Oplichters actief met valse betaal-app

ALMERE
In Almere zijn enkele mensen opgelicht via een valse betaal-app. Dat meldt de politie Almere Stad

Almeerders verkochten bijvoorbeeld een auto of een telefoon via Marktplaats en kregen de koper aan de deur. Die maakte het geld over via een valse betaal-app. Het slachtoffer ziet op de telefoon van de koper dat hij geld overmaakt, en geeft de koopwaar mee. Later blijkt dat er helemaal geen geld is gestort. 

In Almere zijn er meerdere aangiftes gedaan. Volgens de politie zijn er uit andere Flevolandse gemeenten nog geen meldingen geweest. De politie adviseert online verkopers om pas tot verkoop over te gaan als het geld daadwerkelijk op de bankrekening staat. Een alternatief is betalen met contant geld, dat de koper pint in het bijzijn van de verkopende partij om te voorkomen dat je vals geld krijgt. 

De politie heeft nog ander advies op Facebook: "Maak een foto van het legitimatiebewijs van de verkoper, zodat u zijn of haar gegevens heeft. Dit kan de 'nep'-koper afschrikken. Mocht u de koop niet vertrouwen, meld dit dan altijd bij Marktplaats en laat het weten aan de politie."

  

reacties (7)

 • Ed Molenaar

   

  Als banken het overgemaakte geld direct tonen, is het ook geen probleem.

  reageer
 • Mark

   

  Ik laat een ander geen foto maken van mijn id kaart ivm identiteitsfraude. Wel is contant betalen beter of vooraf overmaken.

  reageer
 • Sebastiaan

   

  Op Marktplaats kun je nu ook rechtstreeks onderling met iDeal betalen. Je krijgt dan als verkoper een melding in de chat dat het geld is overgemaakt. Dan is het geld dus echt van de rekening van de koper afgeschreven en kan hij het niet stiekem weer terughalen. Afhankelijk van je bank kan het natuurlijk wel een dagje duren voordat het op je eigen rekening staat.

  reageer
 • JEETJE

   

  Mensen denk na. Mensen zijn soms zo gemakzuchtig

  reageer
 • Jos

   

  En dat nog in deze tijd? Dan heb je echt onder een steen gelegen de afgelopen tijd.

  reageer
 • ikke

   

  Aan de andere kant zal 99,9 % van alle Marktplaats transacties wel gewoon goed gaan, dus om nu iedereen te gaan wantrouwen...

 • laat alle reacties zien
 • Frans

   

  Dan ben je ook wel een beetje te goed van vertrouwen hoor. Pas goederen meegeven als het op *jouw* rekening staat en niet als het bij een ander *afgeschreven* is. Boter bij de welbekende vis.

  reageer
 • diaz

   

  huh :( als je je auto verkoopt laat je hem toch eerst overschrijven pas nadat er geld is geincaseerd ?? zwakzinnig in hun hoofd ofzo ?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert