Actie voor behoud schoolgebouw SGL

LELYSTAD
Als de middelbare school SGL in Lelystad over een paar jaar dicht gaat, moet het gebouw wel blijven bestaan. Dat vindt Lelystedeling Jan Staphorst. Hij is een oud-leerling en is op Facebook een actie begonnen om het schoolgebouw te behouden.

In april heeft de Lelystadse gemeenteraad besloten om een volledige nieuwe schoolcampus te bouwen. Daar worden de SGL, Arcus en Rietlanden samengevoegd. Wat er vervolgens met het oude SGL-gebouw gaat gebeuren, is nog niet bekend. "Alles wat oud is, gaat tegenwoordig tegen de vlakte. Ik zou het ontzettend zonde vinden als dit ook gesloopt wordt. Dit is toch wel een school met historie. Het is de eerste middelbare school in Lelystad."

Staphorst hoopt dat er een andere bestemming gevonden kan worden voor het gebouw. "Misschien kunnen er appartementen in of een werkplek voor kunstenaars."

reacties (16)

 • HH

   

  De gemeente geeft niet voor niets 55 miljoen uit voor nieuwe schoolgebouwen. De gebouwen zijn aftands, niet goed te isoleren, kennen enorme stookkosten en zijn alleen tegen megabedragen te renoveren. Dat geldt ook bij een nieuw gebruik. Kortom: kansloos idee. Het gebouw is aan het einde van zijn levensduur.

  reageer
 • JS

   

  Slopen die handel ! Als je dan appartementen wilt, bouw dan wat moois en vooral iets duurzaams !

  reageer
 • Nadia

   

  En met al deze reacties zie je maar weer: de gemeente kan het niet goed doen, niet links- noch rechtsom. Allemaal begrijpelijke argumenten, maar puntje bij paaltje levert dit inderdaad geen geld op. Dus helaas pindakaas, gelukkig hebben we de foto's nog (idem voor de Rietlanden, voordat iemand het briljant idee oppert om ook díe te laten staan...), platgooien en iets leuks ervoor in de plaats. Extra sportvelden? Entertainmenthal?

  reageer
 • Moraalridder

   

  Oude meuk. Gewoon plat gooien. Klinkers erin en je hebt een mooi parkeerplaats voor het winkelcentrum. Onderhoud kost te veel.

  reageer
 • HH

   

  Welk winkelcentrum? Gaat hier niet om de Arcus. En het winkelcentrum heeft parkeerplaatsen zat.

 • lelystedeling

   

  Cultureel erfgoed niet slopen ! Zeker geschikt voor kunstenaars(verenigingen),padvindersgroep, exposities e.d. en sloop dan maar de gebouwtjes die er omheen staan, zoals die van de postduivenvereniging,drumband, JFK groep, Galliope, e.d.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Hans de Boer, Lelystad

   

  Ziet er uit als een semi permanent noodgebouw met een plat dak. Ik begrijp van leerlingen dat het er zomers niet is uit te houden. Of je nu zo'n gebouw om emotionele redenen moet laten staan, vraag ik mij af.

  reageer
 • kees d.

   

  De gemeente Lelystad gaat doen waar ze heel goed in is. Kapitaal vernietiging dus slopen. En jou kind met 5000 andere leerlingen in een mega leerfabriek.

  reageer
 • HH

   

  Geen kapitaalvernietiging. Gebouw is niets meer waard. Totaal opgebruikt en versleten.

 • Flevoburger

   

  Natuurlijk heeft het gebouw een emotionele waarde. De technische staat is echter dusdanig slecht dat je een gigantisch bedrag kwijt bent om de boel in ieder geval vwb primaire zaken weer verantwoord te krijgen. En de baten moeten wel opwegen ten opzichte van de kosten hè. Misschien een gedeelte van het gebouw bewaren?

  reageer
 • Cees

   

  Dit is gewoon een slecht gebouw. Sloop zou het beste zijn, voldoet niet aan de eisen van deze tijd. Verwarmingskosten bijvoorbeeld zijn gigantisch, want het gebouw is zo lek als een mandje.

  reageer
 • Andrea

   

  Kan je niet soort verenigingen inzetten.. Ze huren een paar lokalen en hebben echt hun eigen ruimte. Kunst cultuur muziek judo karate ga zo door. Vergader ruimte genoeg lokalen lijkt me

  reageer
 • Tinus tussengas

   

  Wat een zure reacties, ik heb nooit op deze school gezeten maar vind het zeker een uitstraling hebben, van mijn mag het best blijven staan, renoveren en er een bassisschool er in.

  reageer
 • Freek

   

  Gaat meneer Staphorst-variant dan zelf betalen om de school overeind te houden?

  reageer
 • Jan

   

  Nieuwe bewoners zullen toch huur moeten betalen en een gebouw wat geld kost meer of minder maakt in deze stad niet uit kijk eens naar de oude bioscoop, theater, en zo kan ik nog even doorgaan.

 • vso

   

  waarom slopen je kan er ook een speciaal onderwijs van maken

  reageer
 • Den

   

  Gebouw is op, gaar en wordt steeds duurder overeind te houden. Enne.. Dit gebouw kost een vermogen om te verwarmen, een van de grote problemen van het SGL. Voor nostalgie moet je niet in Lelystad zijn en al helemaal niet bij je schooltje omdat je er een leuke tijd hebt gehad.

  reageer
 • Robert

   

  Nog ff snel een reünie organiseren voor (oud) leerlingen voordat het gebouw een andere invulling krijgt of wordt gesloopt. Goeie herinneringen aan de schooltijd op de SGL.

  reageer
 • historie heeft Lelystad allang niet meer is allemaal al gesloopt,dus gooi dit ook maar plat en zet er mooie betaalbare woningen neer...

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert