"Aanpak N50 kan nog jaren duren"

NOORDOOSTPOLDER • Di 11 juli 2017 | 16:58 • Dinsdag 11 juli 2017 | 16:58
Het kan nog jaren duren voordat de N50 tussen Noordoostpolder en Kampen veiliger wordt gemaakt. Dat verwacht verkeerskundige Bert van Wee. Hij is professor en hoogleraar transportbeleid aan de TU Delft.

Dodelijk ongeval
Het gemeentebestuur van Kampen wil na een nieuw dodelijk ongeval op de rijksweg met de minister om tafel over extra veiligheidsmaatregelen. Maar of die oproep kansrijk is, hangt volgens hoogleraar Van Wee van veel factoren af.

Optelsom
"In dit soort gevallen wordt er altijd een optelsom van alle voor- en nadelen gemaakt. Voordelen zoals verkeersveiligheid en reistijdbesparing worden daarbij afgezet tegen de nadelen. Nadelen zijn bijvoorbeeld de aanleg- en onderhoudskosten en de gevolgen voor mileu." Zelfs wanneer de totale optelsom voor de N50 positief uitpakt, is het volgens Van Wee nog maar de vraag of de weg ook werkelijk veiliger wordt gemaakt. "Er zijn in Nederland veel projecten met een positieve optelsom, maar het Rijk heeft beperkt geld en kan dat maar één keer uitgeven."

Daarbij wordt volgens Van Wee ook meegewogen hoe efficiënt de investering in een weg is. "Dat klinkt heel kil. Maar uiteindelijk steekt de overheid doorgaans het geld in de maatregelen die de meeste mensenlevens redden. Dat kan dus betekenen dat de ene weg wel wordt aangepakt en de andere helaas niet. Het kan zelfs zijn dat het Rijk besluit om het geld in fietspaden te steken, omdat daarmee nog meer slachtoffers kunnen worden voorkomen."

Urgentie
Het gemeentebestuur van Kampen zei dinsdag zo spoedig mogelijk met de minister van Infrastructuur en Milieu om de tafel te willen. Na het zoveelste ernstige ongeval op de weg, is voor Kampen de maat vol. Minister Schultz van Haegen heeft de afgelopen jaren herhaaldelijk gezegd dat er andere wegen in Nederland zijn die dringender moeten worden aangepakt. Onder druk van de Kamer is uiteindelijk wel geld vrijgemaakt voor de aanpak van de N50 bij Kampen zelf. Maar het deel tussen Kampen en de Ramspolbrug waar maandag het ongeluk gebeurde valt daarbuiten. 

Mocht de minister zich toch gevoelig tonen voor de argumenten van Kampen en de provincies Flevoland en Overijssel, dan zal het volgens hoorleraar Van Wee vermoedelijk nog jaren duren voor de weg op de schop gaat. 

2030
"De planning voor grote infrastructurele projecten in Nederland zit tot 2030 helemaal vol. Dus wanneer er geen andere projecten worden afgeblazen, kan de N50 op zijn vroegst over 13 jaar worden aangepakt."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel