Weerwater als warmtecentrale voor ziekenhuis en woningen

ALMERE
Pomp de warmte uit het Flevoziekenhuis in het Weerwater en gebruik dit daarna om huizen mee te verwarmen. Het is één van de ideeën van de gemeente die dezer dagen getoetst worden door Belgische duurzaamheidseconoom Gunter Pauli. Hij is drie dagen op werkbezoek in Almere om de gemeente te adviseren over het hergebruiken van energie. Dinsdagmiddag begon zijn bezoek met een boottocht over het Weerwater. 

Pauli is duurzaamheidsdeskundige
Gunter Pauli is dé man op het gebied van duurzame economie. Hierbij wordt gekeken naar wat de natuur te bieden heeft en hoe dit gebruikt kan worden binnen een bedrijf. Zo kwam Pauli met het idee om de plantresten die overblijven bij de productie van koffie te gebruiken om paddenstoelen op te kweken. Hierdoor wordt de energie die in afval zit gebruikt voor iets nieuws.

De gemeente heeft Pauli naar de stad gehaald om te kijken of dit soort dingen ook in Almere kunnen. Een ander idee van de gemeente is klei uit het Weerwater halen en hier geluidswallen van maken. Donderdagavond presenteert Pauli zijn plannen aan de gemeenteraad. 

reacties (8)

 • Frank

   

  In de winter heb je pas verwarming nodig. Een ziekenhuis gebruikt heel erg veel warmte vanwege de grote en hogere binnentemperatuur. Die warmte ga je nu eruit halen en in een plas dumpen. Daar koelt het af. Daarna ga je dat water weer eruit halen om in de woning te gebruiken. De problemen wat dit gaat opleveren zijn groot. Voor dit idiote idee gaan ze ook nog gemeenschapsgeld gebruiken. Het is werkelijk onvoorstelbaar dat deze mensen hiervoor gestudeerd hebben.

  reageer
 • ron h

   

  laat die ambtenaren eerst eens zelf nadenken. een simpel voorbeeld: je zet een borstonderzoekbus voor 4200 Havenaren naar in Stad. kijk eens wat je op milieu bezuinigd als die auto's die 20 onnodige kilometers per auto niet hoeven te rijden en je die bus in Haven neerzet. en zo zijn er nog tientallen voorbeelden op te noemen. Almere denkt groen te zijn maar is het totaal niet. Wie is eigenlijk de verantwoordelijk wethouder voor milieuzaken?

  reageer
 • .\/\/.

   

  Komt er tóch een ijsbaan in Almere!

  reageer
 • Boels

   

  Het idee is om warmte te ontrekken aan het water van het Weerwater; dat water wordt dan kouder! Dat lijkt op het mislukte project van jaren terug in Scheveningen: warmte ontrekken aan de zee.

  reageer
 • Raymon

   

  Duidelijk geval van niet weten waar ze mee bezig zijn. Dit betekend nog meer planten.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Boels

   

  Flink warmtepompen en het Weerwater wordt een ijsvlakte. Waar de energie vandaan komt wordt gemakshalve niet vermeld.

  reageer
 • Ed

   

  Ja, en dan tropische vissen er in om met een glazen onderzeeër te bewonderen ter afsluiting van een dagje Witchworld. Inderdaad briljant!

  reageer
 • Dirk

   

  ja goed plan en zo laten we de blauw algen en water planten sneller groeien wat een top plan .

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert