Proef met achteraf scheiden afval in Filmwijk en Sieradenbuurt

ALMERE
Almeerders in de Filmwijk en Sieradenbuurt gaan vanaf half juli meedoen aan een pilot waarbij hun huishoudelijk afval op een andere manier wordt ingezameld. Dat laat het college van burgemeester en wethouders weten aan de gemeenteraad.

Achteraf scheiden
In de twee wijken wordt een gedeelte van het afval straks pas gescheiden nadat het is opgehaald. Daar hebben de bewoners zelf om gevraagd. Ze zagen niks in een plan waarbij ze een vierde container aan huis zouden krijgen, of restafval moesten wegbrengen naar ondergrondse containers

'PMD+bak'
Op dit moment hebben de bewoners van de twee wijken drie containers aan huis staan. Tijdens de pilot moeten ze zelf papier, glas, textiel en BIO-afval scheiden. De rest mag dan in de huidige bak voor plastic, metalen en drankkartons. Dat wordt volgens de gemeente dan een ‘PMD+bak’. 

Bij recyclingsbedrijf Vijfhoek wordt het afval uit deze PMD+bakken vervolgens gesorteerd.

Proef
Of de pilot een succes wordt, hangt volgens de gemeente vooral af van de mate waarin inwoners bio-afval scheiden van de rest. Keuken- of tuinafval in de PMD+bak zorgt namelijk voor moeilijkheden bij de nasortering.
 
In Almere loopt ook nog een aantal proeven om uit te zoeken hoe de hoeveelheid restafval per inwoner per jaar minder kan worden.

reacties (7)

 • De ingenieur

   

  Moeten burgers uit de wijk volgens rooster helpen bij het scheiden van het afval? Of denkt men dit door wonderbaarlijke machines te laten doen.

  reageer
 • pepe

   

  Wonderbaarlijke machines? Je bedoelt ronddraaiende en trillende zeven, magneten, infraroodscanners? Daar is niets wonderbaarlijks aan. Maar het is dus wel zaak om het GFT, textiel, glas en papier apart te houden. Die 4 zaken kunnen namelijk niet met machines achteraf gescheiden worden met als resultaat een bruikbaar restproduct.

 • Loes (betrokken afvalscheider)

   

  dit nieuwe afvalscheidingsprincipe lijkt veelbelovend, omdat het mes aan twee kanten snijdt: het is niet extra belastend voor bewoners (want afval scheiden in huis/keuken moet je toch) en hiermee zou in theorie de beoogde doelstelling van 50 kg restafval per inwoner per jaar kunnen worden behaald. Cruciale vraag is of bewoners serieus werk gaan maken van het goed scheiden van hun (natte) bio-afval: dat zal de pilot moeten uitwijzen. Zou goed zijn indien de gemeente deze pilot voldoende tijd geeft en de gemeenteraad haar voornemen om reeds in oktober 2017 een ingrijpend besluit te nemen over invoering van een nieuw afvalsysteem in heel Almere even zou parkeren, in afwachting van het resultaat met deze proef.

  reageer
 • Peter

   

  Kansloos, in Stedenwijk gooien ze het afval gewoon op straat, laat staan dat deze mensen hun afval goed gaan scheiden. Elke dag vindt je hier op elke hoek afval liggen. Verloedering van een paar jaar geleden mooi opgeknapte wijk.175

  reageer
 • Opa

   

  Ik zou zeggen, een hek om stedenwijk en af en af en toe wat eten er over...of afsteken en terug geven aan belgie

 • Steven Stedenwijker

   

  U begrijpt het artikel niet? In Stedenwijk is niets aan de hand en is een gezochte wijk voor woningzoekers.

 • Cees

   

  Top van de gemeente dat ze naar de bewoners luisteren

  reageer
 • Robert

   

  Het besef van goed scheiden van afval begint bij de inwoners. Dus laten we onze best doen omdat te realiseren. Anders komt de politiek met een oplossing. En die oplossingen zijn meestal niet de beste voor de inwoners. Dus inwoners van de pilot, laat zien dat jullie het kunnen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jan

   

  Zit ik niet op te wachten als filmwijker. Ben net goed bezig gaan ze het weer veranderen.

  reageer
 • Een 4e bak? Je heb de pmdbak, papierbak, en duobak wordt dan een biobak. Dus over welke 4e bak praten we dan

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert