter wereld.

Veel apparaten werken op gelijkstroom zoals laptops en televisies, maar uit stopcontacten komt wisselstroom. Om de elektriciteit geschikt te maken voor die apparaten zijn adapters of omvormers nodig. Omdat die warm worden, gaat een deel van de energie verloren. 

Voor het bedrijventerrein wordt nu een gelijkstroomnetwerk aangelegd om dat energieverlies te voorkomen. Die stroom wordt dan lokaal opgewekt door zonnepanelen op daken van de bedrijven. De opgewekte elektriciteit gaat rechtstreeks met een USB-kabel naar de apparaten, zonder tussenkomst van adapters.

reacties (6)

 • Willem

   

  Als je geen vliegveld aanlegt ben je deze hele poppenkast niet nodig

  reageer
 • Piet

   

  Het is niet voor elektrische vliegtuigen hoor. Het is voor een bedrijvenpark dat wordt aangelegd voor bedrijven die denken dat dat vliegveld een succes gaat worden.

 • De ingenieur

   

  Men zal toch verschillende spanningen moeten leveren want de meeste apparatuur kan niet met een 5 Volt draadje gevoed worden. Er zijn al bedrijven waar de LED lampen weer opgeruimd worden omdat het gewoon niet prettig is om bij zulk licht te werken. Dus die zullen hier ook niet toegepast kunnen blijven worden. Maar misschien kan men halogeen lampen direct op 12 Volt aansluiten.

  reageer
 • Frits1

   

  Als het bericht feitelijk juist is, dan is het luchtfietserij van een paar doorgeslagen techneuten en dus weggegooid geld. Apparatuur die op grote schaal gebruikt wordt in kantoren en bedrijven is hier zeker de eerstkomende 5 jaar niet geschikt voor. Om nog maar te zwijgen over apparaten die beslist wisselstroom nodig hebben (electr. Motoren, ventil., airco, de meeste soorten verlichting etc). En eh..... ' s nachts alles uit? Of hebben de slimmeriken daar zo'n accu voor die nog uitgevonden en beproeft moet worden?

  reageer
 • Malle Pietje

   

  Dus we gaan gelijkstroom opwekken. Verderop maken we er even wisselspanning van om de spanning om laag t transformeren en daarna maken we er weer gelijkspanning van. En de bekabeling moet veel dikker worden want om bij een gevraagd vermogen hoort een stroom die hoger wordt naarmate de spanning lager wordt. Immers het vermogen is de spanning maal de stroom. Daarbij zijn gelijkstroomverliezen hoger dan wisselstroomverliezen. Ik ben benieuwd.

  reageer
 • Boels

   

  "Die stroom wordt dan lokaal opgewekt door zonnepanelen op daken van de bedrijven. De opgewekte elektriciteit gaat rechtstreeks met een USB-kabel naar de apparaten, zonder tussenkomst van adapters." Dat is dan 5V, alleen voor spul dat aan een simpele USB-voeding genoeg heeft. Een beetje PC en een beetje grotere monitor zal toch aan het 230V-infuus moeten. Leuk "groen" idee dat niet werkt na zonsondergang. Of wordt het USB-netwerkje dan toch via een forse 230V/5V adapters gevoed?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Robert

   

  Nou, eerste? In 1882 was het echte eerste gelijkstroomnetwerk in gebruik genomen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert