Verzet tegen vliegroutes Lelystad Airport haalt weinig uit

FLEVOLAND
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu gaat opnieuw uitleggen waarom gekozen is voor de nieuwe indeling van het luchtruim boven Overijssel en Gelderland na de uitbreiding van Lelystad Airport. Dat is de belangrijkste uitkomst van het overleg tussen staatssecretaris Sharon Dijksma en de provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel.

De laatste twee provincies waren onaangenaam verrast toen duidelijk werd op welke manier vliegtuigen in de toekomst Lelystad naderen en weer verlaten. Gelderland en Overijssel vrezen geluidsoverlast. Zij willen de vliegroutes hoger dan de nu door de zogenoemde Alderstafel vastgestelde 1800 meter.

De staatssecretaris is bereid daar meer toelichting op te geven. Zonder verwachtingen te wekken, wil het ministerie onderzoeken of er nog ruimte is voor eventuele aanpassingen. Sharon Dijksma waarschuwt voor optimisme. De herindeling van het luchtruim is uiterst ingewikkeld.

Als gevolg van de herindeling worden er beperkingen opgelegd voor vliegveld Teuge. Het ministerie is bereid te kijken naar de toekomst van dat vliegveld. De nieuwe vliegroutes zouden het einde van het Nationaal Paracentrum Teuge betekenen. Daar worden parachutesprongen gemaakt, veelal op hoogtes boven de 1800 meter. Het einde van het Paracentrum brengt de toekomst van het hele vliegveld in gevaar, zegt de directeur.

De betrokken partijen hebben afgesproken met elkaar in gesprek te blijven.

reacties (10)

 • JJ

   

  Maar wel allemaal vanuit Lelystad naar Schiphol om voor € 50,- naar een all-inclusive oord in Turkije te gaan?

  reageer
 • Springen

   

  De ene zijn brood is de andere zijn dood.

  reageer
 • Bas

   

  Sowieso loopt men elkaar alleen maar op te jutten en slaan alle acties op niets. Boven mijn huis in Lelystad vliegen veel grotere Boeiings en dat de hele dag door, om de 2 minuten. Op zelfs iets lagere afstand. Ja ik hoor ze, nee ik heb er geen last van. Last heb ik van kleine bromvliegtuigjes die veel lager over Lelystad vliegen, van hetzelfde laken in het pak op Teuge. Continu gebrom van kleine vliegtuigjes waar parachutisten voor hun lolletje en vertier uit het bromvliegtuigje springen. De overlast is dus zeer selectief en komt mijns inzien voort uit jaloezie.

  reageer
 • Barbara

   

  Egocentrische gedachtegang...

 • Adje

   

  Ik begrijp echt niet waar al die klagers zich toch druk om maken? 6000 voet is hoog genoeg om geen overlast meer te veroorzaken, zeker bij binnenkomende vliegtuigen. En nogmaals voor klimmende toestellen geldt de 6000 voet als MINIMUM altitude, waneer er ruimte is zal de luchtverkeersleider de kisten zo snel mogelijk verder laten klimmen. Kortom, het wordt allemaal nogal opgeblazen... Die Jan de Hoop is helemaal het toppunt, laat hem lekker bij het nieuws voorlezen houden alsjeblieft...

  reageer
 • www.geenvliegroutesbhz.nl

   

  Actiegroep Hoogoverijssel (en wellicht enkele gemeenten) stappen naar de rechter. Ben benieuwd hoe dat afloopt. Ze zijn (te) laat geinformeerd en in geval van Teuge is er sprake van reele schade.

 • Piet

   

  Als ze even een wat ruimere bocht om Teuge heen kunnen nemen heb je gelijk. De para's daar zorgen voor een zo grote inkomstenbron dat dat vliegveld failliet gaat als ze daar weg moeten. En dan is er voor klein verkeer geen uitwijk meer mogelijk als de grasbanen in Hilversum en Hoogeveen te drassig zijn.

 • andere Jan

   

  Vlucht je weg uit Hoofddorp naar de polder en wat krijg je: juist ja precies boven je woning de start baan. Uiteraard mag ik niet klagen, Gaat over onderbuik enzo begrijp ik, en Nederland is groot genoeg. Zal echt nog wel een plekje zijn waar we wellicht de eerste jaren geen vliegverkeer over ons heen krijgen. Kwestie van zoeken en vinden toch. Enige minpuntje is dat de woning stuk minder waard gaat worden, maar vliegveld is wel voor nut van algemeen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Hannes

   

  Zo hoog, zo vrij in de lucht, zo bekrompen en benauwd op de grond!

  reageer
 • Marcel

   

  En de klagers blijven maar klagen hahaha. Gaat echt nergens meer over de onderbuik, niks zeggende, niet onderbouwde kritiek. Ben blij om te zien dat er al druk gebouwd word!

  reageer
 • Henk

   

  Dus Zwolle wil toch niet zo graag dat het airport Lelystad/Zwolle gaat heten.....of willen ze wel de economische voordelen maar niet de nadelen? Dat heet.....eh.....ohja Politiek

  reageer
 • Maartje

   

  Voor alle partijen is maar 1 oplossing de beste. En dat is: stoppen met dit vliegveld en de grond gebruiken voor de aanleg van een natuurgebied.

  reageer
 • Hans

   

  Zo, weer een paar ton om een rammelend,krakend plan uit te leggen. Oei, vergeten de buren op de hoogte te stellen! Nou ja! Zelfs Jan is nu boos!

  reageer
 • lelystedeling

   

  Je hoeft de buren niet op de hoogte te stellen. Zij dienen bij alle in gang gezet procedures alert te zijn en te reageren, maar ja als je ligt te slapen en plotseling wakker wordt geschud zijn de termijnen van inspraak al gesloten. Gelderland en Overijssel slaap rustig verder.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert